ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Χρειάζεται πρωτοβουλία της βάσης ξανά

Στην ΕΘΕΛ, το ίδιο το κάλεσμα της συνέλευσης μαρτυρούσε τις προθέσεις της ηγεσίας του Συνδικάτου. Για πρώτη φορά τον τελευταίο ένα χρόνο που τα ΜΜΜ βρίσκονται στο στόχαστρο των μνημονίων και οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, γινόταν η επιλογή η συνέλευση να γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και όχι στο αμαξοστάσιο του Πειραιά. Ο φόβος της ηγεσίας μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει τη συνέλευση -μια συνέλευση που δεν υπήρχε η δυνατότητα για κανέναν να αμφισβητήσει την απαρτία της- την ανάγκασε να “προνοήσει” ακόμα και για το χώρο. Το ξενοδοχείο υπερίσχυσε κόντρα στο αμαξοστάσιο Πειραιά που είναι η βάση των εξαγριωμένων οδηγών που πολλές φορές έχουν κερδίσει τις συνελεύσεις με τις προτάσεις τους για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στην ίδια τη συνέλευση κι ενώ η κυβέρνηση κατέρρεε, όλες οι παρατάξεις του ΔΣ μίλησαν γενικά και αόριστα για τη συνέχεια του αγώνα “από την επόμενη βδομάδα”, “αφού κατασταλάξει η ρευστή πολιτική κατάσταση” που υπήρχε ακόμα τότε, “αφού δούμε τι θα γίνει”. Ακόμα και οι αριστερές παρατάξεις του ΔΣ, που ζήτησαν από τους εργαζόμενους να μην έχουν εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του συνδικάτου, επανέλαβαν τα ίδια λίγο πολύ επιχειρήματα περί αβεβαιότητας και ανάγκης για αναμονή “λίγων ημερών”, μη κάνοντας συγκεκριμένη πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ετσι πέρασε η πρόταση της ΠΑΣΚΕ για εξουσιοδότηση στο ΔΣ να κηρύξει, όταν το κρίνει αναγκαίο, νέες απεργίες.

Αντίστοιχη συζήτηση έγινε στη γενική συνέλευση των εργαζόμενων στα τρόλεϊ που δεν κατάφερε να έχει απαρτία. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στην ομιλία του προχώρησε ένα ακόμα βήμα εκτιμώντας ότι οι εφεδρείες δε θα αγγίξουν τον κλάδο. Μόνο που ο πρόεδρος της Ενωσης φαίνεται να έχει ξεχάσει τις 140 μετατάξεις στον ΗΣΑΠ το Σεπτέμβρη παρά τις τρομακτικές ελλείψεις που υπήρχαν σε προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες χρειάζεται να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους. Η διάθεση υπάρχει. Στα λεωφορεία, παρότι η συνέλευση έγινε σε ξενοδοχείο, η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά. Αυτό που λείπει είναι επιτροπές αγώνα σε κάθε αμαξοστάσιο που δε θα αφήνουν τις ηγεσίες να βάζουν τρικλοποδιές στις κινητοποιήσεις και θα οργανώνουν για την κλιμάκωση των απεργιών μέχρι τη νίκη.

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιστέκονται. Όχι απολύσεις και κλεισίματα

Τα Νοσοκομεία επιμένουν

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ όπως Παπανδρέου - Σαμαράς;