Εργατικό κίνημα
Εκλογές ΕΣΗΕΑ - Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ανατροπής

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ καθώς και αυτές για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ και τα άλλα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων (Πειθαρχικά, εκπρόσωποι των ΜΜΕ) διεξάγονται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο αλλά και τους εργαζόμενους γενικότερα.

Διεξάγονται εν μέσω της πανδημίας και της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον. Γίνονται μάλιστα με καθυστέρηση αφού η θητεία του παρόντος διοικητικού συμβουλίου έχει προ πολλού λήξει, πήρε ωστόσο παράταση λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Η ίδια η πανδημία έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο πως ο βασιλιάς είναι…γυμνός. Η επί χρόνια απαξίωση του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας και τα αντιφατικά μέτρα για την προστασία του κόσμου, έδειξαν σε όλο τους το μεγαλείο, την ανικανότητα του συστήματος και της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων.

Δεν είναι όμως μόνο η πανδημία. Οι αντεργατικές επιθέσεις που ξεκίνησαν με την κρίση χρέους το 2010, συνεχίζονται (βλέπε νόμος Χατζηδάκη), με στόχο να περιοριστεί η λαϊκή οργή. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλεύεται το φόβο της πανδημίας, για να περάσει αντεργατικούς νόμους θατσερικής έμπνευσης, ελπίζοντας πως με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι θα κάτσουν στα αυγά τους.

Οι δημοσιογράφοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αντεργατικές επιθέσεις. Από το 2010 οι πλειοψηφίες της ΕΣΗΕΑ και των άλλων σωματείων του κλάδου, μας καλούσαν «να βάλουμε πλάτη», στις περικοπές μισθών, την κατάργηση δικαιωμάτων, στην κατάργηση τελικά του ίδιου του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ), για να διασφαλίσουμε υποτίθεται τις θέσεις εργασίας.

Η σφαγή που υπέστη ο κλάδος είναι γνωστή… Μαγαζιά έκλεισαν, άνθρωποι απολύθηκαν, οι αμοιβές της πλειοψηφίας των εργαζομένων στον κλάδο κατάντησαν… επίδομα.

Φτάνει πια! 

Οι επικείμενες εκλογές, από τις 27 έως τις 31 του Γενάρη, είναι μια ευκαιρία για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης και ανατροπής, απέναντι στην αδράνεια της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και την καλλιέργεια κλίματος «δεν υπάρχει άλλη λύση».

Υπάρχει. Η λύση είναι στους αγώνες για την ανάκτηση των χαμένων δικαιωμάτων μας. Για ΣΣΕ, για αξιοπρεπείς συνθήκες, για αμοιβές που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, πολύ δε περισσότερο που η ακρίβεια σαρώνει, με τις τιμές του ηλεκτρικού, του φυσικού αερίου αλλά και καθημερινών αγαθών στα ύψη.

Με την ψήφο μας στις εκλογές στέλνουμε μήνυμα πως θέλουμε όχι μία αδρανή ΕΣΗΕΑ-ΠΟΕΣΥ, αλλά ένα μαχητικό σωματείο που θα δίνει αγώνες. Που θα συνδέεται γενικότερα με τους αγώνες των εργαζομένων, που δεν θα ζει στη «γυάλα» της οδού Ακαδημίας, αλλά θα αφουγκράζεται και θα παλεύει για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ.

Που δεν θα ανέχεται λογοκρισία, διώξεις συναδέλφων, που δεν θα βγάζει ανακοινώσεις, έτσι μόνο   μόνο για να πει ό,τι κάτι κάνει. Που θα νοιάζεται πραγματικά για την ποιότητα της ενημέρωσης που έχει πιάσει πλέον πάτο. Οι εφημερίδες έχουν απαξιωθεί όχι μόνο λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά επειδή πρωτίστως τα αφεντικά τους δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την ποιότητα. 

Οι ιστοσελίδες εκτός από τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες (χωρίς ρεπό, εξοντωτικά ωραία, αναρτήσεις σεξιστικού περιεχομένου κλπ.), δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αναπαράγουν με κάκιστα ελληνικά, όσα μεταδίδει το ΑΠΕ.

Κανένα ρεπορτάζ. Καμία ουσιαστική ανάλυση ή  τεκμηριωμένη άποψη.

Όλα αυτά θέλουμε να τα αλλάξουμε. Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο σεντόνι, με ηχηρά ονόματα για να δελεάσει με υποσχέσεις για βόλεμα. Κατεβάζει ψηφοδέλτιο αγώνα.

Διεκδικεί την ψήφο μας όχι για να περνά ατέρμονες ώρες παρακμιακών συνεδριάσεων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αλλά για να αφυπνίσει, ιδίως τους νεότερους συναδέλφους, να διεκδικήσουν με αγώνες όσα οι παλαιότερες γενιές αφήσαμε να χαθούν.

Η ψήφος στην Πρωτοβουλία για την Ανατροπή είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Για να ακούγεται η φωνή της πλατιάς μάζας των συναδέλφων, για να σταματήσει η απαξίωση των συνδικαλιστικών μας σωματείων. Για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. 

Καλούμε τους συναδέλφους, παρά την πανδημία, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να στείλουν μήνυμα κατά της αδράνειας, του εφησυχασμού και της αποξένωσης, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Ως εδώ!

Μωυσής Λίτσης, μέλος των Financial Crimes, υποψήφιος με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ


Υποψήφιοι/ες της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή» 

για το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ

ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΑΣΟΣ, ΒΩΒΟΣ ΤΟΥΜΠΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ  ΜΑΚΗΣ, ΔΗΜΑΡΤΙΚΑ ΕΛΙΝΑ, ΔΡΙΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΛΑΦΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΛΙΤΣΗΣ ΜΩΥΣΗΣ, ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΔΑΝΑΗ, ΜΗΤΡΟΥ ΑΝΝΑ, ΜΠΡΑΤΣΟΣ ΝΑΣΟΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ ΜΑΤΙΝΑ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΛΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΣΑΡΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΤΖΙΑΝΤΖΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΜΑΡΙΑ, ΤΣΩΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗΣ

Υποψήφιοι/ες της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή» 

για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΣΥ

ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ  ΤΑΣΟΣ, ΒΩΒΟΣ ΤΟΥΜΠΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ  ΜΑΚΗΣ, ΔΑΡΓΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΔΗΜΑΡΤΙΚΑ ΕΛΙΝΑ, ΔΡΙΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΛΑΦΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΡΔΑΡΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΛΙΤΣΗΣ ΜΩΥΣΗΣ, ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΔΑΝΑΗ, ΜΗΤΡΟΥ ΑΝΝΑ, ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΠΡΑΤΣΟΣ ΝΑΣΟΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ ΜΑΤΙΝΑ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΑΡΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΖΙΑΝΤΖΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΜΑΡΙΑ, ΤΣΩΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗΣ