Είμαστε παντού! - ΓΑΛΛΙΑ

Η απεργία είχε τεράστια επιτυχία. Οι διαδηλωτές στο Παρίσι και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας έφτασαν στα 2 εκατομμύρια. Τα συνδικάτα είχαν βάλει σαν στόχο να ξεπεράσουν σε συμμετοχή την προηγούμενη κινητοποίηση στις 27 Μάη -και τα κατάφεραν.

´Πρόκειται για σημείο καμπής´, έλεγε η Κριστίν Πουπέν από το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα στην εφημερίδα Socialist Worker. Η κλίμακα της κυβερνητικής επίθεσης λειτούργησε σαν σοκ και έσπρωξε τον κόσμο στη δράση´.

Ο Σαρκοζί, όπως και ο Παπανδρέου εδώ στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ´αναπόφευκτη´. Τα επιχειρήματα είναι πανομοιότυπα: το 2050, λέει η κυβέρνηση, το ασφαλιστικό σύστημα θα χρειάζεται από 72 ως 115 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η κυβέρνηση που δεν μπορεί να προβλέψει που θα βρίσκονται οι ´αγορές´ σε μια βδομάδα ή ένα μήνα, η άρχουσα τάξη που δεν ξέρει αν θα υπάρχει αύριο ακόμα το ευρώ ζητάει ξαφνικά θυσίες από την εργατική τάξη για να αποτρέψει την καταστροφή που θα έρθει σε 40 χρόνια!

Στη Γαλλία σήμερα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατοχυρώνεται στα 60, με την προϋπόθεση να έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος 40.5 χρόνια δουλειάς. Η σύνταξη είναι περίπου 70% του τελευταίου μισθού. Ο Σαρκοζί θέλει τώρα να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης -αρχικά στα 62 και στη συνέχεια, σταδιακά, στα 65. Το ασφαλιστικό σύστημα -και κατ´ επέκταση ο προϋπολογισμός που το επιδοτεί- θα εξοικονομήσει άμεσα, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τη μεταρρύθμιση.

Την οργή απέναντι σε αυτά τα μέτρα έχει μεγαλώσει η αποκάλυψη ότι ένας από τους πλουσιότερους άνθρωπους στη Γαλλία, η ιδιοκτήτρια της Λορεάλ, δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο εδώ και δέκα χρόνια. ´Σαρκοζί, κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας´ έγραφε ένα πανό στη μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι. Κάποιοι άλλοι κουβαλούσαν ένα χαρτονένιο φέρετρο που έγραφε πάνω: ´Εδώ κείτεται ο Ροζέρ. Ήταν 60 χρόνων και πέθανε χωρίς να προλάβει να πάρει σύνταξη´. ´Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα´, έλεγε ένας λιμενεργάτης στη εντυπωσιακή διαδήλωση στη Μασσαλία. ´Μου είναι ήδη δύσκολο, στα 56 μου, να δουλεύω στις αποβάθρες. Αν προσθέσουν και άλλα χρόνια δουλειάς δεν θα καταφέρνουμε ποτέ να πάρουμε σύνταξη´.

Ένα γκάλοπ της εταιρίας BVA έδειξε ότι τα 2/3 του κόσμου υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις -μια εντυπωσιακή, από κάθε άποψη, πλειοψηφία. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι αδιαπραγμάτευτη. 

´Τα σωματεία όμως´, θυμίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ´έχουν κατορθώσει να τορπιλίσουν όλες τις προηγούμενες απόπειρες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στη μαζική αποδοχή που έχουν οι κινητοποιήσεις τους για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση σε υποχώρηση´.