“Ανάξια μέλη μιας ελίτ...”

Ένας μικρός στρατός από καθηγητές επισκέπτεται τα σπίτια τους τακτικά για να τους παρέχει πρόσθετη υποστήριξη και να τους βοηθήσει με τα μαθήματα τους. Οι περήφανοι γονείς περιμένουν καλούς σχολικούς βαθμούς και δεν θα ασκήσουν καμία πίεση στους καθηγητές ώστε να διασφαλίσουν πράγματι ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί. Ο πατέρας ανοιχτά καυχιέται για τα επιτεύγματά του πώς οι ανώτεροί του μπορούν να παρακάμψουν τον νόμο και πόσο φόρο μπορεί να αποφύγει.

Αυτές τις μέρες πιθανότατα θα ετοιμάζονται για την εισοδό τους σε κάποιο ξένο πανεπιστήμιο μελετώντας για το Διεθνές Δίπλωμα Πτυχίου και ίσως αποφασίσουν να γίνουν οικονομολόγοι ή να μπούν στην οικονομική αγορά.

Διασυνδέσεις

Μεγάλος αριθμός ιδιωτικών καθηγητών θα συνεχίσει να είναι δεσμευμένος (μετά από δέκα χρόνια εκπαίδευσης) ώστε να παρέχει περισσότερη μεμονωμένη ¨υποστήριξη¨ ειδικά μετά την μεγαλύτερη ποσότητα¨εργασιών¨ που υποτίθεται πως πρέπει να γίνουν απο τους σπουδαστές στο σπίτι, οι οποίες μετράνε για το Δίπλωμα. Εν τω μεταξύ φτιάχνουν τις αιτήσεις τους για τα πανεπιστήμια:οι προσωπικές τους δηλώσεις γράφονται με βοήθεια, πρόσθετη κατάρτιση αγοράζεται για πιθανές συνεντεύξεις και όλη η οικογενειακή διασύνδεση με τα πανεπιστήμια χρησιμοποιείται σθεναρά…

Πηγαίνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις Ηνωμένες Πολιτείες ο δικός μας περήφανος προπτυχιακός σπουδαστής γυρνά στην Ελλάδα κατα την διάρκεια των διακοπών με τίτλους δοκιμίων για να τον συμβουλέψει ο παλιός του καθηγητής (χειμώνας στις πλαγιές για σκι και καλοκαίρι στην Μύκονο δεν πρέπει να θεωρούνται καλοπέραση από τις απαιτούμενες εργασίες).

Αυτοί οι σπουδαστές μπορεί ακόμα να θέτουν τους εαυτούς τους στην υποστήριξη ακόμα περισσότερων ιδιωτικών καθηγητών (συνήθως Ελλήνων) στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτόν τον τρόπο ένα πτυχίο αποκτάται. Χωρίς να έχει ανησυχία για λεφτά, ο πετυχημένος μας σπουδαστής έχει την δυνατότητα να αποκτήσει ενα PhD – με βοήθεια βέβαια- απο Έλληνα ιδιωτικό καθηγητή που θα του γράψει την διατριβή.

Εν τέλει σαν¨μπλέ ή¨πράσινο παιδί με οικογενειακές διασυνδέσεις, ο πρίγκηπας ή πριγκηπισσά μας θα έχει την δυνατότητα να διασφαλίσει μια πολύ καλά αμειβόμενη θέση στην πολιτική ή στον δημόσιο τομέα παραγκωνίζοντας περισσότερο άξιους ανταγωνιστές και ίσως σε λίγο καιρό να βρίσκεται σε θέση να επηρεάζει την πολιτική.

Έχοντας ζήσει μέσα σε μία φούσκα και εκτρεφόμενος με απέραντα έξοδα και με κάθε κοινωνικό πλεονέκτημα εκτός από μια αίσθηση της ηθικής ή της κοινωνικής δικαιοσύνης, πιθανώς αυτός/αυτή να μην είχαν πετύχει τίποτα όλον αυτόν τον καιρό από μόνος/μόνη του χώρις ειδική προσοχή και μεμονωμένη υποστήριξη, όμως πιθανώς να αισθάνεται ένα αντάξιο μέλος μιας ελίτ με βαθιά γνώση των οικονομικών. Και έτσι φτάσαμε στο σημερινό χάλι...

Eνας εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση