Τα Νοσοκομεία επιμένουν

Την Τετάρτη 2 Νοέμβρη έγινε κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά τους νέους γιατρούς, ενώ την Πέμπτη 3 Νοέμβρη έγινε κινητοποίηση από την ΠΟΕΔΗΝ έξω από τον Άρειο Πάγο για την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας.

Ο Γιώργος Τσιρώνης, ειδικευόμενος γιατρός από το Θριάσιο που συμμετείχε στη συγκέντρωση στο Υπουργείο και μας μεταφέρει: «Η κυβέρνηση είχε βγάλει ότι στις 15 Νοέμβρη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ειδικότητες με βασικό στόχο να μειώσει τον αριθμό των ειδικευόμενων γιατρών και να εντατικοποιήσει την εργασία των υπόλοιπων. Την Τετάρτη 2 Νοέμβρη έγινε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας που καλούσε ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας, η ΕΙΝΑΠ, ο Ιατρικός Σύλλογος και συγκεντρώθηκαν 120 με 150 άτομα. Το Υπουργείο είχε επιλέξει να βάλει τα ΜΑΤ να παραταχθούν έξω από το κτίριο.

Τελικά, ο κόσμος επέβαλε την παρουσία του μέσα στο Υπουργείο μετά από σύγκρουση με τα ΜΑΤ. Σημαντική ήταν η βοήθεια και η συμπαράσταση των εργαζόμενων του Υπουργείου που κατέβηκαν και ενώθηκαν μαζί μας. Έγινε κατάληψη του αμφιθεάτρου του Υπουργείου όπου και πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση όσων εργαζόμενων συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Αποτυπώθηκε η οργή των συναδέλφων. Μετά από αρκετή ώρα αναγκάστηκε να κατέβει ο Γραμματέας του Υπουργείου, Πολύζος. Αναγκάστηκε να δηλώσει τελικά ότι δεν υπάρχει κανένα νομοσχέδιο, αλλά ότι αυτό είναι μόνο κείμενο διαβούλευσης».

Την Παρασκευή 11/11 στο Θριάσιο θα γίνει εκδήλωση για τη διαγραφή του χρέους και τον εργατικό έλεγχο. Θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο και ομιλητής θα είναι ο Σωτήρης Κοντογιάννης.

Εκδηλώσεις

Παρόμοια εκδήλωση έγινε την Δευτέρα 7 Νοέμβρη στον Άγιο Σάββα. Η συζήτηση ήταν πλούσια σε ερωτήματα και παρατηρήσεις. «Κάναμε εκδήλωση με θέμα “Μνημόνια χρεοκοπίας ή στάση πληρωμών στους τραπεζίτες και διαγραφή του χρέους”, όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου του Κώστα Σαρρή. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου, συμμετείχαν 21 εργαζόμενοι του νοσοκομείου» μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, ειδικευόμενος.

«Ο ομιλητής ξεκίνησε από το ζήτημα του χρέους και μετά μίλησε για τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις. Είπε ότι ετοιμάζουν να βάλουν για πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη που δείχνει πόσο αμετανόητα υπηρετούν τη στήριξη των τραπεζών με οποιοδήποτε τρόπο.

Από την αρχή της συζήτησης μπήκαν ερωτήσεις. Θα μπορέσουμε να σταθούμε μόνοι μας σαν οικονομία αφού αν διαγράψουμε το χρέος θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ; Μήπως η αποδέσμευση φέρει νέες εξαρτήσεις; Ποιος μπορεί να κάνει τη διαγραφή του χρέους και πώς θα γίνει; Πόσα λεφτά έχουν πάρει οι τράπεζες την τελευταία διετία;

Δόθηκαν απαντήσεις σε αυτές τις απορίες. Η διαγραφή του χρέους είναι δύσκολος δρόμος, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε διέξοδο προς όφελος της εργατικής τάξης. Αν μπορέσει να γίνει στην Ελλάδα, θα πυροδοτήσει αντίστοιχες εξελίξεις από την Ιταλία μέχρι το Όκλαντ για να απλώσουμε παντού αυτή τη διαδικασία, ενώ αυτοί που μπορούν να πετύχουν κάτι τέτοιο είναι μόνο οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Όσοι συμμετείχαν προμηθεύτηκαν και υλικά για παραπέρα διάβασμα. Δώσαμε 16 εφημερίδες, 5 βιβλία για τον εργατικό έλεγχο και ένα βιβλίο «Καπιταλισμός Ζόμπι». Το ΔΣ έχει υποσχεθεί ότι θα πάμε για Γενική Συνέλευση όλων των εργαζόμενων, αλλά θα χρειαστεί η πίεση της επιτροπής αγώνα για να το υλοποιήσει. Θα πάμε και για Συνέλευση των γιατρών καθώς είναι απλήρωτες οι εφημερίες».

Εκδήλωση με το ίδιο θέμα έγινε την Τρίτη 8/11 στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, ενώ Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Τετάρτη 9/11 στο Αττικό και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Τέλος, από την Πέμπτη 10/11 παύουν να εφημερεύουν οι γιατροί του ΕΚΑΒ αφού παραμένουν απλήρωτοι από το Μάιο.

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιστέκονται. Όχι απολύσεις και κλεισίματα

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ όπως Παπανδρέου - Σαμαράς;

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Χρειάζεται πρωτοβουλία της βάσης ξανά