Εργατικό κίνημα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Να περάσουν στο δημόσιο

7/4, Κινητοποίηση στο Υπ. Οικονομικών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Έξω από το Υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε με το πανό του το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείου Σκαραμαγκά “η Τρίαινα” καθώς εδώ και καιρό η συνέχεια της λειτουργίας του ναυπηγείου είναι στον αέρα.

“Είμαστε 3,5 χρόνια στην ειδική διαχείριση, η προκήρυξη διαγωνισμού που έγινε βγήκε άγονη και γι' αυτό ήρθαμε να καταθέσουμε τα αιτήματά μας στον υπουργό που από τον Οκτώβρη μας έχει υποσχεθεί συνάντηση”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Βαγγέλης Μπαλογιάννης, πρόεδρος του σωματείου. “Τα αιτήματά μας αφορούν τις θέσεις εργασίας. Απαιτούμε τη μεταφορά όλων των εργαζόμενων με τις συμβάσεις εργασίας τους σε όποιον εργοδότη προκύψει από διαγωνισμό. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τον διαγωνισμό, η θέση μας είναι το ναυπηγείο να περάσει σε κρατικό έλεγχο. Από το 2014 δουλεύουμε για το πολεμικό ναυτικό, αλλά με 35% λιγότερες αποδοχές μετά από τροπολογία που ψηφίστηκε, που θα έπρεπε να μας το δώσει η ειδική διαχείριση. Αν ξεπουληθεί το ναυπηγείο με 15 εκατομμύρια ευρώ, όπως ήταν η προσφορά στον τελευταίο διαγωνισμό, δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, φτάνει μόνο για τα έξοδα της ειδικής διαχείρισης. Τα χρέη στους εργαζόμενους από οφειλές και αποζημιώσεις είναι της τάξης των 180 εκατομμυρίων. Σήμερα κατεβήκαμε αντιπροσωπεία, την επόμενη φορά θα είμαστε σύσσωμο το σωματείο. Επίσης, έχουμε απαιτήσεις από τον Υπουργό Εργασίας για να ρυθμίσει την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων του 18μηνου, που δεν τους έχουν μπει τα ένσημα”.

Η μάχη με προοπτική την κρατικοποίηση του ναυπηγείου με εργατικό έλεγχο είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων των εργαζόμενων. Τα ναυπηγεία στα χέρια των εργατών είναι πολύ χρήσιμα στην κοινωνία, όχι για να φτιάχνουν φρεγάτες, αλλά για τις ανάγκες της ναυσιπλοϊας, που αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια των εφοπλιστών.