Καταπίεση και απελευθέρωση
Εξάρχεια: Έξω οι βιαστές

15/1, Αντισεξιστική διαδήλωση. Φωτό: ΣΕΚ Εξαρχείων

«Ούτε στα Εξάρχεια ούτε πουθενά, έξω οι επίδοξοι βιαστές από τη γειτονιά» βροντοφώναξαν πάνω από 150 κάτοικοι και συλλογικότητες των Εξαρχείων, στην αντισεξιστική διαδήλωση στη γειτονιά, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου. 

«Με αφορμή την καταγγελία ενός περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης σε μαγαζί της γειτονιάς, ως Πρωτοβουλία αποφασίσαμε να στηρίξουμε το θύμα και να οργανώσουμε αυτή την κινητοποίηση, για να γίνει ξεκάθαρο στον καθένα που μπορεί να έχει τέτοιες σκέψεις ή προθέσεις, ότι δεν θα γίνουν ανεκτές, ούτε στα Εξάρχεια ούτε πουθενά», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Χρυσούλα, μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων. 

Στην καταγγελία της εργαζόμενης διαβάζουμε, «...Υπήρχαν πολλά σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου που σταδιακά άρχισαν να γίνονται και πιο παραβιαστικά και παρόλη την δυσαρέσκεια της υπαλλήλου που την εξέφραζε λεκτικά και σωματικά, αυτός συνέχιζε. Την πείραζε λεκτικά, της έκανε προτάσεις, την στρίμωχνε, την ακινητοποιούσε με τα χέρια του, προσπαθούσε να την αγγίξει και μια φορά, αφού είχαν προηγηθεί διάφορα σε λεκτικό επίπεδο, κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό του ζητώντας της να προβεί σε πράξεις που την πρόσβαλαν». 

Στη διαδήλωση συμμετείχαν, εκτός από την Πρωτοβουλία Κατοίκων, οι φεμινιστικές συλλογικότητες «Το Μωβ» και «Sabbat - Burn the rich not the witch» καθώς και η «Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη», καλώντας στην πρώτη, για το 2022, δικάσιμο της δίκης των δολοφόνων του Ζακ, την Τρίτη 18 Γενάρη.

Μαριλένα Κουντούρη