Εργατικό κίνημα
Εργαζόμενοι στους δήμους: Μονιμοποιήσεις και όχι απολύσεις

8/4/21, κινητοποίηση συμβασιούχων ΟΤΑ

36.500 εργαζόμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους θα πεταχτούν στην ανεργία καθώς η κυβέρνηση, μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσε, δεν σκοπεύει να ανανεώσει τις συμβάσεις τους, οδηγώντας σε κατάρρευση τις υπηρεσίες των Δήμων σε όλη τη χώρα. Διώχνουν εργαζόμενους που απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία, που καλύπτουν τα τεράστια κενά της υποστελέχωσης λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων, αφήνοντας χώρο στο ιδιωτικό κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί επί πληρωμή τα κενά που αφήνουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Η μάχη για μόνιμες προσλήψεις, όχι απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις είναι μπροστά.

Την Πέμπτη 8/4 πραγματοποιήθηκε απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στην κοινωφελή εργασία στο Υπουργείο Εργασίας με κάλεσμα του συνδικάτου ΟΤΑ. “Τέλη Μάη με αρχές Ιούνη ετοιμάζονται να μας διώξουν, την ώρα που οι υπηρεσίες των δήμων μας έχουν ανάγκη, όχι ως ωφελούμενους, αλλά με μόνιμη και σταθερή δουλειά με ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους”, δήλωσε ο Θανάσης Λυμπερόπουλος, ηλεκτρολόγος στο τεχνικό τμήμα του Δήμου Αχαρνών και μέλος της πρωτοβουλίας εργαζομένων ΟΤΑ “Σκουπιδιάρα”. “Προσλήψεις στο τμήμα Μενιδίου που δουλεύω εγώ έχουν να γίνουν από το 2008. Αυτή τη στιγμή για ολόκληρο τον δήμο έχουν μείνει μόλις πέντε μόνιμοι ηλεκτρολόγοι, με τους τρεις από αυτούς να βγαίνουν σε σύνταξη το επόμενο διάστημα. Αυτό που προβλέπεται δεν είναι προσλήψεις, αλλά περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή η κινητοποίηση είναι μια πρώτη κίνηση για να βγει μπροστά η ΠΟΕ-ΟΤΑ για να βγει απεργία για όλους, μόνιμους και συμβασιούχους”. 

Οι εργαζόμενοι της “Σκουπιδιάρας” μοίρασαν μαζικά ανακοίνωση στους συγκεντρωμένους, η οποία τονίζει ότι: “Χρειάζεται να ξεσηκωθούμε και με τους αγώνες μας, να σταματήσουμε το σφαγείο των μαζικών απολύσεων. Να διεκδικήσουμε από τα συνδικάτα μας να μπούνε μπροστά στον αγώνα. Γιατί η έλλειψη προσωπικού, το ξέρουμε καλά, θα φέρει μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς για όλους και όλες, πιο πολλά «ατυχήματα» και πάνω από όλα θα φέρει τους ιδιώτες, τις εργολαβίες και την ιδιωτικοποίηση.

Να καλέσουμε συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε Δήμο, να ενωθούμε οι χιλιάδες συμβασιούχοι ανεξάρτητα από σύμβαση και πρόγραμμα, μαζί με τα συνδικάτα μας να μπούμε σε αγώνα που να επιβάλει ότι οι απολύσεις δεν θα περάσουν και ο καθένας θα έχει δικαίωμα στην σταθερή εργασία». 

 
• Η πρωτοβουλία εργαζομένων ΟΤΑ “Σκουπιδιάρα” οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 18/4 5μμ
Zoom Meeting link: https://tinyurl.com/skoupidiara-oaed
Meeting ID: 816 1199 0793 Passcode: 231769