Διεθνή
Βρετανία - Κυβέρνηση υπό κατάρρευση

Υπό κατάρρευση βρίσκεται η δεξιά κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία. Το «partygate», οι αποκαλύψεις για τα πάρτι που γίνονταν εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων στην πρωθυπουργική κατοικία, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα οργής σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις δημοσκοπήσεις το Συντηρητικό Κόμμα έχει πάρει τον κατήφορο. Ο Τζόνσον είχε κερδίσει τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019 με μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία –ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για τους «Τόρις» εδώ και 40 χρόνια. Τώρα το κόμμα του βρίσκεται 13 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς. Και ο κατήφορος συνεχίζεται.

Το σκάνδαλο έφερε αρχικά στην επιφάνεια τον περασμένο μήνα η εφημερίδα Mirror που μίλησε για διάφορες παράνομες «συναθροίσεις» στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ τον Δεκέμβριο του 2020. Λίγες μέρες αργότερα ο Ντομινίκ Κάμινγκς, ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Τζόνσον αποκάλυψε ότι είχε οργανωθεί ένα ακόμα πάρτι στις 20 Μαΐου 2020 στην αυλή της Ντάουνινγκ Στριτ με τη συμμετοχή 40 περίπου καλεσμένων. «Φέρτε τα ποτά σας» έγραφε η πρόσκληση.

Ύστερα ήρθε η καταιγίδα: η αποκάλυψη ενός ακόμα πάρτι, με μουσική, μεζέδες, ποτά και χορό μέχρι τα ξημερώματα στις 16 Απρίλη του 2021 –το βράδυ πριν την κηδεία του Φίλιππου, του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από το παλάτι για την απρέπεια αυτή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχεται και τις ευθύνες. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν βρισκόταν στην Ντάουνινγκ Στριτ εκείνο το βράδυ. Όσο για το πάρτι του Δεκεμβρίου του 2020, δεν ήταν πάρτι, “κυβερνητική σύσκεψη” ήταν.

Πραγματική εικόνα

Η φωτογραφία της Ελισάβετ να παρακολουθεί μόνη της, σε μια γωνιά της εκκλησίας, καλυμμένη με μια μαύρη μάσκα, τη νεκρώσιμη ακολουθία του Φιλίππου έχει κατακλύσει αυτές τις μέρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Βρετανία. Μάταια όμως: η πραγματική εικόνα του παλατιού είναι η εικόνα του Πρίγκηπα Άντριου -του παιδόφιλου φίλου του Έπσταιν και της Μάξουελ- και αυτήν δεν μπορεί να τη βγάλει από το μυαλό του κόσμου καμιά «συγκινητική» φωτογραφία της βασίλισσας.

Η βρετανική αστυνομία έχει μοιράσει πάνω από 100 χιλιάδες κλήσεις για παραβιάσεις του λοκντάουν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Πάνω από 500 άνθρωποι πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 18 Δεκεμβρίου του 2020 από τον κορονοϊό, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να οργανώσουν ένα ακόμα πάρτι, με ποτά και μουσική εκείνο το βράδυ στην πρωθυπουργική κατοικία.

Ο κόσμος ξεχειλίζει από οργή. «Εμείς πεθαίνουμε και αυτοί γιορτάζουν» έγραφε ένα από τα πανό στις συγκεντρώσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. «Η μητέρα μου πέθανε στις 21 Απρίλη (2020) στο γηροκομείο και λόγω του λόκνταουν δεν μπόρεσα να την αποχαιρετήσω», έλεγε μια δασκάλα στην εφημερίδα Socialist Worker. “Και αυτό το κάθαρμα, ο Μπόρις Τζόνσον, καλούσε 100 άτομα σε πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ την ίδια ημέρα σχεδόν της κηδείας της μητέρας μου, όπου δεν μας επέτρεπαν να είμαστε πάνω από 7 άτομα».

«Τα γουρούνια έχουν όλα την ίδια μούρη», λέει ένα παλιό ρητό. Ποιος έχει ξεχάσει, αλήθεια, τις ποδηλατάδες στην Πάρνηθα, το γεύμα στην Ικαρία ή το πάρτι στις Σπέτσες του γιού του Μητσοτάκη; Οι μέρες του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία είναι πλέον, δίχως αμφιβολία, μετρημένες στη Βρετανία. Είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος πιστεύει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά εδώ απλά και μόνο επειδή ο Σκάι και ο Χατζηνικολάου συνεχίζουν να γλύφουν την κυβέρνηση.