Οικονομία και πολιτική
Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ: Άμα έχεις τέτοια “αντιπολίτευση”...

ΔΕΘ, 7/9

Η φράση ότι «θα κάνουμε εποικοδομητική αλλά και μαχητική αντιπολίτευση» ήταν η προσπάθεια του Τσίπρα να συμπυκνώσει το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Το «εποικοδομητική» δεν χρειάζεται επεξήγηση, διέτρεχε την ομιλία και την συνέντευξη του Τσίπρα στη ΔΕΘ. Το «μαχητική» αγνοείται. Απέναντι σε μια κυβέρνηση των αντεργατικών και ρατσιστικών επιθέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να προβάλλει «υπευθυνότητα». 

Αυτό το ξεκαθάρισε ο Τσίπρας στην ομιλία του:

«Ούτε από μένα ούτε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακούσετε, τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση μια ανέξοδη καταστροφολογία για μικροκομματικά οφέλη, σχετικά με την κατάσταση και την πορεία της χώρας και της οικονομίας. Η θετική πορεία της χώρας και της οικονομίας, άλλωστε, είναι αποτέλεσμα των θυσιών όλων μας και δεν πρόκειται ποτέ να την διαστρεβλώσουμε για να υπηρετήσουμε αντιπολιτευτικές στοχεύσεις, όπως έκανε καθημερινά η ΝΔ και ο αρχηγός της, τα προηγούμενα χρόνια».

Καταρχάς δεν πρόκειται για τις «θυσίες όλων μας». Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια οι καπιταλιστές δεν θυσίασαν τίποτα, για την ακρίβεια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους ζήτησε καν να θυσιάσουν κάτι. Οι θυσίες ήταν των εργαζόμενων, μαζί και οι αγώνες για να πάρουμε πίσω όσα μας στέρησαν οι μνημονιακές επιθέσεις. 

Οι «θυσίες» επιβλήθηκαν για να εξασφαλιστούν τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που πρόβλεπε η συμφωνία με τους «δανειστές» το 2015. Η μερίδα του λέοντος απ’ αυτά εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, και ταυτόχρονα τα διάφορα «κίνητρα» στους καπιταλιστές, τις φοροαπαλλαγές. Ότι απέμενε από το «δημοσιονομικό χώρο» μπορεί να κατέληγε σε κάποιες «ελαφρύνσεις» για τους εργαζόμενους. 

Προεκλογικά, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συμφωνούσαν στην ουσία ότι ο ρεαλιστικός στόχος είναι το παζάρι για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Να το πάμε από 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ ήταν η φόρμουλα. Πώς; Ουσιαστικά με την «ανάπτυξη» που θα φέρουν οι καπιταλιστές που θα σπεύσουν να επενδύσουν με κίνητρο τη μείωση της φορολογίας τους. Σε αυτή την πολιτική, βαθιά νεοφιλελεύθερη, επιμένει και σήμερα ο Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να επιτύχει αυτό το στόχο:

«Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση ξέχασε τους λεονταρισμούς της για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ μάλιστα είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δις που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως ως το ‘22, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων. Δεν το έκανε. Και εδώ το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα άνοιγαν την πόρτα για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική».

Ή όπως ανέφερε στο τουίτ που έκανε από τη ΔΕΘ: «Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να απορρίψει αυτό το σχέδιο, παραπέμποντας στο μέλλον μια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για το ζήτημα των πλεονασμάτων. Ένα είναι βέβαιο: Το 2020 θα είχαμε στόχο 2,5%, άρα 2 δισ. ελαφρύνσεις, αλλά με απόλυτη ευθύνη της ΝΔ πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

Η πολιτική των αιματηρών πλεονασμάτων μένει στη θέση της. Μαζί με την επιδίωξη για «φορολογικές ελαφρύνσεις». Όπως είπε ο Τσίπρας: «Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα. Το παράδειγμα της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων από το 28 στο 24% για το 2020, είναι εδώ ενδεικτικό». Ναι, «τρώνε από τα έτοιμα» αλλά, μήπως δεν ήταν και δεν είναι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων έστω με πιο αργούς ρυθμούς από της ΝΔ; 

Αν αυτό είναι «μαχητική αντιπολίτευση», τότε οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. 

«Πραγματικότητα»

Όμως, η «εποικοδομητική αντιπολίτευση» δεν περιορίζεται μόνο στα ζητήματα των πλεονασμάτων και της φορολογίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει σαφές ότι θα είναι μια κυβέρνηση των ρατσιστικών επιθέσεων, της γνωστής συνταγής της «ανακατάληψης του κέντρου των πόλεων» και των στρατοπέδων συγκέντρωσης για «λαθρο»μετανάστες του Σαμαρά. Οι επιθέσεις είναι ήδη ξεκινημένες, και για να μην μείνει αμφιβολία, την περασμένη βδομάδα ο Μητσοτάκης υπογράμμισε από τη ΔΕΘ ότι οι «επιστροφές», δηλαδή οι απελάσεις, θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές. 

Τι είχε να πει ο Τσίπρας για αυτό το ρατσιστικό αίσχος της ΝΔ; Δεν ξεστόμισε καν τη λέξη ρατσισμός. Δεν είχε να πει τίποτα για το διορισμό του Σχοινά ως «επιτρόπου για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Το μόνο που βρήκε να πει ήταν «να καλωσορίσει στην πραγματικότητα» τη κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα είπε:

«Η υποκρισία και η δημαγωγία της ΝΔ γίνεται πρωτίστως φανερή στο προσφυγικό ζήτημα. Τώρα που ανακάλυψε πως οι προσφυγικές ροές δεν είναι αποτέλεσμα του ‘ανίκανου’ ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γεωπολιτικό ζήτημα. Τώρα συνειδητοποιεί το πρόβλημα. Τους καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα. Και αφού, βέβαια, άφησε όμως να περάσουν δυο μήνες απόλυτης απραξίας. Και αφού ο αριθμός των προσφύγων στη Μόρια υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το που τον αφήσαμε με την οργανωμένη και πολύ επίμονη, δύσκολη και άοκνη δουλειά που κάναμε. Κι αφού οι συνθήκες εξαθλιώθηκαν για όλους. Η δημαγωγία λοιπόν της ΝΔ στο προσφυγικό έχει ήδη γυρίσει εναντίον της».

Με άλλα λόγια οι «προσφυγικές ροές» είναι το «πρόβλημα» (για να θυμηθούμε αυτή την φράση του Βίτσα πέρσι τον Σεπτέμβρη, που την επανέλαβε δέκα μέρες πριν). Και η «απραξία» της ΝΔ το χειροτέρευσε, μάλλον θα έπρεπε να στήσει πιο γρήγορα νέες Μόριες και Αμυγδαλέζες όπως κάνει τώρα έξω από το Κιλκίς. Περισσότερο «εποικοδομητικός» δεν γίνεται…

Πρέσπες

Η κωλοτούμπα της ΝΔ για την συμφωνία των Πρεσπών είναι φανερή σε όλους. Και βέβαια ο Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει κάποια ειρωνικά σχόλια για την «κυβίστηση» της κυβέρνησης. Όμως, όσα σαρκαστικά χαμόγελα κι αν προκαλεί η προσπάθεια των υπουργών της κυβέρνησης να εφαρμόσουν την συμφωνία χωρίς να πουν τις λέξεις «Βόρεια Μακεδονία», η υπεράσπιση της συμφωνίας από τον Τσίπρα δείχνει για άλλη μια φορά την πραγματική ουσία της. Δεν είναι για την «ειρηνική συνύπαρξη των λαών», είναι για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και για την κλιμάκωση των ανταγωνισμών. Ο Τσίπρας είπε από το βήμα της ΔΕΘ: 

«Δεν είπε λέξη στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο κος Μητσοτάκης για τις 3μερείς, 4μερείς συνεργασίες, που άνθισαν χάρη στη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είπε λέξη για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως οικονομικής και πολιτισμικής πρωτεύουσας στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή βαλκανική γειτονιά. Δεν είπε λέξη για το ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα έγινε δεκτή τόσο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια Berlin Process, όσο και στην Κινεζική αναπτυξιακή Πρωτοβουλία “17+1”. Δεν είπε λέξη για το ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα κέρδισε πρωτοβουλία πολιτικών κινήσεων, στην ΕΕ, για τα Βαλκάνια. 

Έτσι καταφέραμε να αποφασιστούν για πρώτη φορά κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την προκλητικότητά της. Κυρώσεις τις οποίες όμως δεν είδαμε ακόμη να αξιοποιεί η νέα κυβέρνηση, παρά το ότι τα τουρκικά ερευνητικά αλωνίζουν στη κυπριακή ΑΟΖ και φτάνουν ως το Καστελόριζο».

Με άλλα λόγια, η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για την ελληνική άρχουσα τάξη να παίξει στα Δυτικά Βαλκάνια και της δίνει πόντους στον αντιδραστικό ανταγωνισμό με την τουρκική στην ανατολική Μεσόγειο. Η διεκδίκηση της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ δεν είναι αριστερή πολιτική ούτε στριμώχνει την κυβέρνηση της ΝΔ. Αντίθετα, τροφοδοτεί τις εθνικιστικές εκστρατείες και τους τυχοδιωκτισμούς και δίνει λευκή επιταγή στους Μητσοτάκηδες όσο και να γκρινιάζει ο Τσίπρας ότι η «εξωτερική πολιτική δεν έχει πυξίδα». 

Η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Δεξιάς είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να μείνει στα χέρια της «εποικοδομητικής» αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.