Aντιρατσιστικό Συλλαλητήριο Σάββατο 20 Δεκέμβρη

Συνέντευξη τύπου διοργάνωσε την Δευτέρα 15 Δεκέμβρη η Επιτροπή κατά τους Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, ενόψει του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει το Σάββατο 20 Δεκέμβρη στις 3μμ στα Προπύλαια. Το συλλαλητήριο στηρίζουν ο Δήμος Ρέντη, το ΕΚΑ, η ΟΛΜΕ και μία σειρά φοιτητικοί Σύλλογοι.

Εκ μέρους της Επιτροπής ο Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε: «Οι σφαίρες που χτυπήσανε τον Αλέξη έπεσαν την ίδια ημέρα που άλλος ένας Πακιστανός μετανάστης στάλθηκε στην εντατική και χαροπαλεύει ύστερα από επίθεση της αστυνομίας στην Π. Ράλλη. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον υπεύθυνο γιατρό της ΜΕΘ του Κρατικού Νίκαιας παραμένει νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση. Ηταν θύμα της ίδια πολιτικής της κυβέρνησης που εξαπέλυσε την αστυνομία ενάντια στη νεολαία και τους μετανάστες».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Σηφακάκης συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο είπε ότι: «Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και οι διάφοροι ακροδεξιοί κύκλοι κινδυνολογούν ότι στους δρόμους έχουν βγει μετανάστες οι οποίοι προχωράνε σε πλιάτσικο, στέλνοντας το μήνυμα ότι κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει. Νομίζουμε ότι η καλύτερη απάντηση θα υπάρχει το Σάββατο γιατί θα είναι και οι μετανάστες και οι εργαζόμενοι και η νεολαία, σε ένα συλλαλητήριο που θα είναι συνέχεια όλων αυτών των μεγάλων διαδηλώσεων που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να συγκλονίζουν όλη την Ελλάδα.

Δεν ξεχνάμε ότι οι μετανάστες που έρχονται εδώ είναι κυρίως από τις χώρες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα. Είναι οι Αφγανοί και οι Πακιστανοί που έρχονται από δύο χώρες τις οποίες ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» του Μπους τις έχει διαλύσει. Αρα η σύνδεση με το αντιπολεμικό κίνημα είναι άμεση.

Αυτές τις μέρες στις εφημερίδες υπάρχουν τα νέα ότι η κυβέρνηση στέλνει έξτρα φρεγάτα στη Σομαλία, γιατί συμμετέχει και σε αυτά τα μέτωπα του πολέμου και ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός του ΓΕΣ βρίσκονται στο Αφγανιστάν για να συνδράμουν τον ελληνικό στρατό που βρίσκεται εκεί πέρα ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Νομίζουμε ότι τέτοιου είδους συνδρομή το μόνο που κάνει είναι να εμπλέκει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα στον πόλεμο των αμερικάνων στο Αφγανιστάν, που δημιουργεί ακόμα περισσότερους πρόσφυγες που έρχονται και στην Ελλάδα και σε οποιεσδήποτε άλλες χώρες προκειμένου να γλυτώσουν από τις βόμβες από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους.

Ολο το αντιπολεμικό κίνημα μαζί με τους αντιρατσιστές, τους εργαζόμενους και τη νεολαία τους μαθητές και τους φοιτητές που προχωράνε σε καταλήψεις, θα δώσουμε ένα δυναμικό παρόν το Σάββατο που θα είναι μόνο η αρχή».

«Η Πακιστανική Κοινότητα πλήρωσε πολύ ακριβά τον αγώνα για να έχουμε σε αυτή τη χώρα τα νόμιμα δικαιώματά μας», τόνισε ο πρόεδρος Τζαβέντ Ασλάμ. «Πριν από δύο μήνες έμαθε όλος ο κόσμος ότι ένας Πακιστανός δολοφονήθηκε στην Π. Ράλλη και 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ομως εδώ και τρία χρόνια αυτά γίνονται συνέχεια. Εδώ και τρία χρόνια πάνω από 1000 μετανάστες έχουν τραυματιστεί και κανένας δεν το ξέρει. Γιατί ο ρατσισμός της αστυνομίας είναι καθημερινός. Πέθανε ο Αλέξης, πέθαναν τόσοι άνθρωποι και μας λένε ότι αυτοί δεν κάνανε τίποτα. Μας φέρονται σα να είμαστε ζώα και αυτή η πολιτική φέρνει τόσο μεγάλα εγκλήματα όπως αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες.

Πριν ενάμιση μήνα πήγαμε στον Αττικάρχη και του ζητήσαμε να δώσει το δικαίωμα σε όλους τους μετανάστες να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν αίτηση ασύλου. Να μην είναι κάθε μέρα κλειστή η Π. Ράλλη και να μην κάνουν δολοφονίες και επιθέσεις. Είμαστε υπέρ της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών και ζητάμε να δώσουν πολιτικό άσυλο σε όλους. Γι αυτό το Σάββατο 20 του μήνα θα είμαστε στα Προπύλαια όλοι μαζί. Θα δείξουμε στην πράξη ότι όσο και αν είναι αυτοί σκληροί απέναντί μας, εμείς είμαστε όρθιοι και θα συνεχίσουμε μέχρι να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας».

Aσυλο

Ο Ζάχερ Μοχαμάντ πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας Ελλάδας πρόσθεσε: «Εμείς παλεύουμε για να σταματήσει η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης απέναντι μας. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα αλλά μπορεί να μας δώσει άσυλο. Γιατί δεν χρειάζεται να δαπανήσει χρήματα. Το άσυλο είναι ένα χαρτί.

Για εμάς το άσυλο είναι πολύ σημαντικό. Εμείς οι Αφγανοί και οι Πακιστανοί δεν ερχόμαστε εδώ για να τρώμε ξύλο και να μας βάζουν στη φυλακή. Εμείς ερχόμαστε σαν πολιτικοί πρόσφυγες. Το 95% των Πακιστανών και των Αφγανών μεταναστών είναι πολιτικοί πρόσφυγες. Και θέλουμε να έχουμε δικαιώματα, να ζούμε μια καλύτερη ζωή. Πριν από μερικές ημέρες η αστυνομία κατέβασε το παντελόνι ενός Πακιστανού στο δρόμο. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Ούτε τα ξεβρακώματα, ούτε οι ξυλοδαρμοί ούτε οι φυλακίσεις».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου αποδεικνύεται ότι η μόνη πολιτική που υπάρχει για τους μετανάστες είναι η καταστολή», τόνισε ο Δημήτρης Σαραφιανός από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων.

«Αυτό το βλέπουμε τόσο με τις συνεχείς περιπολίες που υπήρχαν ένα προηγούμενο διάστημα γύρω από την Ομόνοια, τα διαρκή πογκρόμ, τις διαρκείς επιθέσεις στους μετανάστες όπως ήταν και στο αστυνομικό τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα και της Ομόνοιας. Μάλιστα ακόμα και δικηγόροι οι οποίοι υπερασπίζονται δικαιώματα μεταναστών δέχονται επιθέσεις. Αποκορύφωμα ήταν η δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη στην Π. Ράλλη.

Αυτή η πολιτική συνδέεται άμεσα και με θεσμικά μέτρα τα οποία παίρνονται για να προωθήσουν μία Ευρώπη- φρούριο και για να προωθήσουν και την Ελλάδα ως μία πρωτοπορία σε αυτή την Ευρώπη- φρούριο. Αυτή τη στιγμή ο Υπουργός Εσωτερικών ο Παυλόπουλος, ο οποίος βαρύνεται και με την πολιτική ευθύνη των όσων γίνονται αυτή τη στιγμή με την αστυνομία, ήταν αυτός που προώθησε μαζί με τον Σαρκοζί την πολιτική του Συμφώνου που στην πραγματικότητα είναι ενάντια στη μετανάστευση και ενάντια στο Ασυλο.

Πρόκειται για ένα Σύμφωνο το οποίο απαγορεύει πια τις μαζικές διαδικασίες νομιμοποίησης των μεταναστών, αναθέτει ακόμα μεγαλύτερες δραστηριότητες στη ΦΡΟΝΤΕΞ για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, κατά παράβαση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και συνοδεύεται από μία οδηγία που σωστά έχει χαρακτηριστεί ως η οδηγία του Αίσχους και με την οποία προβλέπονται τρεις βασικοί πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ότι όποιος μετανάστης δεν έχει πάρει άδεια παραμονής και εργασίας στην ΕΕ απελαύνεται άμεσα και μάλιστα σε συνεργασία των διαφόρων κρατών μελών έτσι ώστε να διευκολύνονται οι απελάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει κοινή μεταναστευτική πολιτική, δηλαδή κοινή διαδικασία νομιμοποίησης μεταναστών στην ΕΕ, αντίθετα πλέον θεσμοθετείται μία κοινή διαδικασία απέλασης των μεταναστών από την ΕΕ. Αυτός ο πυλώνας στηρίζεται σε μία σειρά επιμέρους μέτρα όπως είναι αυτά τα οποία προβλέπονται για την άμεση έκδοση αποφάσεων για την απέλαση των μεταναστών. Δηλαδή μπορεί το κάθε κράτος μέλος να σωρεύσει σε μία απόφαση και την ειδοποίηση προς τον μετανάστη να φύγει από τη χώρα, αλλά και την πράξη απελάσεως. Στερώντας του κάθε δυνατότητα αντίδρασης και κάθε δημοκρατικό δικαίωμα προσφυγής στη δικαστική εξουσία ενάντια σε αυτές τις πράξης.

Επίσης αυτό σωρεύεται με επιμέρους άλλα μέτρα, όπως είναι το γεγονός ότι δεν θεωρείται απαραίτητη καν η γραπτή μετάφραση αυτών των αποφάσεων στη γλώσσα των μεταναστών, δεν θεωρείται καν υποχρέωση η παράσταση δικηγόρου σε αυτές τις διαδικασίες δεν υπάρχει κανένα μέτρο μέσα από το οποίο ο μετανάστης αποτελεσματικά, να αποφύγει την επιβολή της πράξης απελάσεως.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η προσωρινή κράτηση των μεταναστών ενόψει της απέλασης, που με βάση τροπολογία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, και αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, επεκτάθηκε στους 18 μήνες. Οι συνθήκες κράτησης αυτή τη στιγμή στα κρατητήρια τα ελληνικά, στα οποία 3 μήνες μόνο κράτησης όπως ισχύει σήμερα είναι ικανά να εξοντώσουν έναν άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του, είναι πολλαπλάσια χειρότερες από ότι είναι στις ελληνικές φυλακές, των οποίων οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν τελευταία. 18 μήνες σημαίνει πραγματικά πλήρης εξόντωση. Δεν νομίζω κανείς άνθρωπος να βγει με σώας τας φρένας, μετά από τέτοιου είδους επιβολή αυτού του μέτρου.

Και είναι προφανές ότι υπάρχει δυστυχώς ένα μαύρο νήμα το οποίο συνδέει τα γεγονότα τα οποία γίνονται τις τελευταίες ημέρες με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δηλαδή με την πολιτική καταστολής της νεολαίας, με την πολιτική καταστολής των μεταναστών και των δικαιωμάτων τους. Είναι το ίδιο μαύρο νήμα το οποίο συνδέει τις αντιδράσεις που οργανώνονται αυτή τη στιγμή από τις φασιστικές συμμορίες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος ενάντια στο κίνημα της νεολαίας, με τις ίδιες φασιστικές συμμορίες που ενοποιούνται ενάντια στις διεκδικήσεις των μεταναστών.

Εμεις λέμε όχι στο Σύμφωνο μετανάστευσης, να μην περάσει η οδηγία του αίσχους και ζητάμε άμεσα επιτέλους η ελληνική πολιτεία να θεσμοθετήσει μία διαδικασία μόνιμη ώστε να μπορούν να νομιμοποιούνται οι μετανάστες, πράγμα το οποίο δεν υπάρχει. Το τελευταίο χρονικό όριο νομιμοποίησης έχει παρέλθει προ πολλών ετών. Δεύτερο να υπάρξει μια πραγματική διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου όχι τα γελοία ποσοστά 0,02%. Ζητάμε άμεσα να αφαιρεθεί από την αστυνομία η διαδικασία χορηγήσεως του ασύλου και να υπάρξει μία πολιτική διαδικασία χορηγήσεως του ασύλου. Και άμεσα να γίνουνε όλα τα ραντεβού για να υποβληθούν οι αιτήσεις ασύλου.

Αν δεν είμαστε με τους μετανάστες με αυτόν τον τρόπο πλήττουμε και τα δικά μας δικαιώματα. Και όσο δεν υπάρχουν δικαιώματα στους μετανάστες τόσο αυτοί θα πέφτουνε θύματα εκμετάλλευσης η οποία μας βλάπτει όλους, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Απέναντι σε αυτά τα μαύρα νήματα πιστεύουμε ότι το Σάββατο θα ξεδιπλωθεί ένα κόκκινο νήμα που συνδέει την εξέγερση της νεολαίας με τους αγώνες των μεταναστών».

Ο Γιώργος Αλεβυζάκης από το ΕΚΑ είπε : «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μία κυβέρνηση υπέρ του κεφαλαίου και όχι υπέρ των εργαζομένων. Αν ήταν υπέρ των εργαζομένων θα έδινε πολύ απλά το δικαίωμα στους μετανάστες να είναι νόμιμοι, να μπορούν να δουλεύουν νόμιμα προς όφελος και των ελλήνων εργαζομένων και των Ταμείων και της ελληνικής οικονομίας. Αρα είναι μια συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης να μη δίνει ούτε δικαίωμα νομιμοποίησης αλλά ούτε και άσυλο.

Την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ψηφίστηκε κατ´ άρθρο το νομοσχέδιο που αφορά τη Δημοτική Αστυνομία και εκεί μέσα προβλέπει κάποια άρθρα που αφορούν τους μετανάστες με βασικό το άρθρο 41, που αφορά τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στη χώρα μας. Η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να αλλάξει ούτε μία λέξη από αυτό που κατέθεσε, παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Μας λέει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να δώσει την υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών, ενώ ξέρει ότι σε όλη την Ευρώπη όταν τα παιδιά πάνε 18 χρονών τους δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν αν θέλουν την υπηκοότητα της χώρας που μένουν. Εδώ τους δίνουν την άδεια «μακράν διαμένοντος», που σημαίνει ότι όταν ένα παιδί πάει 18 χρονών θα ψάχνει να βρει εργοδότη, θα ψάχνει να βρει ένσημα για να αποδείξει ότι είναι στην Ελλάδα.

Eπιλογή

Είναι απαράδεκτο ένα παιδί που γεννήθηκε στη χώρα μας, που μεγάλωσε στη χώρα μας να μην του δίνουν το δικαίωμα της επιλογής. Τα παιδιά αυτά δεν ξέρουν δεύτερη πατρίδα, ξέρουν μόνο την Ελλάδα. Δηλαδή το ελληνικό κράτος τα σπουδάζει μέχρι τα 18 τους, μπορεί να πάνε στο πανεπιστήμιο να γίνουν επιστήμονες αλλά θα είναι πάντα μετανάστες. Δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα.

Εμείς είχαμε προτείνει όσα παιδιά θέλουνε στα 18 τους να πάρουν την υπηκοότητα με μία απλή διαδικασία και από κει και πέρα όσα παιδιά δεν θέλουνε να πάρουν μία ειδική ταυτότητα μετανάστη η οποία θα είναι εφ όρου ζωής.

Πολύ πριν αρχίσουν οι διαδηλώσεις της νεολαίας είχαμε επισημάνει ότι σε αυτή την κατάσταση που είναι η κυβέρνηση θα κοιτάξει να ρίξει τα βάρη στους μετανάστες. Και βλέπετε σήμερα τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και δυστυχώς και κάποια ΜΜΕ, να τα ρίχνουν όλα στους μετανάστες.

Διάβαζα εχτές σε μία εφημερίδα ότι σε 8 πολυκατοικίες μένουν 112 μετανάστες. Είναι απαράδεκτο. Οταν η Ελλάδα συμμετέχει στους πολέμους το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε πολιτικό άσυλο για να τους βοηθήσουμε. Εμείς έχουμε κάνει πρόταση και τους έχουμε πει ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στην αστυνομία. Σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου και όχι να τους στέλνουν όλους στην Π. Ράλλη και να μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι μέσα στη βροχή και το κρύο για να πάρουν το πολυπόθητο χαρτάκι. Παίρνουν 50-100 άτομα και περιμένουν 5.000. Η αστυνομία τους εκμεταλλεύεται, ι τους βαράει, τους τραυματίζει μόνο και μόνο επειδή ζητάνε ένα χαρτάκι- ένα νούμερο.

Εμείς καλούμε τους μετανάστες για όλα αυτά να αντιδράσουν οργανωμένα. Να παλέψουν για τα παιδιά τους αύριο. Πιστεύω ότι το Σάββατο θα στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση και στα κόμματα, ότι υπάρχει ένα 10% που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας που πρέπει να αποχτήσουν δικαιώματα όπως έχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Και ας παλέψουμε όλοι μαζί κόμματα, φορείς, αντιρατσιστικές οργανώσεις, κοινότητες, αυτοί οι άνθρωποι να μην κρύβονται και να μην φοβούνται. Πιστεύω ότι η αρχή θα είναι το Σάββατο. Δεν θα σταματήσουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι να γίνουν όλοι νόμιμοι».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει αποφάσεις από το σύνολο των σχολών της Αθήνας», είπε ο Μάνος Ιωαννίδης από το ΔΣ Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής. «Τόσο σαν Σύλλογος Ιατρικής όσο και σαν Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων έχει βγει συγκεκριμένη απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Και δεν είναι άλλη μία κινητοποίηση λόγω των τελευταίων γεγονότων γενικά και αόριστα για τους μετανάστες. Είμαστε αλληλέγγυοι στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, αλλά το βασικό είναι ότι αυτή τη στιγμή η νεολαία βγαίνει στο δρόμο και κινητοποιείται ακριβώς γιατί παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον, για μία καλύτερη κοινωνία.

Υπ´ αυτό το πρίσμα το ζήτημα των μεταναστών δεν αφορά μόνο τους μετανάστες, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται χρόνια τώρα σε μία κατεύθυνση να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και της νεολαίας. Θέλουν να μας βάλουν ένα πλασματικό δίπολο και να τους φέρουν αντιμέτωπους με μας. Απέναντι σε αυτό, το σύνολο της νεολαίας, το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητών και των κοινοτήτων λέει κάτι πολύ ξεκάθαρο. Οτι θα παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο, για αιτήματα συγκεκριμένα και αυτά θα τους αναγκάσουμε να τα δεχτούνε. Και απέναντι στην λογική ότι οι μετανάστες κλέβανε τα πάντα και ήταν αυτοί που τα σπάγανε το Σάββατο θα δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Οι μετανάστες μαζί με την ελληνική νεολαία, μαζί με τους μαθητές τους μαζικούς φορείς και τους εργαζόμενους κατεβαίνουν στο δρόμο και ζητάνε τα δικαιώματά τους.

Το σύνολο των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια το μόνο που κάνει είναι να μην ακούει κανένα και να βάζει την αστυνομία επίσημο συνομιλητή των κινημάτων. Οι σφαίρες το αποδεικνύουν. Οι νεκροί στη Λευκίμη, ο νεκρός Πακιστανός, ο νεκρός μαθητής στα Εξάρχεια. Οσο και να θέλει η κυβέρνηση να δείξει ότι το μόνο που προχωράει είναι οι μεταρρυθμίσεις και δεν έχει κανένας άλλος προτάσεις, πιστεύω ότι και η συγκεκριμένη Επιτροπή και τα αιτήματα των συλλόγων αποδεικνύουν ότι και συγκεκριμένες προτάσεις έχουμε καί συλλογικά τα παλεύουμε και τελικά τα κερδίζουμε.

Η 20 Δεκέμβρη και όλη αυτή η εβδομάδα έδειξε ότι αν δεν μάθουν να σέβονται όλη την κοινωνία θα μάθουν να τη φοβούνται».