Εκπαίδευση και νεολαία
Σχολεία: Εμπρός για απεργία

10/2/21, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μαθητές/τριες κι εκπαιδευτικοί των λυκείων επέστρεψαν στις τάξεις από τη Δευτέρα 12/4 χωρίς όμως να έχει αλλάξει τίποτα από τη μέρα που έκλεισαν σχεδόν έξι μήνες πριν.

«Δεν είμαστε αναλώσιμοι» ξεκαθαρίζει η ΟΛΜΕ και καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 14/4, στις 6:30μμ, στα Προπύλαια, στο πλαίσιο πανελλαδικής ημέρας δράσης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Η ομοσπονδία καλεί και την επόμενη μέρα στο συλλαλητήριο που καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι στα Προπύλαια, με στάση εργασίας 12μεσ-2μμ, ενώ στο διάστημα 12-23 Απρίλη καλεί τις ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν δράσεις σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με ενώσεις γονέων και μαθητές.

Σε κλιμάκωση του αγώνα «με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, πανεκπαιδευτικό συντονισμό» καλεί το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας» σε κοινή προκήρυξη που εξέδωσε με τους φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις σχολές και τους Μαθητές/τριες Anticapitalista. «Να προχωρήσουμε σε γύρο συνελεύσεων, σε σχολές και σχολεία. Διεκδικούμε από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, απεργία στα σχολεία, για να ξηλώσουμε ενωμένοι, όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που προσπαθεί να επιβάλει η Κεραμέως» συνεχίζει, καλώντας παράλληλα στα συλλαλητήρια στις 14 και 15 Απρίλη. 

«Το μόνο “μέτρο” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self–test» σχολιάζει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της. «Για μια  ακόμα φορά η κυβέρνηση μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και κουνάει το δάχτυλο περί υποχρεωτικότητας και υπεύθυνων δηλώσεων. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού».

Άμεσα μέτρα

Μεταξύ άλλων, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων η ομοσπονδία, σε συνδυασμό με την απαίτηση για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών διεκδικεί, ως άμεσα μέτρα τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των εκπαιδευτικών και όσων εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία, το σπάσιμο των τμημάτων, με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα (15), μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις, να καταργηθεί ο νέος τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, καθώς και να μη γίνουν οι φετινές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο. 

Εν τω μεταξύ τα self tests με τα οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι λύνει το πρόβλημα της διάδοσης του ιού στις σχολικές τάξεις, σημαδεύτηκαν από άλλο ένα φιάσκο. Πλήθος μαθητών κι εκπαιδευτικών δεν υπολογίζονται σε αυτούς που δικαιούνται να τα παραλάβουν. Μαθητές των ΕΠΑΛ που είναι άνω των 18 ετών, εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια και εκπαιδευτικοί της ιδ. εκπαίδευσης, τουλάχιστον μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν το άνοιγμα, φαίνονταν να εξαιρούνται από τη δυνατότητα παραλαβής self test. 

Σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 14/4 στις 7μμ στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς δύο μαθήτριες στο Εσπερινό ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, 40 και 60 ετών, έχασαν της ζωή τους από τον κορονοϊό.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων που δεν δικαιούνται self test, η ΟΙΕΛΕ, η συνδικαλιστική ομοσπονδία του κλάδου απειλεί με απεργία «σε όσα ιδιωτικά σχολεία δεν προχωρήσουν άμεσα στην καταχώριση των ΑΜΚΑ των εκπαιδευτικών στο myschool. Κανείς ιδιωτικός εκπαιδευτικός δεν πρέπει να μπει σε σχολική τάξη, χωρίς να έχει υποβληθεί σε self test. Κανένα ιδιωτικό σχολείο του οποίου οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν υποβληθεί στον στοιχειώδη έλεγχο της υγείας τους δεν πρέπει να ανοίξει».