Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Παγκόσμια ημέρα Ρομά και καραντίνα: ΣΤΟΠ στον ρατσισμό κατά των Ρομά

14/5/13, Κινητοποίηση Ρομά στο Χαλάνδρι. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Στον αποκλεισμό του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο ως τις 18 Απριλίου για να εμποδίσει την διασπορά της covid-19 αποφάσισε να προχωρήσει o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσου. 

Δυό μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά στις 8 Απρίλη και τα ΜΜΕ δεν άργησαν να αρχίσουν να πλειοδοτούν σε ρατσισμό κατηγορώντας τον τρόπο ζωής των Ρομά. Κι ενώ οι ίδιοι οι Ρομά επισημαίνουν την ανάγκη απομόνωσης των φορέων σε χώρους εκτός του καταυλισμού για να περιοριστεί η διασπορά η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει από την πλευρά του κράτους είναι ο αποκλεισμός τους μέσα σε συνθήκες που δεν μπορούν παρά να επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση. 

Χαρακτηριστικό είναι πως τα κρούσματα εντοπίστηκαν χάρη σε διεξαγωγή τεστ από ιδιωτικό εργαστήριο, στα πλαίσια σχετικής σύμβασης του Δήμου Χαλανδρίου διότι ο ΕΟΔΥ απάντησε αρνητικά σε επίσημο αίτημα του δήμου για αποστολή κλιμακίου στον καταυλισμό. Την ίδια στιγμή όμως διεξήγαγε τεστ στον σωρό στην πλατεία Χαλανδρίου, ενώ είχε ήδη υπάρξει ενημέρωση για την πιθανότητα ύπαρξης εστίας κρουσμάτων στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου. 

Από την πλευρά της η δημοτική παράταξη Χαλάνδρι Ενάντια τονίζει σε ανακοίνωση της πως “οι Ρομά του Χαλανδρίου δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους και όλες μας και το κράτος έχει υποχρεώσεις και απέναντί τους. Υπάρχει ήδη η εμπειρία από lockdown σε καταυλισμούς Ρομά ανά τη χώρα: ακολουθήθηκε κατά βάση αστυνομική αντιμετώπιση και μόνο κατά περίπτωση έγιναν προσπάθειες συνεννόησης και επικοινωνίας με τους ανθρώπους των καταυλισμών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν πληθυσμούς που (εύλογα) δεν τρέφουν και την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους κρατικούς μηχανισμούς, πόσο μάλλον όταν εμφανίζονται κυρίως με την μορφή της αστυνομίας.” 

Όχι στυνομία

Το Χαλάνδρι Ενάντια ζητά την “συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της κλειστής κοινότητας του καταυλισμού” και όχι δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα όπως προβλέπει η Πολιτική Προστασία καθώς και επίσκεψη μεικτού κλιμακίου της Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου και της Περιφέρειας σε καθημερινή βάση, για να ενημερώνει τους κατοίκους. Ζητά ακόμα να μην “αφεθεί η διαχείριση των όρων περιορισμού κυκλοφορίας σε αστυνομικούς, λες και είναι ζήτημα αστυνόμευσης και όχι δημόσιας υγείας.” Απαιτεί επίσης να μεταφερθούν όσοι και όσες είναι θετικοί “σε ξενοδοχεία ώστε να διαμείνουν εκεί για το διάστημα της προβλεπόμενης καραντίνας και να μην μεταδώσουν τον ιό στα υπόλοιπα μέλη της κλειστής κοινότητας” θυμίζοντας πως “το μέτρο της καραντίνας σε δωμάτια ξενοδοχείων εφαρμόστηκε με σχετική επιτυχία στην περίπτωση των εισερχόμενων από το εξωτερικό”. “Θεωρούμε αυτονόητο” συνεχίζει η ανακοίνωση, “ότι ο κρατικός μηχανισμός θα κινητοποιηθεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, καθώς και τις ανάγκες περίθαλψης όσων τυχόν το χρειαστούν.”