Εργατικό κίνημα
Καβάλα: “Δεν κάνουμε πίσω”

27/12/21, Διαδήλωση στην Καβάλα υπέρ των εργαζόμενων στα πετρέλαια. Φωτό: kavalanews

Με παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις απαντάει η εταιρία Energean που διαχειρίζεται τα Πετρέλαια Καβάλας ενάντια στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις και για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου πετρελαίου. Αφού τσέπωσε δάνειο ύψους 90 εκατομ. Ευρώ και μάλιστα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η Energean προχωράει στην εφαρμογή του σχέδιο αναδιάρθρωσης, που προωθεί εδώ και μήνες και που συνοδεύεται με μαζικές απολύσεις και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.

Φρένο στα σχέδια τους έχει βάλει η αντίσταση των εργαζόμενων, που συνεχίζει και μετά τη βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στο εργοστάσιο, με επίσχεση εργασίας από την 1η Γενάρη. Στις 11/1 η εργοδοσία απέλυσε 24 άτομα, ανάμεσά τους τα εφτά μέλη του ΔΣ του σωματείου, που αποκλείστηκαν και από την αποζημίωση, για να σπείρει τον φόβο στον υπόλοιπο κόσμο που μένει σταθερός στην επίσχεση που κάνουν οι εργαζόμενοι από 1/1. 

«Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που απολύεται ολόκληρο ΔΣ σωματείου με μηνύσεις και με την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη», δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, Μανώλης Κελαϊδάκης. «Εγώ πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε και ότι θα γυρίσουμε στις δουλειές μας. Αλλά την εταιρία δεν την νοιάζει τι θα γίνει σε ένα-δυο χρόνια μέχρι να γίνει αυτό. Αυτό που θέλει είναι να στείλει τώρα το μήνυμα ότι θα τσακίσει το σωματείο.

Εκβιασμός

Χρησιμοποιεί τον εκβιασμό ότι όποιος σταματήσει την επίσχεση δεν θα απολυθεί ή όποιος απολυμένος αποποιηθεί το σωματείο, θα γυρίσει πίσω στη δουλειά. Όμως η εταιρία θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ατομικές συμβάσεις, με συνθήκες γαλέρας, για να κρατάει στο χέρι τους εργαζόμενους και όποιον δεν κάθεται καλά να τον ξηλώνει. Έτσι, θα είναι ελεύθερος να δρομολογήσει πλήρως το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ο κόσμος δεν έκανε πίσω. Κάναμε γενική συνέλευση και ομόφωνα αποφασίσαμε ότι συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας μαζί με το σωματείο. Όσο πιο σκληρές γίνονται οι κινήσεις της εταιρίας τόσο πιο πολύ συσπειρώνουν τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει φόβος και προβληματισμός σε όλες τις οικογένειες των συναδέλφων. Όμως τον αγώνα θα τον πάμε μέχρι τέλους και ο ένας θα στηρίζει τον άλλο. Ήδη οι 17 συνάδελφοι που πήραν την αποζημίωση από την απόλυση είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν όποιον άλλο απολυθεί με αυτά τα λεφτά.  

Δίπλα μας συσπειρώνονται πάρα πολλά σωματεία και αυτός ο αγώνας τείνει να γίνει πανελλαδικός. Σε συνεργασία με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής, θα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της Καβάλας για την Τετάρτη 19/1 το απόγευμα για να τους ενημερώσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί συντονισμένα. Δεν πρέπει να μείνει στη διαμάχη μόνο ενός πρωτοβάθμιου σωματείου με τον εργοδότη του, αλλά να ξεκινήσει ένας πιο συνολικός αγώνας ενάντια στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με αφορμή τον νόμο Χατζηδάκη».