Καταπίεση και απελευθέρωση
Η δίκη των δολοφόνων του Ζακ: Οι καταθέσεις μαρτύρων στοιχειοθετούν το έγκλημα

18/1, Συγκέντρωση στο Εφετείο. Φωτό: Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Jackie-Oh”

Συνεχίστηκε με τις καταθέσεις μαρτύρων την Τρίτη 18 Γενάρη η 8η δικάσιμος της δίκης των δραστών της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Στη διάρκεια της διαδικασίας, συνήγοροι υπεράσπισης, για ακόμη μια φορά επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένταση, διακόπτοντας και απειλώντας μάρτυρες και συνηγόρους πολιτικής αγωγής, φτάνοντας και στο σημείο να ζητήσουν την κράτηση «για ψευδομαρτυρία» του μάρτυρα και δημοσιογράφου στο Οmnia tv Λουκά Σταμέλλου, που φυσικά απορίφθηκε από το δικαστήριο! Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 28 Γενάρη, ξεκινώντας με την κατάθεση της Αφροδίτης Φράγκου, δημοσιογράφου στην Εργατική Αλληλεγγύη. 

Η διαδικασία ξεκίνησε με τον σχολιασμό της προηγούμενης δικάσιμου απο τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι καταθέσεις. Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση του μάρτυρα Σ., προϊστάμενου ΕΚΑΒ που ήταν παρών στο γεγονός και είδε τον Ζακ «να γίνεται μπλε» ενώ ακόμη ήταν δεμένος πριν μπει στο ασθενοφόρο: «Πρ: Έχουμε λοιπόν έναν άνθρωπο που είναι δεμένα τα χέρια του. Δεν πρέπει να δούμε παλμούς σε αυτή τη φάση;  Εσείς πήγατε εκεί; Σ: Φώναξα κάποια στιγμή ότι έχει αρχίσει να γίνεται μπλε. Πρ: Τι σημαίνει αυτό; Σ: Είναι ένδειξη υποξίας. Πρ: Πρέπει να γίνει ΚΑΡΠΑ; Σ: Πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή και να δεις σφυγμούς. Πρ: Άρα εσείς είδατε την υποξία πριν μπει στο ασθενοφόρο; Σ: Πριν μπει».

Στην κατάθεσή του ο Καραθανάσης Γεώργιος, εμπειρογνώμονας που εξέτασε τα πρώτα βίντεο ανάφερε ανάμεσα σε άλλα: «Κ: Δεν έγινε αναζήτηση του υλικού [από την αστυνομία] προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο για να δοθεί το βίντεο στις ανακριτικές αρχές… δεν έγινε προσπάθεια να παραδοθεί το αρχικό βίντεο».

«Προσπαθώντας με το κεφάλι να βγει δέχεται κάποιες κλωτσιές και φαίνονται και αποτυπώνονται στο βίντεο τραύματα», συνεχίζει περιγράφοντας το γεγονός ενώ απαντώντας στην ερώτηση της κα. Παπαπαντολέων αν είδε έναν άνθρωπο που παλεύει και αντιστέκεται, απάντησε: «Κ: Εγώ από το σημείο που είναι αιμόφυρτος, δεν έχω δει έναν άνθρωπο κατ' αρχήν με φυσική δύναμη για να οδηγηθεί σε συνθήκες πάλης. Έκτοτε δεν έχω δει καμία αντίστασή του, είναι και κόσμος από πάνω του, δεν έχει  δύναμη να ξεφύγει εκείνη τη στιγμή».

Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Ζακ επιβεβαιώθηκε και από την κατάθεση της Δ.Χ., φιλολόγου που παρακολουθούσε τα γεγονότα απο τον 5ο όροφο πολυκατοικίας όπου εργαζόταν: «Ακούσαμε βοήθεια. Πολύ δυνατά, καταλαβαίνετε ότι ακούστηκε στον 5ο όροφο, οπότε τρέξαμε όλοι στα παράθυρα και είδαμε έναν νεαρό που ταίριαζε στην περιγραφή με τον Ζακ ο οποίος φώναζε “Βοήθεια”. Φαινόταν φοβισμένος και κατατρεγμένος. Δεν κρατούσε κάτι». 

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση της θείας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννας Μαρίας Κατσαγούνου: «Με κάλεσαν από την υποδιεύθυνση Αθηνών...  Μου είπανε «συνέβη κάτι με τον Ζαχαρία» και τους λέω «τι επαθε το παιδί;». Μου είπαν ότι μπήκε σε ενα κοσμηματοπωλείο για να κλέψει και στην προσπάθεια του να διαφύγει κατέληξε... Και του λέω “Τι είναι αυτά που μου λέτε, δεν μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο, μήπως κάνετε λάθος;”

“Μέσα στο αίμα...”

Πρ: Αυτά από που σας τα είπαν; Κατσαγ: Από την υποδιεύθυνση ασφάλειας, δεν καταφέραμε να τον αναγνωρίσουμε. Πολύ πρησμένος, μελανιασμένος, το κορμί του πεντακάθρο, πέρα από μια μακρόστενη μελανιά στο λαιμό, και τα δαχτυλάκια του μέσα στα αίμα και λιωμένα».

«Τι εξήγηση δίνετε για το ότι μπήκε σε αυτό το μαγαζί» ρώτησε η πρόεδρος την Λ., φίλη του Ζακ Κωστόπουλου, για να πάρει την απάντηση: «Λ: Έχω ζήσει πολλές φορές με τον Ζαχαρία να τρέχει να μπαίνει κάπου να σωθεί. Δεν θεωρώ ότι κατάλαβε ότι ήταν κοσμηματοπωλείο. Θεωρώ ότι μπήκε για να προστατευτεί...»

«Το άλλο που αποκαλύφθηκε περαιτέρω συνεχίζοντας την έρευνα ήταν ότι φαίνεται να υπήρχε και ένα άλλο κίνητρο τουλάχιστον ενός εκ των δραστών και αυτό έχει να κάνει με την ιδεολογική συγκρότηση και τον λόγο που παρήγαγε ο κ. Χορταριάς. Είχε καταρχάς τον επώνυμο λογαριασμό του που παρουσίαζε τα γεγονότα με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που παρουσιάζεται στο βίντεο και αργότερα είχε και έναν δεύτερο λογαριαμό που ταυτοποιήθηκε», ανέφερε στην κατάθεσή του ο Λουκάς Σταμέλλος. «Ταυτοποιήθηκε με μια διαδικασία που μπορώ να σας δείξω πώς ακριβώς έγινε, και συνέχιζε εκεί με επιθέσεις και με έναν λόγο που μπορεί να συνδεθεί με ομοφοβικό κίνητρο... 

Τα περιεχόμενα [του λογαριασμού] ήταν μονομερή. Είχαν μόνο την υπόθεση του Κωστόπουλου. Απαντούσε σε όλους τους χρήστες του twitter με ύβρεις και χαρακτηρισμούς και πάντα με ρητορική μίσους, γράφοντας ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από τις μειονότητες. Είναι γραμμένα. Είναι δικά του... Υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις στην κα Λούκα που είχε δεχθεί εκφοβισμό στη Γλάδστωνος.... Όμως εκτός από αυτό να προσθέσω και ότι υπάρχει άρθρο στην «Καθημερινή» στις 8/2 /15 στο οποίο ο κ. Χορταριάς μιλάει ως εκπρόσωπος τύπου εκ μέρους ενός σχηματισμού, του “Πατριωτικού Μετώπου”... Παπαπαντoλέων: Επικροτεί τις πράξεις βίας; Έχει μια φωτογραφία με τον κ. Μπουτάρη που είναι δαρμένος και λέει «όταν τον γα...νε οι Πόντιοι...» Λ.Σ: Ναι, δεν είναι δικό μας αυτό, αλλά ναι, υπήρχε αυτή η δημοσιεύση».

Ενδεικτικός της στάσης του συνήγορου υπεράσπισης Φίλου, που μεταξύ άλλων ζήτησε να παραπεμφθεί για ψευδομαρτυρία ο μάρτυρας, ήταν ο εξής διάλογος με την πρόεδρο: «Πρ: Τώρα θα διακόπτουμε τον μάρτυρα;! Φιλ: Θα τα πούμε με τον κ. μάρτυρα όταν θα έρθει η σειρά του.

Πρ: Τώρα απειλείτε τον μάρτυρα!;» 

Γιώργος Πίττας

Οι επόμενες δικάσιμοι έχουν οριστεί στις ημερομηνίες: 28/1, 1/2, 4/2, 11/2, 15/2, 22/2 και 25/2.

• Οι πληροφορίες για την ακροαματική διαδικασία είναι από την καταγραφή του Παρατηρητηρίου Zackie Oh Justice Watch.


“Απαιτούμε να καταδικαστούν οι δολοφόνοι”

Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, στη δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Γενάρη. Στην πρώτη δικάσιμο της χρονιάς, συμμετείχαν η «Πρωτοβουλία στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie- Oh», το «Σπίτι των γυναικών» και με το πανό τους φοιτητές/τριες από τις σχολές ΣΔΟΚΕ, ΣΕΤΠ και ΣΕΤ του ΠΑΔΑ υλοποιώντας τις αποφάσεις των Συλλόγων τους και απαιτώντας να καταδικαστούν όλοι οι δολοφόνοι.

«Είχαν προηγηθεί πολλές μέρες με εξορμήσεις, αφίσες και πανό στο ΠΑΔΑ για να οργανωθεί η σημερινή κινητοποίηση», μας είπε η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια της ΣΔΟΚΕ. «Αλίμονο αν δεν ζητούσαμε δικαιοσύνη για ένα τέτοιο γεγονός. Με όσο κόσμο έχουμε μιλήσει γι’αυτό, είναι θετικός, στο ότι πρέπει να καταδικαστούν οι δολοφόνοι. Χρειάζεται όμως να κινητοποιηθούν περισσότεροι, ειδικά όταν θα πλησιάζουμε προς το τέλος. Όπως έγινε και με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ήμασταν όλοι στο δρόμο. Χρειάζεται να αναδείξουμε περισσότερο αυτή τη δολοφονία με τη συνολικότερη πολιτική κατάσταση, δεν ήταν ούτε μεμονωμένο περιστατικό, ούτε αφορά μόνο τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», μας είπαν η Φ. και η Ε. επίσης από το ΠΑΔΑ. 

Οι ζωές μας μετράνε

Η Άρια, ακτιβίστρια, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εδώ γιατί πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους. Ο Ζακ παρουσιάζεται ακόμα ως δράστης και χρειάζεται να το σπάσουμε, μαζί με την ομοφοβία και την τρανσφοβία που υπάρχει στην κοινωνία. Τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πεθαίνουμε κυριολεκτικά όσο αυτά συνεχίζονται. Πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που να μας προστατεύει. Η καταδίκη των δραστών θα δώσει το μήνυμα πως οι ζωές μας μετράνε και πως χρειάζεται να εξαλείψουμε τις διακρίσεις. Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε»! 

Ο Νίκος Τουρνάς, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΓΔΕ (τέως ΑΑΔΕ), ανέφερε πως «ο κόσμος της εργασίας χρειάζεται να δίνει το παρών αγωνιστικά και σε αυτή τη δίκη. Πρώτον γιατί αν τη γλιτώσουν οι συγκεκριμένοι δολοφόνοι, περνάει το μήνυμα πως η αδικία απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ και συνολικά καταπιεσμένους ανθρώπους θα μπορεί να συνεχίζεται με ατιμωρησία. Και κατά δεύτερον γιατί είναι μια ακόμα προσπάθεια να μας διαχωρίσουν σαν τάξη και δεν πρέπει να το αφήσουμε».

Τέλος, ο Τζίμης Κυριαζόπουλος, μαθητής και μέλος της Πρωτοβουλίας: «Η Πρωτοβουλία που έχουμε ξεκινήσει έχει κάνει εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία και στις γειτονιές απλώνοντας έτσι την υπόθεση της δολοφονίας και καταρρίπτοντας τα αφηγήματα των δολοφόνων του και των ΜΜΕ. Πρέπει έτσι να συνεχίσουμε, να βάλουμε πιέσεις για ψηφίσματα και να παρέμβουμε σε σχολεία ώστε να μεγαλώσει το κίνημα και να είμαστε όλοι στην επόμενη δικάσιμο όπως ήμασταν και σήμερα».

Έλλη Πανταζοπούλου