Διεθνή
«Διερευνητικές επαφές» μέσω Λιβύης

Ο Μητσοτάκης και Δένδιας γλείφουν εκεί που έφτυναν. Ο ανταγωνισμός με την Τουρκία τους έφερε να παζαρεύουν με τον μεταβατικό πρόεδρο της Λιβύης, τον οποίο οι ίδιοι είχαν απελάσει το 2019

Στην Τουρκία πηγαίνει ο Δένδιας, καλεσμένος του ομολόγου του, Υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου. Υποτίθεται ότι το ταξίδι εντάσσεται ατύπως στις προσπάθειες διαλόγου για τα θαλάσσια σύνορα, αλλά ακόμη και οι φίλοι της κυβέρνησης μας προειδοποιούν να κρατάμε μικρό καλάθι. “Ουδείς αισθάνεται ιδιαίτερα ενθουσιώδης με την προγραμματισμένη αυτή συνάντηση και στην Αθήνα υπάρχουν πολύ χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματά της”, μας ενημερώνει η Καθημερινή.

Στην πραγματικότητα οι “διερευνητικές επαφές” που βρίσκονται στον 60ό και βάλε κύκλο τους επισκιάζονται έτσι κι αλλιώς από την “διπλωματία” των παζαριών και των πιέσεων που εξελίσσονται μέσω… Λιβύης. Επισκέψεις επί επισκέψεων και από τις δυο μεριές στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Πρώτα ο Μητσοτάκης, μετά ο Ερντογάν και μέσα σε μια βδομάδα ξανά ο Δένδιας, πήγαν να στραμπουλήξουν τα χέρια των Λίβυων αξιωματούχων, της μεταβατικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Δεκέμβρη. “Η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη” ο τίτλος στα ελληνικά ΜΜΕ. “Η Τουρκία επιστρέφει στη Λιβύη” στα αντίστοιχα τούρκικα πρωτοσέλιδα. Δεσμεύσεις ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν θα κυρωθεί έφερε ο Δένδιας και ο Μητσοτάκης. Δεσμεύσεις ότι η συνεργασία συνεχίζεται έφερε ο Ερντογάν. Ενώ η “διεθνής κοινότητα” διαλαλεί πως ο λαός της Λιβύης μπορεί να βγάλει στεναγμό ανακούφισης, γιατί υπάρχει μετά από τόσα χρόνια ενιαία κυβέρνηση που θα βάλει στην άκρη τον εμφύλιο, και η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση πήγαν να αναζωπυρώσουν τις διαφορετικές πτέρυγες, για να τους θυμίσουν ότι έχουν εκκρεμείς λογαριασμούς και υποσχέσεις. Ο Δένδιας ανακοίνωσε πως θα φτιαχτεί γρήγορα ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, και ο πρόεδρος της Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, τον ευχαρίστησε λέγοντας πως δεν θα ξεχάσει πόσο “μας στήριξε η Ελλάδα”. Όμως, αυτό το “μας” αναφέρεται όχι στη Λιβύη, αλλά στο στρατόπεδο του Χάφταρ, του επίδοξου δικτάτορα της Λιβύης, εκεί που ανήκει και ο Σάλεχ.

Ανταγωνισμοί

Οπότε, την ώρα που οι διερευνητικές σέρνονται, και ο Δένδιας πάει στην Τουρκία “έτσι, χωρίς πρόγραμμα”, οι ανταγωνισμοί συσσωρεύονται και απλώνονται. Το ίδιο το ρεπορτάζ της Καθημερινής που αναφέραμε παραπάνω τιτλοφορείται “Η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια: Σχέδιο – ανάχωμα στην τουρκική επιρροή”. Και ενώ μας ενημερώνουν για τους σχεδιασμούς του ελληνικού καπιταλισμού στα Βαλκάνια, τελικά μας λένε για τις επενδύσεις που προωθούν τα… Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα Εμιράτα για παράδειγμα έχουν αναλάβει την επέκταση του λιμανιού στο Δυρράχιο, στην Αλβανία, αλλά φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τόσο σοβαρά τον άξονα που έχει στήσει με τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που επενδύει ο σεΐχης Τζαμάλ Ματζίντ μπιν Θάνιγια και το απολαμβάνει ο Δένδιας και ο Μητσοτάκης. Πριν από μερικές βδομάδες, όταν έγινε η 62η διερευνητική Ελλάδας-Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να συμπέσει με κοινές ασκήσεις της ελληνικής αεροπορίας με τους Σαουδάραβες. Τώρα φροντίζει να τροφοδοτεί τον Τύπο με τέτοιες πληροφορίες για τη διείσδυση των Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας στα Βαλκάνια που με την ελληνική κυβέρνηση σαν πολιορκητικό κριό στήνουν αντιτουρκικό μέτωπο. Φτάνει μάλιστα να μας ενημερώνει ότι ο λόγος που πριν από λίγες μέρες ο Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Σερβία επισκέφθηκε μια πρότυπη φάρμα δεν ήταν κάποια ιδιαίτερη αγάπη του Υπουργού Εξωτερικών προς το γάλα ή τις αγελάδες, αλλά ότι η επένδυση είναι δουλειά μιας εταιρείας από το Άμπου Ντάμπι.

Και το αποκορύφωμα του ψέματος και της γελοιότητας είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση γίνεται πράκτορας της διείσδυσης των Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας στα τζαμιά και τη θρησκευτική εκπαίδευση. Το Ισλάμ που προωθούν τα Εμιράτα βαφτίζεται “μετριοπαθές” και άξιο να στηριχθεί από τη Βόρεια Μακεδονία ως το Κόσοβο, για να μπει φρένο στο “ριζοσπαστικό Ισλάμ” της Τουρκίας. Οι λέξεις χάνουν το νόημά τους όταν βαφτίζεται ο ουαχαμπισμός, οι αποκεφαλισμοί και ο αποκλεισμός της γυναίκας στο σπίτι “μετριοπαθές Ισλάμ”, αλλά η Μουσουλμανική Αδελφότητα που βρίσκεται υπό άγρια δίωξη από τη δικτατορία της Αιγύπτου είναι οι “ακραίοι”.

Ο κυνισμός της κυβέρνησης είναι γνωστός. Τον ζούμε στο πετσί μας κάθε μέρα. Στην περίπτωση του “διαλόγου” με την Τουρκία, ο κυνισμός είναι απειλή για την ειρήνη, δισεκατομμύρια σκορπισμένα για εξοπλισμούς για χάρη των ΑΟΖ, των πετρελαιάδων και των “επενδυτών” από το Ντουμπάι.