ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ: Σκέφτονται μόνο τους προεκλογικούς ανταγωνισμούς τους;

Το πρώτο αντανακλαστικό και των δυο ήταν να διακηρύξουν ότι το δημοψήφισμα είναι εκβιασμός, θέτει ψευτοδιλήμματα κι ότι η μοναδική διέξοδος είναι «εκλογές τώρα». Αυτό ήταν το νόημα της αρθρογραφίας του Ριζοσπάστη την Τρίτη 1η Νοέμβρη. Ο Α. Τσίπρας, επίσης δήλωνε την ίδια μέρα ότι η «μόνη εθνικά σωτήρια λύση» ήταν εκλογές στις 4 Δεκέμβρη. Η κυβέρνηση, και μαζί της όλη η κυρίαρχη τάξη, έριχνε το γάντι στο κίνημα βάζοντας ζήτημα ευρώ. Κι οι ηγεσίες των δυο κομμάτων της Αριστεράς κατάφερναν με την αμηχανία τους να μετατρέπονται σε ουρά του Σαμαρά.

Το ΚΚΕ έσπευσε να οργανώσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή. Στην ουσία ήταν μια προεκλογική συγκέντρωση πριν την ώρα της, πριν προκηρυχθούν καν εκλογές. Ήταν μάλιστα τόση η βιασύνη του να πάρει κεφάλι στην προεκλογική κούρσα, που ο Ριζοσπάστης έσπευσε να καταγγείλει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για «προβοκάτσια» επειδή καλούσε σε συγκέντρωση την Παρασκευή το απόγευμα. Μάλιστα ανακάλυψε ολόκληρο σχέδιο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την «προβοκάτσια». Τις ίδιες κατηγορίες επαναλαμβάνει ο Ριζοσπάστης στο κυριακάτικο φύλλο του.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνήθιζε μέχρι τώρα να καταγγέλλει την ηγεσία του ΚΚΕ για τον «απομονωτισμό» της. Διεκδικεί τον τίτλο της ενωτικής Αριστεράς. Το πόσο ενωτική είναι, το έδειξε τρέχοντας να προλάβει το ΚΚΕ στο κυνήγι των εντυπώσεων και να καλέσει τη δικιά του συγκέντρωση μια μέρα πριν.

Εν τω μεταξύ οι μέρες κι οι ώρες περνούσαν, οι εξελίξεις έτρεχαν και απάντηση στο ζήτημα του δημοψηφίσματος δεν έδινε καμιά από τις δυο ηγεσίες. Για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι εμφανές. Είναι το κόμμα της «ευρωπαϊκής προοπτικής». Ο Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για τη ψήφο εμπιστοσύνης υποστήριξε ότι οι πολιτικές λιτότητας είναι «καταστροφικές», θα «διαλύσουν την ευρωζώνη». Συνεχίζει να καλλιεργεί τις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα αριστερό ευρώ και ευρωζώνη.

Τυπικά το ΚΚΕ δεν έχει τέτοια βαρίδια. Κι όμως, χρειάστηκε να φτάσει στο παρά πέντε κυριολεκτικά, την Πέμπτη το απόγευμα, για να δηλώσει ο Θανάσης Παφίλης, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, ότι «ο λαός πρέπει να πει ένα συντριπτικό ΟΧΙ» σε δημοψήφισμα για το ευρώ.

Γιατί δεν το είπαν από την αρχή; Μόνο κερδισμένες θα έβγαιναν οι δυνάμεις της Αριστεράς που θα έλεγαν ξεκάθαρα: «Θέλετε να σώσετε το ευρώ σας και μάλιστα πάνω στις πλάτες μας; Ε, ΟΧΙ!».

Το πρόβλημα και των δυο ηγεσιών είναι ότι ο αντικαπιταλισμός δεν είναι στον ορίζοντα και τη λογική τους. Δεν πιστεύουν ότι η εργατική τάξη μπορεί με τους αγώνες της να επιβάλει τώρα, όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον, και την ρήξη με την ΕΕ και τον έλεγχό της στις τράπεζες και σε όλη την κοινωνία. Ενας λόγος παραπάνω γιατί πρέπει να δυναμώσουμε την αριστερά του αντικαπιταλισμού και της επανάστασης.

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι ανταρσίες που γκρέμισαν τον ΓΑΠ

Ο Σαμαράς βγάζει τη μάσκα

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αντικαπιταλιστική ανατροπή