Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός-Τουρισμός: Στους δρόμους 20 Απρίλη

9/4, Κινητοποίηση Επισιτισμού-Τουρισμού. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Την Τρίτη 20 Απρίλη είναι ο επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό. Για να επιστρέψουν στη δουλειά με όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα εξασφαλισμένα, με συνθήκες υγείας και ασφάλειας, με εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και όχι με ψίχουλα για μισθό και ωράρια λάστιχο. Την κινητοποίηση καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στην Αθήνα στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατά τόπους συγκεντρώσεις στην Περιφέρεια.

Η αντικαπιταλιστική κίνηση στον Επισιτισμό-Τουρισμό “Καμαριέρα” βάζει την πρόταση της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας για εκείνη τη μέρα για να μπορεί πραγματικά να συμμετάσχει όλος ο κλάδος -και όσοι δεν είναι σε αναστολή, αλλά και για να φανεί ακόμα περισσότερο η δύναμη των εργαζόμενων και να μπει η πίεση στα αφεντικά και την κυβέρνηση με την παράλυση της παραγωγής ή της διανομής λόγω απεργίας. 

 Όπως σημειώνει η Καμαριέρα: “Την ώρα που δεν υπάρχει ούτε ένας μάγειρας που δουλεύει αυτή τη στιγμή που να έχει κάνει το εμβόλιο, μας ανακοινώνουν ότι ο τουρισμός θα πάει καλά αρκεί να μην έχουμε απαιτήσεις. Γι' αυτό ο Χατζηδάκης ως νέος υπουργός εργασίας ετοιμάζει νέο όργιο αντεργατικών επιθέσεων. Ετοιμάζει το ξεχείλωμα των γνωστών και ανεπίτρεπτων υπερωριών μας και σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο συνδικαλισμό. 

Είναι πρόκληση αυτοί που δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για τη δημόσια υγεία και αφήνουν στους ιδιώτες όλη την άνεση να κερδοσκοπούν να διεκδικούν ότι θα ορίσουν το πότε και πώς ανοίγει η οικονομία γενικά. Από τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό που, σύμφωνα ακόμη και με το τι έλεγε η κυβέρνηση το Δεκέμβρη, θα είχε γίνει ήδη, φτάσαμε στο “κάντε ένα τεστ τη βδομάδα από τις αρχές Απρίλη”. Να βγούμε δηλαδή για δουλειά με ένα σύστημα Υγείας που κολλάς κορονοϊό τη Δευτέρα και δουλεύεις μια βδομάδα μέχρι το επόμενο τεστ!”.

Προηγήθηκαν οι κινητοποιήσεις στις 9 Απρίλη με καλέσματα των τοπικών σωματείων Επισιτισμού-Τουρισμού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα και Χάνια. Στην Αθήνα η συγκέντρωση ξεκίνησε από τη Δ. Αρεοπαγίτου, βάδισε την Αμαλίας και κατέληξε στο Υπουργείο Τουρισμού στο Σύνταγμα. Με πανό συμμετείχε το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής, τα σωματεία εργαζομένων των ξενοδοχείων Ζαφόλια και Stanley, η αντικαπιταλιστική κίνηση στον Επισιτισμό-Τουρισμό “Καμαριέρα”, η Αγωνιστική Παρέμβαση και η Λάντζα. Στη μικροφωνική που είχε στηθεί έξω από το υπουργείο τον λόγο πήραν πολλοί συνδικαλιστές από σωματεία του κλάδου.

Το παρών στις πορείες του κλάδου δίνει σε μόνιμη βάση και η ομάδα δράσης των διπλωματούχων ξεναγών. “Είμαστε τρεις χιλιάδες περίπου εργαζόμενοι, αλλά μάθαμε πρόσφατα ότι επιδότηση, και μόλις για έξι μήνες και χωρίς ένσημα, πήραν μόνο οι 594”, είπε η Άντζελα Μανιάτη, ξεναγός. “Πέρσι άνοιξε ο τουρισμός, υποτίθεται για να δουλέψει ο κόσμος, αλλά εμείς δεν δουλέψαμε καθόλου. Όλες οι πολιτικές αποφάσεις ήταν αποτρεπτικές για ξεναγήσεις. Σκοπός τους είναι η ενίσχυση των μεγάλων tour operators και όχι των εργαζόμενων. Μιλάνε για υγειονομικά πρωτόκολλα και επανένταξη στη δουλειά με ασφαλείς όρους. Μόνο οι τουρίστες όμως θα είναι εμβολιασμένοι, εμείς δεν προλαβαίνουμε. Τέλος, γίνονται παράτυπες ξεναγήσεις που ευνοούν τους εργοδότες μας για να μας πιέσουν να δεχτούμε μειώσεις στο μεροκάματο και χειρότερους όρους δουλειάς. Ζητάμε όλες και όλοι να είμαστε στον δρόμο ενάντια στα μέτρα που παίρνουν για να καταστείλουν τον κόσμο που παλεύει”.