Εκπαίδευση και νεολαία
Παίρνουμε πίσω τις σχολές μας

11/4/21, ΕΜΠ

Με νέα μεγάλα συλλαλητήρια την Πέμπτη 15 Απρίλη κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. Στην Αθήνα η διαδήλωση θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στη 1μμ. 

Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/4 στη Φιλοσοφική της Αθήνας, συνοδευόμενο από ένα ολόκληρο πρόγραμμα κινητοποιήσεων στις σχολές. Η Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου από την Παρασκευή 9/4 βρίσκεται σε αποκλεισμό από πλήθος φοιτητών/τριών και εργαζομένων του ΕΜΠ. Το προηγούμενο βράδυ ο πρύτανης Μπουντουβής απείλησε να δώσει το πράσινο φως να επέμβουν τα ΜΑΤ στο ΕΜΠ, εναντίον κινητοποίησης που ήταν σε εξέλιξη. Οι απειλές του πρύτανη ξεσήκωσαν τον κόσμο του Πολυτεχνείου, οδηγώντας στις μαζικές κινητοποιήσεις της Παρασκευής που σχεδιάζονταν να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 14/4. Την Τρίτη 13/4 ξεκίνησε κατάληψη και στην πρυτανεία του ΑΠΘ, ενώ σε εξέλιξη είναι καταλήψεις και σε άλλα τμήματα του πανεπιστημίου.

Αντίστοιχα συνεχίστηκε σε καθημερινή βάση η προσπάθεια για επιστροφή των φοιτητών και των φοιτητριών στις σχολές τους, για ξαναζωντάνεμα των πανεπιστημίων και για οργάνωση της αντίστασης σε δια ζώσης διαδικασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση οργανώθηκαν συνελεύσεις, εκδηλώσεις, αντιμαθήματα και μια σειρά δράσεις στη Νομική, την ΑΣΚΤ, τη Φιλοσοφική, σε σχολές του ΑΠΘ, στα Χανιά κ.α. 

Τη Δευτέρα 11/4 έγινε εκδήλωση του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΚΤ ενάντια στον σεξισμό. Η Ελίζα Κρικώνη, απόφοιτη της ΑΣΚΤ, που μίλησε στην εκδήλωση μάς μεταφέρει: «Από την εκδήλωση το πιο καθαρό σημείο ήταν πως ο αγώνας για τις φοιτητικές διεκδικήσεις και ο αγώνας ενάντια στον σεξισμό είναι μια κοινή μάχη και ανέδειξε την ανάγκη για μαζικές συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις. Η συζήτηση ήταν κομμάτι της ευρύτερης μάχης που δίνουμε ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις. Μετά τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου και την κουβέντα που έχει ανοίξει συνολικά στον καλλιτεχνικό χώρο με κέντρο το θέμα της έμφυλης βίας, ο Φ.Σ της Καλών Τεχνών πήρε την πρωτοβουλία να στήσει μια ομάδα καταγραφής περιστατικών σεξισμού στη σχολή. Περίπου 90 φοιτητές και φοιτήτριες έχουν καταγγείλει σεξιστική συμπεριφορά στο πανεπιστήμιο και οι καταγγελίες έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα. Ειναι πολύ σημαντικό που ανοίγει αυτή η συζήτηση μέσα στην ΑΣΚΤ παράλληλα με την κουβέντα για τις επιθέσεις στην Παιδεία και την αστυνομία μέσα στις σχολές. Τίθεται πιο έντονα από ποτέ το ερώτημα τι πανεπιστήμια θέλουμε και ποιος τα ελέγχει». 

Επανοικειοποίηση

«Η προσπάθεια για επανοικειοποίηση των σχολών μας συνεχίζεται» υπογραμμίζει η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική της Αθήνας. «Στη Φιλοσοφική έχουμε ήδη προχωρήσει σε τρία αντιμαθήματα με πρωτοβουλία του φοιτητικού συλλόγου και του συλλόγου των μεταπτυχιακών. Αυτή τη βδομάδα είχαμε το συντονιστικό των φοιτητών με τους εκπαιδευτικούς, τους διοικητικούς κι όλους τους εργαζόμενους του ΕΚΠΑ, που έβαλε στην πράξη την προοπτική αυτού που λέμε ότι οι φοιτητές πρέπει να ενωθούν με την εργατική τάξη. Άλλωστε χάρη σε αυτή την ενότητα μπορούμε να έχουμε τη συμμετοχή καθηγητών στις κινήσεις των φοιτητικών συλλόγων για ζωντανές συζητήσεις μέσα στις σχολές. Τα αντιμαθήματα έχουν δείξει ότι όταν ο έλεγχος βρίσκεται στα χέρια των φοιτητών και των εκπαιδευτικών δίνεται η δυνατότητα για συζητήσεις όπως πρέπει να είναι, που αφηγούνται την πραγματική ιστορία κι όχι όπως τη θέλουν οι από πάνω».  

«Κάθε Πέμπτη χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο νόμος της Κεραμέως θα μείνει στα χαρτιά» τονίζει ο Σάββας Κκονέ, φοιτητής στο Μουσικό της Θεσσαλονίκης. «Η δράση μας δεν μένει μόνο στις διαδηλώσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας γίνονται συνελεύσεις όπου παίρνονται αγωνιστικές αποφάσεις τόσο για την οργάνωση των διαδηλώσεων όσο και για δράσης επανοικιοποίησης του πανεπιστημίου. Μια σειρά σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη και πραγματοποιούν αντιμαθήματα – με τη στήριξη καθηγητών - και δράσεις πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου».  

«Είχαμε και πέρυσι κίνημα σε κάποιες σχολές του Βόλου. Με επιμονή γινόμασταν όλο και περισσότεροι» μεταφέρει ο Τάσος Τσιούνης, φοιτητής στην Αρχιτεκτονική του Βόλου. «Μέσα από κινητοποιήσεις που έφτασαν ακόμα και σε τριήμερη κατάληψη η ριζοσπαστικοποίηση μεγάλωσε. Πραγματοποιήσαμε μέσα στις σχολές εκδηλώσεις ενάντια στον σεξισμό και τον ρατσισμό. Βρισκόμαστε στο σημείο αυτή τη στιγμή όπου όλες οι σχολές έχουν βάλει μπροστά διαδικασίες συνελεύσεων κι έχουν μπει στην προσπάθεια να ξαναβρεθούν οι φοιτητές στο φυσικό τους χώρο και να απαντήσουν στις επιθέσεις της κυβέρνησης οργανωμένα».

«Την περασμένη Τετάρτη κάναμε άλλη μια μαζική συνέλευση» λέει ο Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης, φοιτητής στο Πολυτεχνείο των Χανίων. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε διήμερο δράσεων στο χώρο του Πολυτεχνείου με αντιμάθημα, ομιλίες και καλλιτεχνικές δράσεις. Θα ξανακάνουμε συνέλευση την Τετάρτη 14/4, μπαίνοντας σε έναν ρυθμό εβδομαδιαίων μαζικών συνελεύσεων κι αποφασίσαμε και τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο στις 15/4. Μαζί με μας αποφάσισαν να κατέβουν στο συλλαλητήριο και τα σωματεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνοντας πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα στην κινητοποίηση της Πέμπτης».


Μας ανοίγουν τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας την περίοδο που έχει μεγαλώσει ο κίνδυνος διασποράς του ιού. To self test δεν στοχεύει στην προστασία αλλά στην ενίσχυση της λογικής της “ατομικής ευθύνης”. 

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερο προσωπικό και υποδομές για να έχουμε λιγότερους μαθητές ανά τμήμα. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε την αντίστασή μας όπως το φθινόπωρο. Δεν αρκεί μόνο η αντίστασή μας στον δρόμο, αλλά χρειάζονται δράσεις όπως η κατάληψη. Οι μαζικές καταλήψεις θα είναι η απάντηση στην κυβέρνηση και η ενότητα των αγώνων μαθητών, καθηγητών, φοιτητών. Ο συλλογικός αγώνας είναι πιο δυνατός από την ατομική αντίσταση. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν φύγει από μόνη της θα τη διώξουμε εμείς.

Τζίμης, μαθητής Anticapitalista