ΜΑΘΗΤΕΣ: Οι καταλήψεις των σχολείων μας δίνουν συλλογικότητα στη δράση μας

«Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά». Αυτή η τεράστια κινηματική οργή που υπερχείλισε τα φράγματα της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, εξέπεμψε σε ολόκληρο τον κόσμο ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Οι μαθητές από άκρη σε άκρη αυτής της μικρής κουκίδας στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου έστειλαν σε κάθε γωνιά της γης μια φωτεινή αχτίδα ελπίδας, μια μεγαλειώδη απάντηση σε όσους θεωρούσαν πως οι νέοι έχουν αποκοιμηθεί.

Με την φωτογραφία μιας μαθήτριας να ρίχνει πέτρες σε αστυνομικούς έξω από την βουλή, και με τον κεντρικό τίτλο «Μεγάλη Ελλάδα» κυκλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η il Manifesto στην Ιταλία, εξηγώντας πως οι μαθητικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα μπορούν να δείξουν το δρόμο και στους Ιταλούς μαθητές απέναντι στις πολιτικές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που ακολουθεί ο Μπερλουσκόνι. «Είμαστε όλοι Έλληνες», γράφει το πρωτοσέλιδο της Liberation, που μεταξύ άλλων εξηγεί πως η εξέγερση των μαθητών στην Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τους μαθητές στην Γαλλία ενάντια στις εκπαιδευτικές πολιτικές του Σαρκοζί. Ο φόβος της άρχουσας τάξης της Ευρώπης απέναντι σε αυτή την νεανική ορμή πήρε σάρκα και οστά την Δευτέρα το βράδυ, όταν ο Σαρκοζί, μετά τις πρώτες μαζικές κινητοποιήσεις των Γάλλων μαθητών, απέσυρε το νομοσχέδιο για την Παιδεία, συνδέοντας άμεσα την απόφασή του με τον φόβο για εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές, όπως και στην Ελλάδα.

Τρίτη 16 Δεκέμβρη και 10 μέρες μετά την δολοφονία η χώρα έχει βρεθεί μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου εξέγερση. 40 νομοί σε όλη την χώρα βρέθηκαν περικυκλωμένοι στην δίνη της εξεγερμένης νεολαίας. Εκατοντάδες πορείες και διαδηλώσεις, εκατοντάδες επιθέσεις με νεράντζια, ξύλα και πέτρες σε αστυνομικά τμήματα, πάνω από 700 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκονται υπό κατάληψη

 Τίποτα δεν σταματάει το κίνημα οργής και ανυπακοής που έχει ξεσπάσει από την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξη. Καθημερινά χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν, πλημμυρίζουν τους δρόμους σε όλες τις πόλεις, σε όλες τις γειτονιές, διεκδικώντας να τιμωρηθούν οι μπάτσοι-εκτελεστές και να φύγει η κυβέρνηση των δολοφόνων που με τις πολιτικές της καταστολής και της τρομοκρατίας οπλίζει καθημερινά τα χέρια τους, απέναντι στην νεολαία, στους μετανάστες, στους εργαζόμενους.

Στην Πανεργατική της 10ης του Δεκέμβρη οι μαθητές ένωσαν τις φωνές τους με τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους που κατέβηκαν στους δρόμους.

Η απάντηση των μαθητών δεν μπορεί να είναι άλλη από καταλήψεις διαρκείας σε όλα τα σχολεία. Γενικές συνελεύσεις των σχολείων παντού, που με δημοκρατικές διαδικασίες θα θέτουν επί τάπητος όχι μόνο τις διεκδικήσεις του μαθητικού κινήματος αλλά πρώτιστα την ίδια την οργάνωσή του.

«Στην Καλλιθέα το 5ο και το 8ο Λύκειο συστεγάζονται, γι´ αυτό και κάνουμε συνελεύσεις μαζί», μας λέει ο Κωνσταντίνος από τους μαθητές Anticapitalista. «Στην 1η συνέλευση που πραγματοποιήσαμε αμέσως μετά την δολοφονία του Αλέξη, οι περισσότερες απόψεις που ακούγονταν, είχαν να κάνουν με την οργή απέναντι στην αστυνομία Αυτή την φορά προχωρήσαμε πέρα από τον φόνο.

Σύνδεση

Αναγνωρίσαμε πως δεν φταίει μόνο ο αστυνομικός αλλά ολόκληρη η κυβέρνηση και οι πολιτικές της. Συνδέσαμε τα αιτήματά μας με αυτά των καθηγητών, για περισσότερα λεφτά στην Παιδεία, και αποφασίσαμε πως πρέπει να κατέβουμε οργανωμένα στην διαδήλωση της 18ης Δεκέμβρη. Πράγματι οι συλλογικές διαδικασίες μας βοηθάνε να συντονιζόμαστε, να καταλαβαίνουμε την πολιτική διάσταση του θέματος. Οι αποφάσεις μας είναι για κατάληψη μέχρι την Παρασκευή. Το καταλημένο σχολείο να γίνει πυρήνας πολιτικής δράσης», τονίζει ο Κωνσταντίνος.

 «Η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης στο σχολείο μου στην Ν. Ιωνία ήταν κάτι αδιανόητο τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την φορά ακόμα και παιδιά που ποτέ δεν έπαιρναν μέρος στις καταλήψεις ή διαφωνούσαν, όχι μόνο συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αλλά παρότρυναν και τους υπόλοιπους. Στην σύγκληση του 15μελούς παρά τις πιέσεις υπερίσχυσε η άποψη να πάμε σε ψηφοφορία για κατάληψη ανά τάξη. Οι απόψεις που ακούστηκαν στις τάξεις ήταν χαρακτηριστικές του κλίματος. Δεν ήταν μόνο οι καταδίκη του αστυνομικού ή του Κούγια, είναι μια ολόκληρη έξαρση πολιτικής συνειδητοποίησης από τους μαθητές. Το πόσο εύκολα πλέον συνδέεται η στάση της αστυνομίας με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα έχουμε και την υποστήριξη των καθηγητών μας. Οι παροτρύνσεις τους, πως αξίζει να αντιδράσουμε απέναντι στην αστυνομική καταστολή και να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, ή οι ενημερώσεις για τις πορείες που οργανώνονται από την ΟΛΜΕ είναι καθημερινό φαινόμενο στο σχολείο μου», αναφέρει ο Aγγελος από τους μαθητές Anticapitalista.

Εκατοντάδες είναι τα σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα που περνώντας μέσα από τις διαδικασίες των συνελεύσεων αποφασίζουν καταλήψεις και συντονισμό με το μαθητικό κίνημα σε όλη την χώρα. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 18ης Δεκέμβρη είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Πλέον και μετά από μια εβδομάδα γεμάτη συνελεύσεις τα σχολεία, οργανωμένα θα κατέβουν με τα πανό τους να διαδηλώσουν ενάντια στην κυβέρνηση του Καραμανλή. Κανένα σχολείο δεν πρέπει να λείπει από το μεγάλο ραντεβού στα Προπύλαια την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί. Εκατοντάδες πανό από όλη την Αθήνα θα πρέπει να δώσουν το μήνυμα πως όλοι οι μαθητές βρίσκονται εκεί για να φωνάξουν «κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων». Για να ζητήσουν τον άμεσο αφοπλισμό της αστυνομίας. Για να συντονιστούν με τους καθηγητές και τους φοιτητές σε ένα ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα ζητάει λεφτά για την Παιδεία και όχι για εξοπλισμούς και την Αστυνομία.

Αμέσως μετά την διαδήλωση οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν συντονιστικό των καταλήψεων για να οργανώσουν την συνέχεια των κινητοποιήσεων και των αγώνων τους. Για να μην επιτρέψουν να κλείσει -λόγω Χριστουγέννων- αυτή η μεγαλειώδης μαθητική ορμή, αλλά και μετά τις γιορτές να έχουν βάλει τις βάσεις για μια μαζική συνέχεια.