Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2021: Απεργία στις 6 Μάη

Πρωτομαγιά 2020. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Στις 6 Μάη μας καλούν τα συνδικάτα σε απεργία, για τη φετινή πρωτομαγιά. Απεργούμε μαζικά και πλημυρίζουμε τους δρόμους σε όλες τις πόλεις. Δίνουμε  μαζική εργατική απάντηση στην κυβέρνηση της δεξιάς και στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και αγώνα, ότι όχι μόνο δεν θα περάσει καμία από τις επιθέσεις που προετοιμάζει ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του αλλά αντίθετα το εργατικό κίνημα θα τους ανατρέψει.

Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που η εγκληματική της διαχείριση για την πανδημία έχει αφήσει μέχρι τώρα πάνω από 9000 νεκρούς από κορονοϊό και πολλές ακόμη χιλιάδες από άλλες ασθένειες που δεν μπόρεσαν να βρουν την Υγεία τους στο διαλυμένο ΕΣΥ. Μια κυβέρνηση ου ένα χρόνο τώρα δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Που δεν έχει προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ καθημερινά. 

Που ένα χρόνο μετά ανοίγει τα σχολεία χωρίς να έχει πάρει κανένα μέτρο για 15 μαθητές στις τάξεις για να γίνεται με ασφάλεια το μάθημα. Μια κυβέρνηση που ένα χρόνο μετά δεν έχει αυξήσει τα δρομολόγια και τον στόλο των ΜΜΜ για να μην συνωστίζονται οι εργαζόμενοι καθημερινά. Που έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς εισόδημα, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με 530 ευρώ, για να θρέψουν οι εργαζόμενοι τις οικογένειες τους. Που προχωρά στους δήμους, σε χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων, την ίδια ώρα που προσπαθεί να τα δώσει όλα στους ιδιώτες. Το μόνο που έχει δώσει απλόχερα στους εργάτες εδώ και ένα χρόνο, είναι φτώχεια, ανεργία, ανώφελη καραντίνα με πρόστιμα, πολύ αστυνομία και θάνατο. 

Αντίθετα έχει δώσει δεκάδες εκατομμύρια στους πλούσιους φίλους της. Στις αεροπορικές εταιρίες, στους καναλάρχες των ΜΜΕ, στους μεγαλοξενοδόχους, στους τραπεζίτες της τράπεζας Πειραιώς, σε κάθε αρπακτικό που μέσα στην πανδημία βλέπει τα κέρδη του να αυγατίζουν. Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει κάλυψη σε όλο το κύκλωμα των βιαστών σαν τον Λιγνάδη, έχει δώσει κάλυψη  στα καθημερινά εγκλήματα που γίνονται σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Η κυβέρνηση για να στηρίξει ακόμη περισσότερο τα αφεντικά, φέρνει τις επόμενες βδομάδες νομοσχέδιο στη βουλή που καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο, επιτρέποντας στην εργοδοσία να απασχολεί τους εργαζόμενους έως 10 ώρες καθημερινά χωρίς επιπλέον αμοιβή. Και στο ίδιο νομοσχέδιο, προσπαθεί να τσακίσει το δικαίωμα στον συνδικαλισμό, το δικαίωμα στην απεργία, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.  

Δεν θα περάσουν

Οι εργαζόμενοι όλους τους τελευταίου μήνες δείξαμε τη δύναμη μας, τη διάθεσή μας να παλέψουμε και να νικήσουμε, παρά τις απαγορεύσεις και την πανδημία. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρέθηκαν δεκάδες στιγμές στην πρώτη γραμμή, στις πύλες των νοσοκομείων και στους δρόμους, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία από την πανδημία. Οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές ενάντια στις αντιδραστικές ρυθμίσεις της Κεραμέως για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και οι εργάτες της Τέχνης με μεγάλες κινητοποιήσεις κέρδισαν επιδόματα για πολλούς περισσότερους από  όσους θα ήθελε η κυβέρνηση να δώσει. Οι εργαζόμενοι του Άγιου Σάββα έδειξαν το πώς παλεύουμε ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τον συνδικαλισμό, απολύοντας τον πρόεδρο του σωματείου. Σε κάθε εργατικό χώρο μικρό η μεγάλο οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, συγκρούστηκαν με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. 

Κουρελιάσαμε δεκάδες φορές τις απαγορεύσεις του Χρυσοχοΐδη, βγήκαμε χιλιάδες απεργοί στις 8 Μάρτη διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβέρνηση και τους πλουσίους (εκ)βιαστές φίλους της, στο ελληνικό metoo. Διαδηλώσαμε μαζικά στις 20 Μάρτη ενάντια στον ρατσισμό της ΝΔ για αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Δείξαμε μαζικά τη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος στις 7 Οκτώβρη στο εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Από όλες αυτές οι μάχες, εργαζόμενοι και νεολαίοι θα βρεθούμε μαζικά στο δρόμο στις 6 Μάη, στην απεργία για την πρωτομαγιά που μας καλούν η ΑΔΕΔΥ, δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα. Προσπερνάμε την κυβέρνηση που ορίζει την αργία της Πρωτομαγιάς στις 4 Μάη και την ηγεσία της ΓΣΕΕ που της κάνει τις πλάτες και απεργούμε μαζικά στις 6 Μάη. Να ενώσουμε όλοι μαζί τα ρυάκια της αντίστασης με ένα μαζικό ορμητικό ποτάμι που δεν θα τους αφήσει καν τα περιθώρια να καταθέσουν το νόμο έκτρωμα που ετοιμάζει ο Χατζηδάκης αλλά πολύ περισσότερο, θα παρασύρει την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και θα την στείλει εκεί που έχουμε στείλει όλες τις κυβερνήσεις της δεξιάς τις τελευταίες δεκαετίες, στα σκουπίδια. 

Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης