Γράμματα και σχόλια
Κάτω τα χέρια απ’ τις Λαϊκές

Εξόρμηση της Εργατικής Αλληλεγγύης σε λαϊκή

Οι λαϊκές αγορές παρέχουν σε εκατομμύρια εργαζόμενους τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικά προϊόντα που διατίθενται απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Το ότι έχουν πολύ χαμηλό ή και καθόλου ΦΠΑ σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος διάθεσης, λόγω του ότι πωλούνται υπαίθρια, σημαίνει ότι μπορούν να διατίθενται φτηνά. Στην εποχή των μνημονίων και της πανδημίας έχουν αποτελέσει μια ανακούφιση για τις εργατικές και φτωχές οικογένειες.

Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το υπαίθριο εμπόριο όμως, όχι απλά θα ανατρέψει αυτό τον χαρακτήρα, αλλά θα εξαφανίσει και από τους πάγκους πολλούς ανθρώπους που βιοπορίζονται από αυτές ανοίγοντας την πόρτα σε σούπερ μάρκετ και ιδιωτικές εταιρείες. Καταρχάς θεσμοθετεί ιδιωτικές εταιρείες που θα αναρτούν στο διαδίκτυο τη χωροθέτηση της κάθε λαϊκής, καταργώντας τις επιτροπές λαϊκών αγορών στους δήμους και εξαιρώντας από τη λήψη των αποφάσεων τους παραγωγούς. Μετατρέπουν έτσι της λαϊκές σε εμπορικά κέντρα όπου ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να πληρώνει για τη θέση του, για την καθαριότητα και για το ρεύμα του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ανταρσία στα Χανιά, “η κατάργηση της άδειας και η αντικατάστασή της από ένα καθεστώς πλειστηριασμών, η δυνατότητα συνεταιρισμού με μεγαλεμπόρους, η παρακράτηση του 5% των θέσεων για νομικά πρόσωπα και εταιρίες... καταργούν τις όποιες διατάξεις προστασίας που υπήρχαν έως τώρα και θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό από τις λαϊκές αγορές πολλών παραγωγών και εμπόρων που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος. Οι παραγωγοί – πωλητές των λαϊκών αγορών πρέπει να παλέψουν ενωμένοι μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία, την εκπαίδευση, τον επισιτισμό, τα ξενοδοχεία, τη φοιτητική και μαθητική νεολαία ενάντια στην διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας από την κυβέρνηση που φέρνει θάνατο, εξαθλίωση, φτώχεια, ρατσισμό”.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών έχει ήδη προειδοποιήσει τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη πως θα προχωρήσει σε απεργιακές  κινητοποιήσεις.