Εργατικό κίνημα
Όχι στο φίμωμα του Τύπου

Κώστας Βαξεβάνης

Διώκεται ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, για όσα έγραψε γύρω από το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis. Πρόκειται για μια καθαρά κυβερνητική δίωξη, η οποία προέκυψε από το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, όπου την πλειοψηφία έχει η Νέα Δημοκρατία. Μεγάλη είναι και η διεθνής κατακραυγή ενάντια στη δίωξη του δημοσιογράφου, με το Διεθνές Παρατηρητήριο Ελευθερίας του Τύπου (IPI) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθερία στα Μέσα Ενημέρωσης (ECPMF) να στέκονται στο πλευρό του.

Ο εκπρόσωπος συντακτών του Documento στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Απόλλων Λιακόπουλος, γράφει σε επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ: «Ο λόγος που η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει τόσο χοντροκομμένα στο δημοσιογραφικό έργο έχει να κάνει με την απόπειρα φίμωσης του Τύπου και τρομοκράτησης των λειτουργών του. Ο εκδότης και αρκετοί ακόμη συνάδελφοι στο Documento έχουν αρθρογραφήσει πολλές φορές για το σκάνδαλο Novartis, αποκαλύπτοντας πτυχές μιας ιστορίας για την οποία εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας επιθυμούν να παραμείνει στο σκοτάδι. Μακάρι αυτό το φαινόμενο να ήταν πρωτοφανές, όμως δυστυχώς το μόνο που είναι πρωτοφανές είναι η έξαρσή του…

Η κλήση του εκδότη του Documento σε απολογία έρχεται να προστεθεί στο περιβάλλον ασφυκτικού ελέγχου της δημοσιογραφίας εντός του οποίου εργαζόμαστε και στον βαθμό που δεν αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τον κλάδο μας θέτει σε κίνδυνο οποιονδήποτε συνάδελφο κάνει ρεπορτάζ το οποίο δυσαρεστεί την οικονομική και πολιτική εξουσία. Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ελέγχει την εξουσία και όχι το αντίστροφο. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι η ΕΣΗΕΑ πρέπει να πάρει αμέσως ξεκάθαρη θέση και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν ελεύθερα να ασκούν το λειτούργημά τους προς όφελος της κοινωνίας».