Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Βόλος: Στην τελική ευθεία για τη διαδήλωση στις 20 Σεπτέμβρη

Είμαστε στην τελική ευθεία για την διαδήλωση στις 20 Σεπτέμβρη και στο Βόλο, μία πόλη όπου το κεντρικό περιβαλλοντικό ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία είναι η καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ. 

Το γενικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων “λύνεται” στο Βόλο με την καύση τους, με φρικτά αποτελέσματα τόσο για την υγεία όλων μας, όσο και για το ίδιο το περιβάλλον. Η ΑΓΕΤ, που έχει περάσει στα ιδιωτικά χέρια της γαλλοελβετικής πολυεθνικής Lafarge-Holcim, από τη μία μολύνει το έδαφος και τα ύδατα υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της παραγόμενης τροφής και από την άλλη απειλεί με καρκίνο την πόλη λόγω της εισπνοής διοξινών. Εδώ και καιρό έχει συγκροτηθεί ένα ολόκληρο κίνημα πόλης που βάζει τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών και οποιαδήποτε ιδέα επέκτασής της. Και συνεχίζει. Με μεγάλες διαδηλώσεις χιλιάδων και τον τελευταίο καιρό με βδομαδιάτικες πορείες στην πόλη κάθε Πέμπτη.

Στη σύσκεψη που κάλεσε η “Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή” ήρθαν αγωνιστές από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κόντρα στην καύση σκουπιδιών. Η Επιτροπή ακύρωσε την προγραμματισμένη βδομαδιάτικη διαδήλωση της Πέμπτης και καλεί την Παρασκευή στις 20/9, στις 6μμ, στον Άγιο Νικόλαο, για να επικεντρωθούν όλα τα καλέσματα στον παγκόσμιο ξεσηκωμό. Γίνεται ενημέρωση και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο άνοιγμα σε σχολεία και πανεπιστήμια πάνω στην πρωτοβουλία. Επιπλέον, πολλά κομμάτια της αριστεράς αντιλαμβάνονται ότι οι διεθνείς εξελίξεις θέτουν επιτακτικά το ζήτημα του περιβάλλοντος και συμμετέχουν και αυτά. Είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία ο συντονισμός των περιβαλλοντικών κινημάτων πανελλαδικά να γράψει την πρώτη του σελίδα στις 20 Σεπτέμβρη. Και να συνεχίσει μέχρι να κρατικοποιήσουμε την ΑΓΕΤ, και να επιβάλλουμε εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στην διαχείριση των απορριμμάτων.