Ανοιχτές εκδηλώσεις του ΣΕΚ

Την ίδια μέρα έγινε και η εκδήλωση στο Περιστέρι με ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα όπου παραβρέθηκαν 45 άτομα. «Στην εκδήλωσή μας συμμετείχαν εργαζόμενοι από Υπουργεία, καθηγητές και δασκάλοι, από Νοσοκομεία, όπως το Λοιμωδών και ο Άγιος Σάββας, ο Χρήστος Σαββάκης, πρώην πρόεδρος στην ΟΣΠΑ (Ολυμπιακή) και άλλοι. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Χρήστου από το Λοιμωδών που είναι μεταταγμένος εκεί από τον ΟΣΕ. Έδωσε την εικόνα ότι πρώτα πήρε μετάταξη και υπάρχει η πιθανότητα να μπει σε εφεδρεία. Τόνισε ότι η συνείδηση του κόσμου αλλάζει μέσα από τη συμμετοχή του στους αγώνες από τα κάτω.

Επίσης, η Γεωργία, καθηγήτρια, έδωσε παραδείγματα τι μπορεί να σημάνει ο εργατικός έλεγχος στην πράξη. Η ΕΛΜΕ της πήρε απόφαση να μπλοκάρουν την εντολή να φωτοτυπούν τα βιβλία και να τρέχουν οι καθηγητές από το ένα σχολείο στο άλλο για την αναπλήρωση ωρών όπως απαιτούσε το Υπουργείο. Εξήγησε ότι αν μπορούν να μπλοκάρουν αυτές τις επιθέσεις, μπορούμε να απλώσουμε τον εργατικό έλεγχο παντού. Μπήκαν και ερωτήσεις σχετικά με την κίνηση του Παπανδρέου για το δημοψήφισμα και παρατηρήσεις για τη σημασία της διαγραφής του χρέους» μας μετέφερε η Λίλιαν Μπουρίτη.

Πετυχημένη ήταν και η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. «H εκδήλωση έγινε το Σάββατο στην ΕΔΟΘ. Είχε γύρω στα 70 άτομα. Την εισήγηση έκανε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Μίλησε για την πολιτική κρίση που υπάρχει σήμερα που είναι καρπός των απεργιών και των αγώνων όλης της προηγούμενης διετίας» μας είπε ο Μπάμπης Κουρουνδής.

«Αναφέρθηκε στα αδιέξοδα της κυρίαρχης τάξης στην Ελλάδα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Στη συνέχεια τόνισε την ανεπαρκή στάση της επίσημης αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν περιοριστεί να ζητούν εκλογές και έκλεισε εξηγώντας ότι χρειάζεται να αναδειχτεί το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα με απεργίες που έτσι κι αλλιώς ανοίγουν το ζήτημα του εργατικού ελέγχου. Καθήκον του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να ενισχύσουν τις φωνές της βάσης και να βοηθήσουν την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στη νέα κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το θέμα του ευρώ, τα πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, αν μπορεί να υπάρξει κοινή εκλογική κάθοδος της αριστεράς και άλλα. Ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις από τον Κώστα Στάγκο, απολυμένο της Goodyear και εργαζόμενο στο Μετρό και του Γιάννη Κούτρα που μετέφερε την εικόνα από τον αγώνα των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Λοιμωδών με τα προχωρήματα στις ιδέες του κόσμου, αλλά και την αντιπαράθεση με δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που καλούν σε αναμονή λόγω των εκλογών».

Η Έλλη Πανταζοπούλου μας έδωσε την εικόνα από την εκδήλωση που έγινε στο Βύρωνα. «Πάνω από 50 άτομα βρέθηκαν στην εκδήλωση που οργανώθηκε το Σάββατο στο Ταπητουργείο. Την εισήγηση έκανε ο Πάνος Γκαργκάνας που μίλησε για τις εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα, την κρίση και τα αδιέξοδα που έχει φέρει στους από πάνω και γύρω από τα καθήκοντα των επαναστατών σε μια τέτοια περίοδο. Στην κουβέντα συμμετείχε κόσμος από τα νοσοκομεία, από τα σχολεία, από τους Δήμους όπως ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος από το Δήμο Βύρωνα, από τους φοιτητές, από τους δικαστικούς υπαλλήλους, από τον ιδιωτικό τομέα, όπως βιβλιοϋπάλληλοι.

Μπήκαν ερωτήσεις σε σχέση με την αριστερά και αν χρειάζεται ενότητα από τα πάνω ή από τη βάση, ενώ δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα για τις επιτροπές βάσης που έχουν φτιαχτεί σε χώρους και την οργάνωση της 48ωρης απεργίας. Τονίστηκε η διαγραφή του χρέους που είναι η λύση απέναντι στα παιχνίδια και τους εκβιασμούς τους και μπήκε ερώτηση τι είναι ακριβώς ο εργατικός έλεγχος που στηρίζουμε. Επίσης, τονίστηκε ότι χρειάζεται να ανοίξουμε πιο πολύ το ζήτημα της σύγκρουσης με το ρατσισμό και τους φασίστες ειδικά τώρα που το ΛΑΟΣ θα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και δόθηκε η εικόνα από την αντιφασιστική διαδήλωση στο Παγκράτι».

«Την Κυριακή 6/11 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και στον Πειραιά. «Κάναμε εκδήλωση με ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα που έκανε μια εξαιρετική εισήγηση που άνοιξε τη συζήτηση. Είκοσι πέντε άτομα συμμετείχαν, ενώ τοποθετήθηκαν πολλοί σύντροφοι, ανένταχτοι και οργανωμένοι. Υπήρχε κόσμος από διάφορους εργατικούς χώρους, όπως από το Τζάνειο Νοσοκομείο, ενώ πήρε μέρος και ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Θανάσης Διαβολάκης. Στην διάρκεια της εκδήλωσης μπήκαν ερωτήματα, όπως πώς θα γίνει η επανάσταση, ενώ συνέχεια επανερχόταν το θέμα του εργατικού ελέγχου. Ο Κώστας Σαρρής έδωσε την εικόνα από την Ελευθεροτυπία όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν να μην κλείσει. Τόνισε ότι χρειάζεται να κάνουν απεργία διαρκείας και να δουλέψουν οι ίδιοι την εφημερίδα, να περάσει στα χέρια τους» μας δήλωσε η Μαρία Λάβδα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, όπως μπορείτε να δείτε στον κατάλογο που βρίσκεται στις διπλανές στήλες.

ΝΙΚΑΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11 δημαρχείο Νίκαιας 7μμ

Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου, περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω

ΠΑΤΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11 αίθουσα ΟΕΒΕΣΝΑ (Αράτου 21, 1ος ορ., πλ. Όλγας) 7μμ

Ομιλητής: Τάσος Αναστασιάδης, ΕΠΑΣΣ (Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών)

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 10/11 Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας (ΚΕΠ) 7μμ

Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας, εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 10/11 Εργατικό Κέντρο 7μμ

Ομιλητής: Γιάννης Αγγελόπουλος, ΕΠΑΣΣ (Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών)

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/11 ξενοδοχείο DIANA 7μμ

Ομιλητής: Κώστας Πίττας

ΞΑΝΘΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11 Εργατικό Κέντρο 6μμ

Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 27/11 Εργατικό Κέντρο 12μ

Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης

Διαβάστε επίσης

Κρίση - Αντίσταση – Επανάσταση (εισήγηση της Μαρίας Στύλλου)