Η Άποψή μας
Πανεργατικός ξεσηκωμός για την Υγεία

10/9/2021, Θεσσαλονίκη, Το Καραβάνι της Υγείας στη ΔΕΘ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 26 Γενάρη προχωρά η ΑΔΕΔΥ ως απάντηση στη δολοφονική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Για τον σκοπό αυτό γινόταν σύσκεψη που καλούσε η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με τις Ομοσπονδίες της Υγείας, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, την Τρίτη 18/1 στο Νοβοτέλ. Στάση εργασίας 12μες-3μμ και συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στη 1μμ από το Υπουργείο Υγείας και θα βαδίσει στη Βουλή. 

Στο κέντρο της θα έχει την απαίτηση για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ που γονατίζει από την χειρότερη μέχρι σήμερα έξαρση της πανδημίας με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, με τρομακτική αύξηση των νέων εισαγωγών και, τις τελευταίες μέρες, με ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των λεγόμενων «σκληρών δεικτών» (διασωληνωμένων και νεκρών) που ήδη βρίσκονταν στα ύψη. Όλη η φιλολογία της κυβέρνησης και των «ειδικών» της για τη μετάλλαξη Όμικρον, περί πιο ήπιας νόσου, αποδεικνύεται ένα ακόμα παραμύθι για να συνεχίσει η κυβέρνηση να διαλύει τη δημόσια υγεία και να πριμοδοτεί τους κλινικάρχες.

Με την απεργία θα ακουστούν ξανά δυνατά τα αιτήματα των υγειονομικών, που είναι αιτήματα και όλου του εργατικού κινήματος: Μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού τώρα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να επιστρέψουν όλοι οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές χωρίς καμιά αποζημίωση στους κλινικάρχες και να μπουν στο πρόγραμμα εφημέρευσης με τα δημόσια νοσοκομεία. Να γίνει ιχνηλάτηση όλων των περιστατικών με δωρεάν τεστ (αντιγονικά, μοριακά). Άμεσα αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ.

Συντονισμός

Δίπλα σε αυτά θα ενωθούν τα αιτήματα όλων των εργαζόμενων που πλήττονται από τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης. Των δασκάλων και των καθηγητών που διεκδικούν ασφαλή σχολεία με μικρότερα τμήματα, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ίδιων και των μαθητών τους. Των εργαζόμενων στους δήμους, τα υπουργεία και όλους τους χώρους που απαιτούν μαζική δωρεάν ιχνηλάτηση, όχι στην επικίνδυνη μείωση της καραντίνας στις πέντε μέρες, προσλήψεις και μονιμοποιήσεις σε όλες τις υπηρεσίες. Είναι αιτήματα που αγγίζουν όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, όχι μόνο στο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Είναι η στιγμή το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και όλα τα Εργατικά Κέντρα πανελλαδικά να μπουν με τη σειρά τους στον αγώνα και να μετατρέψουν την απεργία στις 26 Γενάρη σε πανεργατική.

Η σύγκρουση με τη δολοφονική κυβέρνηση του Μητσοτάκη χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, όχι μόνο γιατί η πανδημία απειλεί όλο και περισσότερες ζωές, αλλά και γιατί η κυβέρνηση παραπαίει. Την πνίγει η οργή της νεολαίας και των εκπαιδευτικών που προχωρούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Γενάρη μετά τις αστυνομικές επιθέσεις στα πανεπιστήμια και τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ). Την πνίγει η κατακραυγή των γυναικών που αγανακτούν με τα σεξιστικά εγκλήματα των πλούσιων βιαστών. Και πάνω στην πολιτική απομόνωση του Μητσοτάκη και των υπουργών του από τη λαϊκή οργή, έρχεται να προστεθεί το φιάσκο με την ακύρωση του αγωγού EastMed.

Η κυβέρνηση της πατριδοκαπηλείας, που σπαταλάει δισεκατομμύρια για να παραγγείλει μαχητικά αεροπλάνα και φρεγάτες στο όνομα της προστασίας της «ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», βρίσκεται ξεκρέμαστη. Ο αγωγός ακυρώνεται, αλλά οι πολεμικές δαπάνες μένουν. Το σύνθημα «Λεφτά για την Υγεία, όχι για Ραφάλ» γίνεται ξεκάθαρη εργατική επιλογή. Εμπρός να το επιβάλουμε με απεργιακή κλιμάκωση που θα στείλει τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του στον αγύριστο.

Η απεργία στις 26/1 είναι αποτέλεσμα της οργής που επικρατεί σε όλους τους χώρους, αλλά και της μεγάλης διάθεσης για απεργιακή απάντηση. Στα νοσοκομεία αυτό είναι εξόφθαλμο. Το δείχνει ο ξεσηκωμός στο Παίδων Πεντέλης αλλά όχι μόνο.

Το δείχνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του Αγία Όλγα που την περασμένη Τετάρτη 12 Γενάρη συγκεντρώθηκαν μαζικά για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα στο προαύλιο του νοσοκομείου ενάντια στις πολιτικές Διοίκησης και Υπουργείου που το οδηγούν στη διάλυση. Η παραίτηση 8 ειδικευόμενων γιατρών της Β’ Παθολογικής Κλινικής λόγω εξαντλητικών συνθηκών εργασίας και αυταρχισμού της Διοίκησης, καθώς και η απόφαση της τελευταίας να διώξει πειθαρχικά τη Διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής επειδή χειρούργησε εκτάκτως ασθενείς που θα έχαναν την όρασή τους, ανάμεσα στους οποίους και έναν άστεγο, είναι μόνο τα τελευταία κρούσματα των επιλογών τους.

Το δείχνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του Ευαγγελισμού, που την ίδια μέρα είδαν την ψευδοροφή στην κουζίνα της Μονάδας Μεταμόσχευσης Οργάνων να καταρρέει και να καταπλακώνει δυο τραπεζοκόμες συναδέλφους τους, τραυματίζοντάς τες ευτυχώς ελαφρά. «Πόσες φορές δεν έχουμε αναδείξει την επικινδυνότητα του κτιριακού εξοπλισμού των νοσοκομείων λόγω έλλειψης κονδυλίων; Πόσοι συνάδελφοι πρέπει να τραυματιστούν, να κινδυνέψει η ζωή τους για να γίνει συντήρηση των νοσοκομείων; Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο περιστατικό. Μάλλον στα μέτρα προστασίας θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και κράνος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τραγικές συνθήκες

Το δείχνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο Σισμανόγλειο που την Τρίτη 18 Γενάρη προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας 9πμ-12μ στην πύλη ενάντια στη μονομερή απόφαση Υπουργείου, 1ης ΥΠΕ και Διοίκησης να μετατρέψουν το νοσοκομείο -παρά τις αντίθετες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των γιατρών, του χειρουργικού τομέα, της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ- αποκλειστικά σε κόβιντ για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες. «Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια κάνουν πάρτι κερδοφορίας (συμμετέχουν μόλις με 300 κρεβάτια στην πανδημία και μόνο για “ελαφρά περιστατικά”) κερδίζοντας εκατομμύρια, ενώ η κυβέρνηση και οι διοικούντες κρύβουν τις τραγικές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών πίσω από τις λέξεις “πόλεμος” και “ήρωες της πρώτης γραμμής”», αναφέρει το Σωματείο Εργαζόμενων στο νοσοκομείο.

Το δείχνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που την Πέμπτη 20 Γενάρη θα βρεθούν, μετά από κάλεσμα του Σωματείου τους, στην πύλη του νοσοκομείου στη 1μμ. Το νοσοκομείο «συνεχίζει να λειτουργεί για δεύτερη χρονιά πρακτικά ως Νοσοκομείο μίας νόσου, με δεκάδες εισαγωγές covid σε κάθε γενική εφημερία, με τις κλινικές covid μονίμως γεμάτες, και με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το Σωματείο. «Με συγχωνεύσεις κλινικών, αναστολή των χειρουργείων ακόμα και για τα επείγοντα περιστατικά, πρακτικά ο πληθυσμός της πόλης παραμένει αθωράκιστος τόσο απέναντι στον covid όσο και στη λοιπή νοσηρότητα, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να κερδοσκοπεί. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών στον ευαίσθητο παιδιατρικό πληθυσμό, παράλληλα με την Αθήνα, είναι πολύ μεγάλη με αντίστοιχη συρρίκνωση παιδιατρικών και παιδοχειρουργικών κλινικών και αδυναμία πραγματοποίησης χειρουργείων στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας».

Παράλληλα, η απεργία είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που έκανε το Συντονιστικό Νοσοκομείων και δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Υγεία, ώστε η οργή να εκφραστεί απεργιακά και όχι μόνο με ανακοινώσεις ή απογευματινά συλλαλητήρια. «Στις 13 Γενάρη σημειώθηκε η πρώτη απεργιακή απάντηση από μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στην δολοφονική διαχείριση της πανδημίας», αναφέρει το Συντονιστικό, καλώντας σε απεργιακό ξεσηκωμό. «Συνεχίζουμε με πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 26 Γενάρη.