Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κοίτα ποιος μιλάει για τον “καναπέ” της φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Ταγίπ Ερντογάν

Βούιξε ο τόπος με την “τουρκική απρέπεια”. Κατά τη συνάντηση τους, ο Ερντογάν άφησε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όρθια. Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στρογγυλοκάθισε και δεν είπε κουβέντα. Ο ευρωπαϊκός αστικός Τύπος ξεσηκώθηκε. O -τι κι αν δεν είναι εκλεγμένος;- πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε τον Ερντογάν “δικτάτορα”. Ξεχείλισαν υποκρισία, για μια ακόμα φορά, οι θεσμοί της ΕΕ. 

Η εστίαση στα πρωτόκολλα δεν εξυπηρετεί παρά την επισκίαση της ουσίας της συνάντησης, κεντρικό σημείο της οποίας αποτελούσε η ανανέωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό που είχε υπογραφεί το 2016. Σύμφωνα και με την πρόσφατη έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που θεωρεί πως η συμφωνία ¨εξυπηρετεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα η Τουρκία θα πρέπει άμεσα να δεχτεί την επιστροφή 1500 “μεταναστών” από τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί και θα πρέπει να λάβει υπόψην της ότι “η ανθρωπιστική βοήθεια εμπεριέχει τη λογική της ενσωμάτωσης”. Καλούν με άλλα λόγια την Τουρκία να κρατάει τους πρόσφυγες στο έδαφος της. Παίζουν με τις τύχες των προσφύγων προσφέροντας οικονομικά ανταλλάγματα και αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης στην άρχουσα τάξη της Τουρκίας. 

Η μη τήρηση του πρωτόκολου απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν έδωσε όμως και την αφορμή για να σχολιαστεί και η πρόσφατη απόφαση του Ερντογάν να αποσύρει την Τουρκία από την, σχετική με τη βία κατά των γυναικών, Σύμβαση της Κωσταντινούπολης. Παραλείπουν βέβαια πως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, την οποία υπερασπίζεται με σθένος η φον ντερ Λάιεν, αποτελεί μνημείο νομιμοποίησης της βίας κατά των γυναικών. Εκατοντάδες πνίγονται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο κηνυγημένες από τη FRONTEX. Χιλιάδες βρίκονται κλεισμένες μέσα στις λεγόμενες δομές φιλοξενίας, από την Αμυγδαλέζα ως τον Καρά Τεπέ. Σχεδόν τρία εκατομμύρια βρίσκονται παγιδευμένες στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τουρκίας. Οι συνθήκες σε όλα αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι επιβλαβείς τόσο για την σωματική και ψυχική υγεία τους αλλά και για τα δικαιώματα τους. Τα βάρη της φροντίδας παιδιών και ηλικωμένων πέραν της οικογένειας μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης πολλαπλασιάζονται την ίδια στιγμή που άλλες παλεύουν να επανενωθούν με τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή παρενόχλησης, μία στις δύο αισθάνεται ανασφαλής όλο το 24ωρο ενώ τρεις στις τέσσερις υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Υποκριτές και δολοφόνοι

Η φον ντερ Λάιεν από τη μια καταδικάζει την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωσταντινούπολης από την άλλη όμως δεν έχει κανέναν πρόβλημα να την θεωρεί χώρα ασφαλούς προορισμού για τις προσφύγισσες.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης και των ΜΜΕ. Μιλάνε για “καψόνι”, “απρέπεια”, “προσβολή” και “απαράδεκτη στάση” αυτοί που στέλνουν το λιμενικό να κάνει βίαιες επαναπροωθήσεις που καταλήγουν σε πνιγμούς και που περιφανεύονται για τον τσιμεντένιο φράχτη του Έβρου. Αυτοί που ιδρώνανε για να κρύψουν το σκάνδαλο Λιγνάδη και που φέρνουν για ψήφιση τον νόμο περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας που θα αναγκάζει τις γυναίκες θύματα κακοποιητικών πρώην συζύγων να παραμένουν σε επαφή μαζί τους για χρόνια. Οι ίδιοι που μετονόμασαν την Γενική Γραμματεία Ισότητας σε ΓΓ Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ενώ πετσόκοψαν ακόμα και τον τίτλο της αρμόδιας υφυπουργού, αφήνοντας μόνο την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια και εξαφανίζοντας την Ισότητα. Ετοιμάζονται να φέρουν τη μεταρύθμιση Χατζηδάκη που θα κάνει τη ζωή των εργαζόμενων, προπαντώς των γυναικών, λάστιχο αλλά ορθώνονται σαν υπερασπιστές της ισότητας απέναντι στον Ερντογάν. 

Η πραγματικότητα είναι πως η μάχη ενάντια στη γυναικεία καταπίεση των προσφυγισσών και των εργατριών στην Ελλάδα και παντού δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ισότητα του καναπέ της κυρίας φον ντερ Λάιεν και της ΕΕ  που εργαλειοποιούν τον σεξισμό του Ερντογάν για να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ισλαμοφοβία ούτε με τις αντιτουρκικές κορώνες των ελληνικών ΜΜΕ. Τόσο οι γυναίκες στην Τουρκία που βγήκαν στους δρόμους μετά την απόφαση του Ερντογάν όσο και οι γυναίκες στην Ελλάδα που διαδήλωσαν μαζικά στις 8 και 20 Μάρτη έδειξαν ότι η ελπίδα είναι στους κοινούς αγώνες των από κάτω.