Διεθνή
Απεργία στη Γαλλία

Διαδήλωση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών στη Γαλλία

Tη στιγμή που η Γαλλία καταγράφει κατά μέσο όρο περισσότερα από 280.000 κρούσματα Covid-19 την ημέρα και στα σχολεία τα ποσοστά μόλυνσης είναι συχνά ψηλότερα, ο υπουργός Παιδείας Μπλανκέ, με το άνοιγμα των σχολείων στις 3 Ιανουαρίου, αποφάσισε να άρει το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο μια τάξη έκλεινε μετά το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Απέναντι σε αυτή του την απόφαση οι εκπαιδευτικοί κατέβηκαν σε απεργία την Πέμπτη 13 Γενάρη. Εκατοντάδες χιλιάδες απέργησαν σε όλη τη Γαλλία την Πέμπτη, ενώ πάνω από 80.000 συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών δήλωσαν ότι συμμετείχε το 75% των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το 62% στη δευτεροβάθμια. Ήταν η μεγαλύτερη απεργία στα σχολεία από το 2003 με τη συμμετοχή έντεκα συνδικάτων και της παν-γαλλικής ένωσης γονέων FCPE. Τα μισά δημοτικά σχολεία της χώρας έκλεισαν. Στο Παρίσι οι απεργίες κράτησαν κλειστά συνολικά 200 σχολεία, ενώ περίπου 9.000 κατέβηκαν στους δρόμους. Σε κάποια σχολεία της πόλης οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις. Σε ορισμένα από αυτά, όπως το Ελέν Μπουσέ, η αστυνομία προχώρησε σε βίαιες εκκενώσεις με τη χρήση δακρυγόνων.

“Η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας όχι γιατί την ενδιαφέρει η εκπαίδευση των παιδιών αλλά γιατί μας βλέπει σαν υπηρεσία φύλαξης ώστε οι γονείς να μπορέσουν να πάνε στις δουλειές τους”, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρί, απεργός εκπαιδευτικός από το Παρίσι. “Ρισκάρουν την υγεία μας και τις ζωές όλων μας για τα συμφέροντα των αφεντικών”. 

Προσβολές

Την παραμονή της απεργίας ο υπουργός Παιδείας εξόργισε τους εκπαιδευτικούς αποκαλώντας τους  "απεργούς κατά του ιού". Η Άγκαθα, δασκάλα από τη Μασσαλία, όπου διαδήλωσαν 7.000 εκπαιδευτικοί και μαθητές, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Socialist Worker: "Οι προσβολές του απλά μας κάνουν πιο αποφασισμένους. Αυτός είναι ο ιός στον οποίο εναντιωνόμαστε. Αυτός και τα μέτρα του, που μειώνουν το προσωπικό και δεν μας επιτρέπουν να έχουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και λιγότερους μαθητές ανά τμήμα ώστε να είμαστε πιο ασφαλείς". 

Σε πολλές περιοχές οι απεργοί πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ το συνδικάτο Sud δήλωσε ότι θα καλέσει τα άλλα συνδικάτα να συμφωνήσουν άλλη μια ημέρα απεργίας τις επόμενες εβδομάδες.

Η απεργία ήρθε να σπάσει το βαθιά αντιδραστικό κλίμα που έχουν επιβάλει οι προεκλογικές καμπάνιες του φιλελεύθερου Μακρόν, των ακροδεξιών Λεπέν και Ζεμούρ καθώς και της παραδοσιακά συντηρητικής Βαλερί Πεκρές. Το κάλεσμα για νέα απεργία αυτή την εβδομάδα αλλά και η δια-συνδικαλιστική ημέρα δράσης που έχει αποφασιστεί για τις 27 Γενάρη μπορούν να βαθύνουν αυτό το ρήγμα αλλά και να δώσουν έμπνευση στο εκπαιδευτικό και μαθητικό κίνημα στην Ελλάδα να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στο ελληνικό κακέκτυπο του Μπλανκέ, την εξίσου μισητή Κεραμέως.