ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΠΑΝΤΟΥ: Συμπαράσταση από όλο τον κόσμο

Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε δεκάδες πόλεις σε όλον τον κόσμο έγιναν τη βδομάδα που πέρασε. Από το Μπουένος ?ιρες της Αργεντινής μέχρι τη Μελβούρνη στην Αυστραλία, από την Βοστώνη των ΗΠΑ μέχρι τη Στοκχόλμη τις πόλεις της Γερμανίας και τη Μόσχα και από τη Βαρκελώνη μέχρι τη Σμύρνη έγιναν συγκεντρώσεις συμβολικές καταλήψεις, διαδηλώσεις. Παντού εκφράστηκε η οργή για τη δολοφονία του Αλέξη από την αστυνομία και η αλληλεγγύη στο κίνημα που παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων εδώ.

Οι εφημερίδες και τα κανάλια σε όλη την Ευρώπη έχουν δώσει μεγάλη κάλυψη και εκφράζουν «φόβους» ότι τέτοιες κινητοποιήσεις μπορούν να ξεσπάσουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σαρκοζί μιλώντας τη προηγούμενη βδομάδα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του UMP, απέρριψε προτάσεις για φοροαπαλλαγές στους πλούσιους με τη φράση «Δείτε τι έγινε στην Ελλάδα». Επίσης, ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας απέσυρε την προτεινόμενη «μεταρρύθμιση» για τα Λύκεια, τάχα για «περεταίρω εξέταση», στην πραγματικότητα γιατί η κυβέρνηση του Σαρκοζί φοβάται την έκρηξη της νεολαίας.


- ΓΑΛΛΙΑ: Την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Τη πορεία την είχε καλέσει η φοιτητική ένωση UNEF και σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός από έλληνες φοιτητές που ζουν στη πόλη, η Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα (LCR) και το «Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα». Επίσης συμμετείχε και η Μελανσόν, γερουσιαστής που πρόσφατα αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να ιδρύσει το «Κόμμα της Αριστεράς». Τα γαλλικά ΜΑΤ χτύπησαν τους διαδηλωτές κάνοντας και συλλήψεις.

Ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, εκ μέρους της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας (LCR) και του «Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος» (NPA) δήλωσε ότι: «Είναι με θλίψη και θυμό που μάθαμε το θάνατο του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η δολοφονία αυτή προκαλεί, σήμερα, μια πρωτόγνωρη εξέγερση στην ελληνική νεολαία. Τη στιγμή που, εδώ και εκεί, οι κυβερνήσεις και ορισμένα μίντια θέλουν να ποινικοποιήσουν τους δεκάδες χιλιάδες αυτούς νέους που διαδηλώνουν, η κοινωνική έκρηξη μεταφράζει στην πράξη το βάθος της κρίσης που γνωρίζει η ελληνική κοινωνία, με ανεργία, την φτώχεια και γενικευμένη διαφθορά. Η LCR (Κομμουνιστική Επαναστατική Λίγκα) και το NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) θέλουν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού ενάντια στην καταστολή και στην πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Θέλουν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες σας μαζί με τη νεολαία και τους εργαζόμενους».

- ΙΤΑΛΙΑ: Η 12 Δεκέμβρη ήταν μέρα Πανεργατικής Απεργίας που είχαν καλέσει τα συνδικάτα στην Ιταλία ενάντια στις πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι. Την απεργία είχε καλέσει η CGIL και μια σειρά άλλα συνδικάτα στα οποία πρωταγωνιστούν αγωνιστές της επαναστατικής αριστεράς. Σ´ αυτήν συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί που όλους τους προηγούμενους κάνουν καταλήψεις και διαδηλώνουν ενάντια στις επιθέσεις στη δημόσια παιδεία. Ο Πιέρο Μπερνόκι από το συνδικάτο COBAS αναφέρει:

«Εκατομμύρια εργάτες πήραν μέρος στην απεργία, παρόλο που για πολλούς από αυτούς ήταν η δεύτερη ή και η τρίτη απεργία μέσα σε δυο μήνες, σε μια περίοδο σκληρών οικονομικών πιέσεων για όλους τους μισθοσυντήρητους. Στο πλευρό τους ήταν πολλοί φοιτητές και μαθητές, και όλο το κίνημα υπέρ του δημόσιου σχολείου που αυτούς τους μήνες έχουν πρωταγωνιστήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων αγαθών.

Παρά την κακοκαιρία εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη την Ιταλία σε 20 μεγάλες διαδηλώσεις (12 περιφερειακές) που οργανώθηκαν από τα συνδικάτα βάσης. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στο Μιλάνο, με 50.000 διαδηλωτές, στο Τορίνο, 30.000, στη Νάπολη με 15.000. Σε όλες τις διαδηλώσεις μας, εκφράσαμε την απόλυτη αλληλεγγύη των εργατών και των φοιτητών με τη λαϊκή εξέγερση στην Ελλάδα ενάντια στη βάρβαρη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ενάντια στην απόπειρα, όπως γίνεται και εδώ στην Ιταλία, να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους φτωχούς και στους πιο αδύναμους».


- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία του κινήματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης-Λένκα και ομάδων αναρχικών, δεκάδες ακτιβιστές έκαναν συγκέντρωση μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στο κίνημα στην Ελλάδα. Παρέδωσαν γράμμα στην ελληνική κυβέρνηση στο οποίο τονίζεται ότι: «Καταδικάζουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιείτε στη παρούσα κατάσταση, αγνοώντας τους αγώνες και τα αιτήματα του πιο προοδευτικού τμήματος της κοινωνίας σας. Διαμαρτυρόμαστε για όλες τις συνθήκες που εξευτελίζουν, καταπιέζουν ανθρώπινα όντα, τα εγκαταλείπουν και τα αγνοούν. Είναι η ευθύνη του καθενός να στηρίξει τη πρόοδο και να εκφράσει την αλληλεγγύη σε κάθε προοδευτικό κίνημα. Αυτή η ευθύνη δεν γνωρίζει σύνορα. Γι´ αυτό το λόγο εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας σε όσους παλεύουν σήμερα για αξιοπρέπεια και ελευθερία και στηρίζουμε τα αιτήματά τους».

Η Διεθνής Σοσιαλιστική Τάση (IST) μέλος της οποίας είναι το ΣΕΚ, καλεί σε συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων συμπαράστασης στο κίνημα της νεολαίας και των εργαζόμενων στην Ελλάδα. Καλεί σε κινητοποιήσεις έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη, την ίδια μέρα δηλαδή που η Αθήνα και στις άλλες πόλεις θα γεμίσουν από τους απεργούς εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές που κάνουν καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, για να βροντοφωνάξουν «Κάτω η κυβέρνηση των Δολοφόνων». Η 18 Δεκέμβρη θα είναι η συνέχεια της γενικής απεργίας και των διαδηλώσεων της 10 Δεκέμβρη και θα στείλει το μήνυμα ότι το κίνημα συνεχίζει, κλιμακώνεται και οργανώνεται μέχρι τη νίκη. Αυτή τη μέρα, το διεθνές κίνημα θα εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Στο Λονδίνο θα γίνει κινητοποίηση έξω από την ελληνική πρεσβεία, από τις 4 μέχρι τις 6 το απόγευμα. Την κινητοποίηση στηρίζουν με δηλώσεις τους ο Τόνι Μπεν, πρώην βουλευτής των Εργατικών που σήμερα δραστηριοποιείται στο αντιπολεμικό κίνημα, ο Μαρκ Σερβότκα πρόεδρος της PCS του συνδικάτου των δημόσιων υπαλλήλων, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, βουλευτής των Εργατικών.

Την ίδια μέρα, Πέμπτη 18 Δεκέμβρη, θα γίνει κινητοποίηση και έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.

Tην Tρίτη 16 Δεκέμβρη η «Eργατική Δημοκρατία» - αδελφή οργάνωση του ΣEK στην Kύπρο - οργάνωσε συζήτηση με θέμα την «εξέγερση της νεολαίας στην Eλλάδα». Oμιλητές ήταν ο K. Tόδουλος φοιτητής Oικονομικού Aθήνας, ο Σ. Tομπάζος Πανεπιστημιακός και N.Aγιομαμίτης από την «Eργατική Δημοκρατία»