Εργατικό κίνημα
Εργαζόμενοι/ες Χίλτον - Στον αγώνα

17/1, Συγκέντρωση στο Χίλτον. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Χίλτον το πρωί της Δευτέρας 17/1 έξω από το ξενοδοχείο ενάντια στην απόλυση όλου του προσωπικού. Μαζί τους δεκάδες αλληλέγγυοι από πολλά επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία και τον κλάδο του επισιτισμού. 

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Χίλτον, η Ιονική Ξενοδοχειακή, μέλος του ομίλου της ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, σταματάει τη λειτουργία του ξενοδοχείου στις 31/1 λόγω ανακαίνισης η οποία θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόθεση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, προωθώντας πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, με άλλα λόγια απολύσεις. 

«Η επιδίωξη της ΙΟΝΙΚΗΣ ΑΕ είναι να εξαγοράσει την συναίνεση των συναδέλφων για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο μαζικής εκκαθάρισης από εργαζόμενους με συγκροτημένα συλλογικά δικαιώματα ώστε να έχει την δυνατότητα, στη νέα μορφή του συγκροτήματος μετά την ανακαίνιση, να απασχολήσει νέο προσωπικό αποκλειστικά με ευέλικτες μορφές εργασίας και μέσω δουλεμπορικών εταιρειών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού ν.Αττικής.

«Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα αντίστασης και η κλιμάκωση θα είναι και μεγάλη και δυναμική», μας είπε ο Κώστας Παστός, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Χίλτον και γραμματέας του κλαδικού συνδικάτου. «Οργανωνόμαστε και αποφασίζουμε τις δράσεις μας με μαζικές γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων του ξενοδοχείου. Θα συνεχίσουμε με νέα 4ωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση την Παρασκευή 21/1 στο Υπουργείο Εργασίας στη 1μμ. Όχι μόνο για το ζήτημα των 350 συναδέλφων μας στο Χίλτον, αλλά για όλον τον κλάδο. Δεν είναι μόνο εδώ που κάνουν απολύσεις. Απλά εδώ δεν διάλεξαν τη συνήθη τακτική που κάνουν σε άλλα ξενοδοχεία όπως το Ηλέκτρα, το Μελιά και το Κάραβελ, που απολύουν πέντε κάθε μήνα. Επίσης, στα ξενοδοχεία έχουμε να παλέψουμε ενάντια στα προγράμματα Συνεργασία και τις αναστολές που δεν τηρούνται, με το εισόδημα των εργαζομένων να έχει μειωθεί την ώρα που φορολογίες, ρεύμα και τα λοιπά έχουν ακριβύνει».