Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από το Παίδων Πεντέλης

16/1, Διαδήλωση εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης και συμπαραστατών στη γειτονιά. Φωτό: Μανώλης Γκαβαϊσές

Το Παίδων Πεντέλης θα μείνει ανοιχτό! Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι εργαζόμενοι/ες του νοσοκομείου με τις απανωτές κινητοποιήσεις τους τις τελευταίες μέρες, ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να το μετατρέψει αποκλειστικά σε εμβολιαστό κέντρο με αναστολή των εφημεριών του. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους έχει βρεθεί πλήθος συναδέλφων τους από άλλα νοσοκομεία, συνδικαλιστών από την Υγεία και άλλους χώρους, δημοτικών κινήσεων και συλλογικοτήτων, οργανώσεων της Αριστεράς, κόσμου της περιοχής. Κορύφωση των κινητοποιήσεων ήταν η μαζικότατη συγκέντρωση στην πύλη την Κυριακή 16 Γενάρη όπου η συμπαράσταση εκφράστηκε σε όλο της το εύρος.

Την ίδια μέρα η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει τα ΜΑΤ μέσα στο προαύλιο για να τρομοκρατήσουν εργαζόμενους και συμπαραστάτες. Το μόνο που κατάφερε ήταν να επιβεβαιώσει τον φόβο και την απομόνωσή της. «Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή», μας είπε η Δήμητρα Τζάκου, από το ΣΕΚ Μαρουσιού και το δημοτικό σχήμα Εκτός των Τειχών. «Δίπλα στα πανό των εργαζόμενων του νοσοκομείου, βρέθηκε ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Άγιου Σάββα με το πανό του, το αντικαπιταλιστικό δημοτικό σχήμα Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή και άλλες συλλογικότητες επίσης με τα πανό τους.

Το παρών έδωσαν συνδικαλιστές/ίστριες από την ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ και την ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι/ες από το Αμαλία Φλέμινγκ, το ΓΝΑ Γεννηματάς, το Αγία Όλγα, το ΓΟΝΚ, το Κρατικό Νίκαιας και άλλα νοσοκομεία, αγωνιστές/ίστριες από μια σειρά ακόμα δημοτικά σχήματα των γύρω περιοχών από Πεντέλη, Χαλάνδρι, Μαρούσι κλπ ανάμεσά τους μέλη των αντικαπιταλιστικών σχήματων Εκτός των Τειχών Μαρουσιού, Εκτός Σχεδίου Νέας Ιωνίας και Κόκκινη Ρωγμή Νέου Ηράκλειου που είχαν κυκλοφορήσει και κοινή ανακοίνωση, εργαζόμενοι/ες από πολλούς ακόμα κλάδους και νεολαία.

Μίλησαν πολλοί εργαζόμενοι/ες του νοσοκομείου καθώς και συμπαραστάτες/ τριες, ανάμεσά τους ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, ο Κώστας Καταραχιάς, από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Άγιου Σάββα, ο Δημήτρης Περίχαρος, προεδρεύων του Σωματείου Αμαλία Φλέμιγκ, η Όλγα Κοσμοπούλου, από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ο Κώστας Τουλγαρίδης, από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κ.Σωτηρίου και την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ο Γιώργος Ράγκος, από το ΣΕΚ και την Εργατική Αλληλεγγύη.

Ακολούθησε δυναμική διαδήλωση στους δρόμους της Πεντέλης με συνθήματα που απαιτούσαν την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενάντια στα κλεισίματα, τις αναστολές, την υποχρηματοδότηση. Η στάση της αστυνομίας ήταν προκλητική, κλείνοντας την είσοδο σε όλους και εμποδίζοντας να μπει μέσα ακόμα και κόσμος που είχε ραντεβού για εμβολιασμό ή πήγαινε τα άρρωστα παιδιά του στο νοσοκομείο. Η κυβέρνηση απλά δυνάμωσε την οργή εναντίον της».

Εγκληματική απόφαση

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για αναστολή των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης είναι εγκληματική. Σημαίνει κλείσιμο του ενός από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής εν μέσω της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας και ενώ άνοιξαν τα σχολεία με πάνω από τριάντα χιλιάδες κρούσματα μόνο την πρώτη βδομάδα. Το αποτέλεσμα θα είναι να μείνει ακάλυπτη υγειονομικά μια τεράστια περιοχή της πρωτεύουσας και -λόγω της Αττικής Οδού- και η Εύβοια και η Στερεά τις οποίες εξυπηρετεί. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγεί τους γονείς είτε στα κοντινά ιδιωτικά νοσοκομεία αν έχουν φυσικά χρήματα να πληρώσουν, είτε στα Παίδων του κέντρου όπου η πίεση λόγω των ελλείψεων είναι ήδη τεράστια -η αναμονή για εξέταση σε αυτά έφτανε τις 6 ώρες (!) πριν ακόμα από το κλείσιμο των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης.

Η αρχική πρόθεση του Υπουργείου ήταν να αναστείλει όλες τις εφημερίες του νοσοκομείου, τόσο τις καθημερινές πρωινές όσο και τις τρεις 24ωρες (δύο την εβδομάδα και μία κάθε δεύτερη Κυριακή). Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις αναγκάστηκε να πει ότι η απόφασή του αφορά μόνο στις τρεις 24ωρες, ωστόσο, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι/ες, και αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την περίθαλψη των πολιτών. Ενώ προειδοποιούν πως η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στο συνολικότερο κυβερνητικό σχέδιο για κλείσιμο του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι/ες ξεκίνησαν τον αγώνα με μια μαζική συγκέντρωση στο προαύλιο τη Δευτέρα 10 Γενάρη, πρώτη μέρα εφαρμογής της απόφασης. Μπροστά στην αδιαλαξία του Υπουργείου Υγείας, συνέχισαν με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13 Γενάρη, την οποία με αγωγή του ο Πλεύρης έβγαλε παράνομη. Η προκλητική αυτή ενέργεια του υπουργού εξόργισε ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που την επόμενη κιόλας μέρα, Παρασκευή 14 Γενάρη, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση. Η τελευταία όχι μόνο είπε ψευδώς πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά τους κατηγόρησε κι από πάνω ότι παραπληροφορούν όταν λένε ότι το νοσοκομείο πάει για κλείσιμο. Η συνέχεια ήταν η μεγάλη κινητοποίηση της Κυριακής.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης να υποβιβάσει και τελικά να κλείσει το τρίτο μόλις παιδιατρικό νοσοκομείο της ΑΤΤΙΚΗΣ και πρακτικά της υπόλοιπης χώρας εξοργίζει τους πάντες. Δεν το κατάφεραν οι Σαμαροβενιζέλοι, το παλεύουν τώρα οι Πλεύρηδες. Μιλάμε για την κυβέρνηση που κόπτεται για τα αγέννητα παιδιά, που επιτίθεται στις εκτρώσεις και προκρίνει την τεκνοποίηση μαζί με σεξιστές-καπιταλιστές κλινικάρχες και το παπαδαριό την ώρα που αδιαφορεί για τα γεννημένα παιδιά... ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συτνονιστικό Νοσοκομείων.


«Δεν είναι μικρή αλλαγή το να κλείσει ένα νοσοκομείο τις εφημερίες του, όπως υπονόησε στις δηλώσεις της η υφυπουργός Γκάγκα», μας είπε γιατρός του Παίδων Πεντέλης. «Οι εφημερίες αποτελούν ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας ενός νοσοκομείου. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση και είναι ώρες αγωνίας που οι γονείς πολλές φορές προσπαθούν να βρουν περίθαλψη για τα παιδιά τους. Αρχικά η προσπάθεια ήταν να καταργηθούν και οι πρωινές εφημερίες αλλά με τις κινητοποιήσεις αναδιπλώθηκαν. Επίσης η υφυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι πολλές οι εφημερίες μας. Η πραγματικότητα είναι ότι κάνουμε τόσες όσες κάνει κάθε μεγάλο νοσοκομείο. Όλα εφημερεύουν ανά 4 ημέρες, δηλαδή 10 μέρες τον μήνα. Τέλος, είπε ότι σε άλλα νοσοκομεία έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες αλλαγές. Παραδέχεται δηλαδή ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει καταστραφεί ήδη.

Αν αυτές τις 10 μέρες του μήνα που εφημερεύει το νοσοκομείο οι ασθενείς το βρουν κλειστό, θα πρέπει να απευθυνθούν στα κάτω Παίδων, μέσα στην κορύφωση της πανδημίας και μέσα στον χειμώνα, που πάντα η νοσηρότητα αυξάνεται, ή να απευθυνθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής. Θα αναγκαστεί όλος ο πληθυσμός να βιώσει αυτό που βιώνει ήδη με τα νοσοκομεία ενηλίκων, όπου η κατάσταση είναι απελπιστική. Η αναστολή των εφημεριών έχει συνέπειες και για το νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο που δεν εφημερεύει υποβαθμίζεται. Δεν έχει εισαγωγές, δεν αντιμετωπίζει επείγοντα, δεν γίνονται χειρουργεία, δεν εκπαιδεύει ειδικευόμενους. Τα εξειδικευμένα τμήματα ατονούν τελείως και επί της ουσίας αυτοκαταργείται το νοσοκομείο.

Την επίθεση της Πέμπτης με την αγωγή Πλεύρη την αναμέναμε λόγω της νομοθεσίας. Αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα και δεν είχαμε την άνεση να προαναγγείλουμε την απεργία μας 48 ώρες πριν. Και προσωπικό ασφαλείας εννοείται ότι πάντα είναι οι εφημερεύοντες. Είμαστε οι πρώτοι που διασφαλίζουμε την υγεία των ασθενών, αυτά που επικαλέστηκε το Υπουργείο είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα, στα οποία έχουν γίνει ειδικοί. Δεν κάναμε πίσω και ήταν μια μικρή νίκη ότι το νοσοκομείο μπήκε τελικά στην εφημερία της Πέμπτης.

Για να λειτουργήσει το εμβολιαστικό κέντρο χρειάζεται απαραιτήτως να γίνουν προσλήψεις. Εκεί βασίζεται το Υπουργείο και θέλει να κλείσει τις εφημερίες, στο ότι δεν επαρκεί το προσωπικό. Τα ζύγισε, την τριτοβάθμια περίθαλψη δηλαδή και το εμβολιαστικό κέντρο, και διάλεξε το εμβολιαστικό. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν και τα δυο. Να στελεχωθεί το εμβολιαστικό κέντρο, υπάρχει κόσμος που μπορεί να το πλαισιώσει, που βρίσκεται εκτός Συστήματος Υγείας αυτή τη στιγμή».