Ταυτόχρονα, οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υλοποιούν την απόφαση της Συνέλευσης του Κεραμεικού που έβαζε ως προσανατολισμό την συγκρότηση τοπικών κινήσεων και την εγγραφή μελών, ενώ οργανώνουν ανοιχτές εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας και επαρχιακές πόλεις για να συζητήσουμε ποια είναι η απάντηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην κρίση.
Την Τετάρτη 30/6 στην πλατεία Μερκούρη έγινε συνέλευση της τοπικής επιτροπής που δραστηριοποιείται στις γειτονιές των Πετραλώνων, του Κουκακίου, του Θησείου και του Κεραμεικού. «Συγκεντρώθηκαν πάνω από 40 άτομα στην πλατεία. Όλοι οι σύντροφοι που τοποθετήθηκαν τόνισαν ότι η άνοδος του εργατικού κινήματος είναι μεγάλη ευκαιρία για την αντικαπιταλιστική αριστερά για να μεγαλώσει. Ταυτόχρονα, όμως είναι και αναγκαίο. Έγιναν παρεμβάσεις σχετικά με την παρουσία μας στη γειτονιά, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να κάνουμε πικετοφορίες, να προσπαθήσουμε να συντονιστούμε με τα σωματεία της περιοχής μας. Επίσης, να προχωρήσει η οργανωτική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να λειτουργούμε πιο οργανωμένα και ουσιαστικά με δεδομένο ότι έχουμε πλέον περισσότερες ευθύνες απέναντι σε όσους έχουν πάρει την κάρτα μέλους, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας σύντροφος. Στο τέλος της συνέλευσης πολλοί σύντροφοι έδωσαν συνδρομή και έγιναν μέλη της τοπικής επιτροπής», μας είπε ο Γιάννης Μαραβελάκης. Τις επόμενες μέρες οργανώθηκαν εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία της περιοχής για την Πανεργατική. Χαρακτηριστικό της περιόδου και των αναζητήσεων πολλών αγωνιστών είναι ότι σε εξόρμηση στο Μετρό του Φιξ οργανώθηκε επί τόπου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρώην μέλος του ΚΚΕ που παρακολουθούσε τη δράση του Μετώπου τον τελευταίο καιρό.
Συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε και στην Νέα Σμύρνη. Πάνω από 20 άτομα γράφτηκαν μέλη και συγκεντρώθηκαν 230 ευρώ οικονομική ενίσχυση. Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στους Αμπελόκηπους.
Στην Πάτρα η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργάνωσε μεγάλη εκδήλωση με θέμα «Η οικονομική κρίση, η απάντηση του εργατικού κινήματος και η Αριστερά» στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα. «Ομιλητές ήταν ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Καζάκης και ο Γιάννης Σηφακάκης. Οι δύο πρώτοι ομιλητές ασχολήθηκαν κυρίως με την οικονομική διάσταση του θέματος, πως φτάσαμε μέχρι εδώ, αν υπάρχει χρέος που πρέπει να το αναγνωρίσουμε και τόνισαν ότι ειδικά η τελευταία διετία του Καραμανλή ήταν καταστροφική. Αυτό χωρίς να δίνουμε άφεση αμαρτιών στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Γ. Σηφακάκης ανέλυσε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τόνισε το ζήτημα της κρατικοποίησης των τραπεζών με εργατικό έλεγχο και εξήγησε ότι δεν φτάνει το αίτημα της εξόδου από το ευρώ, χρειάζεται να μπαίνει μαζί με το υπόλοιπο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις όπου άνοιξε και η κουβέντα για τις περιφερειακές εκλογές όπου μπήκε ξεκάθαρα ότι χρειάζεται να παρέμβουμε στηριγμένοι σε αυτό το πρόγραμμα», μας δήλωσε ο Δημήτρης Μπελιάς.
Πριν από την Πάτρα πετυχημένες εκδηλώσεις με βασικό θέμα την απάντηση της αντικαπιταλιστικής αριστερά στην κρίση είχαν γίνει στην Λάρισα με 100 άτομα, στο Αγρίνιο, στην Κέρκυρα με 40, στην Κυψέλη 65. Εξήντα πέντε αγωνιστές παρακολούθησαν και την εκδήλωση στην Πετρούπολη. «Κάναμε εκδήλωση με θέμα ποια είναι η αντικαπιταλιστική διέξοδος από την κρίση. Έγιναν εισηγήσεις και μετά ακολούθησαν αρκετές τοποθετήσεις. Αν μπορεί να γίνει στάση πληρωμών, πως πρέπει να κινηθεί η αντικαπιταλιστική αριστερά, ποια είναι η κατάσταση του εργατικού κινήματος, πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Θα οργανώσουμε και συνέλευση της τοπικής επιτροπής την επόμενη εβδομάδα», μας είπε ο Μιχάλης Βερβέρης.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Αντικαπιταλιστικές Συνελεύσεις
ΑΙΓΑΛΕΩ
ΤΕΤΑΡΤΗ 7/7 Πολιτιστικό Κέντρο Γιάννης Ρίτσος 7μμ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 7/7 ΠΑ.ΠΕΙ. (πανεπιστήμιο Πειραιά) 7.30μμ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ 7/7 Ανοιχτό Θεατράκι (έναντι ΟΤΕ) 7μμ
ΙΛΙΟΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 12/7 Δημαρχείο Ιλίου 7μμ
Εκδηλώσεις - Συζητήσεις
ΒΥΡΩΝΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 7/7 Ταπητουργείο 7.30μμ
Λιτότητα, απολύσεις, περικοπές, ασφαλιστικό, καταστολή. Υπάρχει διέξοδος; Η πρόταση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 8/7 Πάρκο Γεωργιάδη 6.30μμ
Η εργατική απάντηση στην κρίση
Απόφαση του Συντονιστικού
Συνεδρίασε το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (4/7) και κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:
1. Καλούμε σε συναγερμό για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Ιούλη και για την συνέχεια.
Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα, να δώσουν τον τόνο του ξεσηκωμού οργανώνοντας εξορμήσεις και περιοδείες σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς. Καλούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μετά τις 8/7 στηρίζοντας ταυτόχρονα κάθε κλαδικό αγώνα που ξεσπάει (Μετρό, Συμβασιούχοι ΕΡΤ, Συγκοινωνίες, ΟΣΕ, νοσοκομεία κλπ).
Στην Αθήνα η προσυγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στις 10.00 πμ στα Προπύλαια.
-Την Τρίτη 6/7, στις 6.00 μμ στο Μετρό Πανεπιστήμιο (πεζόδρομος Κοραή), οργανώνουμε μεγάλη εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την απεργία.
- Επίσης την Τρίτη στις 6.30μμ αντιπροσωπεία μας συμμετέχει στην διαμαρτυρία για τη σφαγή των ινδών αγροτών από το άγαλμα Τρούμαν μέχρι την Πρεσβεία της Ινδίας.
- Την Τετάρτη 7/7, οργανώνουμε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς σε κάθε περιοχή και κεντρική εξόρμηση στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Πειραιά (4.30 πμ, οδός Παρνασού 6) και στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ (7.00 πμ, οδός Καρόλου).
2. Ανοίγουμε από τώρα την συζήτηση για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη, εκτιμώντας ότι θα είναι μια κεντρική πολιτική μάχη μετά από ένα χρόνο σκληρών αγώνων και συγκρούσεων. Μπορούν να μετατραπούν σε βήμα καταδίκης του σφαγείου Κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στον κλονισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων που την στηρίζουν (ΛΑΟΣ-ΝΔ), βγάζοντας συνολικά ενισχυμένη την Αριστερά.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα επιδιώξει να συμμετέχει σε όλες τις Περιφέρειες συγκροτώντας ψηφοδέλτια στην βάση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης (στάση πληρωμών, εθνικοποίηση και επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, απαγόρευση απολύσεων κλπ) σε συνδυασμό με την πάλη κατά της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του κράτους και τον «Καλικράτη».
Αντίστοιχα κινούμαστε και για τους μεγάλους Δήμους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη κλπ). Επιχειρούμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρουσία μας και στους υπόλοιπους Δήμους αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένα τις δυνατότητες που προκύπτουν, πρώτα από όλα σε αυτούς που υπάρχουν ήδη σχήματα και παρεμβάσεις που κινούνται σε ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.
Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει πρόταση-κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, σε όλο τον κόσμο που πρωτοστατεί στις μάχες της περιόδου απ´ την εξεγερμένη βάση του ΠΑΣΟΚ ως την ευρύτερη Αριστερά, χωρίς προνομιακές απευθύνσεις σε κάποια μέτωπα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.
- Οργανώνουμε μεγάλη πολιτική εκδήλωση στις 14 Ιούλη στην Αθήνα (Γεωπονική Σχολή, 7.00 μμ), με στόχο να συζητήσουμε μαζί με όλους τους αγωνιστές που βρεθήκαμε μαζί στην δράση ή την θεωρητική και πολιτική διαπάλη, για την αποτίμηση των αγώνων, τις προοπτικές του κινήματος και τις πολιτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
- Καλούμε την Κυριακή 11 Ιούλη, στις 11.00 πμ στο Πολυτεχνείο, ανοικτή Σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών των Τοπικών Κινήσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ του Κέντρου (Εξάρχεια, Γκύζη-Αμπελόκηποι, Κυψέλη-Πατήσια-Γαλάτσι, Πετράλωνα-Κουκάκι-Κεραμεικός-Κολωνός) για να συζητήσουμε την παρέμβασή μας στον Δήμο Αθήνας. Αντίστοιχη Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά.
Τέλος, την Δευτέρα 19 Ιούλη στις 7.00 μμ στο Πολυτεχνείο θα γίνει μια πρώτη Σύσκεψη για να συζητήσουμε την εκλογική μας παρέμβαση για την Περιφέρεια Αττικής. Αντίστοιχες Συσκέψεις καλούμε και στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

