Η Άποψή μας
Η θανατερή σοδειά μιας εγκληματικής κυβέρνησης

133 εκατομμύρια κρούσματα, 3 εκατομμύρια θάνατοι παγκόσμια. Στοιχεία ΠΟΥ

Έχουμε πια συμπληρώσει πάνω από ένα χρόνο από το ξεκίνημα της πρώτης καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν έναν τραγικό απολογισμό. Οι θάνατοι φτάνουν τα τρία εκατομμύρια και τα κρούσματα πλησιάζουν τα 135 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Και η τάση είναι ξανά αυξητική, σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ των προηγούμενων κυμάτων.

Οι ηλίθιες θριαμβολογίες του Μητσοτάκη, που έβαζε τα ΜΜΕ να τον δοξολογούν ως νέο «Μωυσή» που περνάει το λαό «του» προς τη Γη της Επαγγελίας, έχουν γίνει θρύψαλα. Ακόμα και στα τέλη του 2020, όταν πέρναγε από τη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2021, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέμενε ότι η πανδημία φτάνει στο τέλος της γιατί έρχονται τα εμβόλια και οι δαπάνες για την Υγεία θα μειωθούν!

Δεν ξεχνάμε ότι εκείνος ο προϋπολογισμός έδινε 550 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τις δημόσιες δαπάνες Υγείας για το 2021. Και δεν ήταν κάποιο «στιγμιαίο» λάθος. Στηριζόταν σε μια προκλητική πολιτική επιλογή που την έκφραζε όπως πάντα χυδαία ο Γεωργιάδης: «Τι τους θέλουμε περισσότερους γιατρούς όταν τελειώσει η πανδημία;»

Μόνιμες ανάγκες

Τώρα ξέρουμε την απάντηση: πρώτα απ’ όλα, δεν διαφαίνεται το τέλος της πανδημίας. Στη Χιλή όπου η εκστρατεία εμβολιασμού έχει φτάσει πανω από το 60% του πληθυσμού, η έξαρση των κρουσμάτων ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Μόνο ανόητοι και απατεώνες μπορούν να μιλάνε για «τελευταίο μίλι» την ώρα που δεν έχει κριθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα των εμβόλιων απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού. Για την ώρα, ζούμε τη χειρότερη πίεση πάνω στα Νοσοκομεία με ασθενείς να πεθαίνουν περιμένοντας στην ουρά για να αδειάσει κάποια ΜΕΘ.

 Αλλά μαθαίνουμε επίσης ότι η πανδημία δημιουργεί αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και για την περίοδο μετά την επέλαση του κορονοϊού.

Οι καρκινοπαθείς έχουν πληγεί σκληρά από την πολιτική που μετατρέπει τα Νοσοκομεία αποκλειστικά σε κλινικές covid. Σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού ΕΣΥ, πέρυσι έγιναν 4,4 εκατομμύρια λιγότερα τεστ σε σύγκριση με το 2019 και οι αθενείς που μπόρεσαν να ξεκινήσουν θεραπεία μειώθηκαν κατά 44.000. Οι μελέτες δείχνουν ότι για κάθε μια βδομάδα που καθυστερεί η έναρξη θεραπείας, οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενή μειώνονται κατά 1%.

Πιεστικές εμφανίζονται και οι ανάγκες για ψυχιατρική βοήθεια μέσα από τις πιέσεις της καραντίνας. Μια έρευνα σε 790.000 άτομα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ποσοστό ατόμων με συμπτώματα κατάθλιψης ανέβηκε από το 36,4% τον Αύγουστο του 2020 στο 41,5% τον Φλεβάρη του 2021! Ακόμα και μια εφημερίδα σαν τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, που δύσκολα μπορεί να κατηγορηθεί για «λαϊκισμό», εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξάνουν τις δαπάνες για την Υγεία για πολλά από τα επόμενα χρόνια.

Κι όμως, ακόμα και τώρα ο κάθε Κικίλιας του Μητσοτάκη επιμένει ότι προτεραιότητα είναι να κλείσει τα στόματα των γιατρών που λένε την αλήθεια. Η επίθεση στον Κώστα Καταραχιά συμπυκνώνει όλη την εγκληματική παράνοια της κυβέρνησης.  Και γι’ αυτό ακριβώς η απόφαση των εργατών της Υγείας να κλιμακώσουν με πανελλαδική απεργία στις 22 Απρίλη έχει πίσω της την οργή όλης της εργατικής τάξης.