18 ΔEKEMBPH: Nέος συντονισμένος σταθμός

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11.30πμ έως τη λήξη του ωραρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη. Η αρχική της απόφαση για παναττική στάση εργασίας σε συντονισμό με την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, μετατράπηκε σε πανελλαδική μετά την Πανεργατική-σεισμό της 10 Δεκέμβρη και την συνεχιζόμενη, με αμείωτο ρυθμό, έκρηξη στο χώρο της Εκπαίδευσης. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, η ΓΣΕΕ καλεί σε απογευματινό συλλαλητήριο στις 3μμ έξω από τη Βουλή.

Στις 18 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση των νοσοκομείων έξω από το υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα, φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί οργανώνουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με την ΟΛΜΕ και την ΔOE να έχουν κηρύξει στάση εργασίας στην πρωινή και απογευματινή βάρδια. Η προοπτική οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και των άλλων χώρων του δημοσίου που θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Υγείας να ξεκινήσουν πορεία προς τη Βουλή και στο δρόμο να ενωθούν με την πανεκπαιδευτική διαδήλωση των Προπυλαίων είναι κάτι που επιθυμούν και προωθούν οι αγωνιστές όλων των χώρων.

Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΟΘ οργανώνει συλλαλητήριο στις 12.30μμ στο Αγαλμα Βενιζέλου. Εκεί θα βρεθούν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί της ΕΝΙΘ που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Λίγο νωρίτερα, στις 11πμ, οι φοιτητικές και μαθητικές καταλήψεις θα συγκεντρωθούν στο Πολυτεχνείο. Η προοπτική και στη Θεσσαλονίκη είναι οι δύο συγκεντρώσεις να ενωθούν σε μια μεγάλη διαδήλωση προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Μαζικές διαδηλώσεις εργαζόμενων, φοιτητών και μαθητών αναμένεται να οργανωθούν σε κάθε μεγάλη και μικρή πόλη της χώρας.

Δυναμική

Ολα δείχνουν ότι στις 18 Δεκέμβρη θα έχουμε μία σχεδόν πανεργατική απεργία. Η οργή που ξεχειλίζει τις τελευταίες δύο βδομάδες για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή και όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, οργή που εκφράστηκε με τον πιο δυνατό τρόπο στην Πανεργατική Απεργία της 10 Δεκέμβρη, άνοιξε το δρόμο η συνέχεια να είναι άμεση και δυναμική.

Σε αυτή τη μάχη, στη μετατροπή της 18 Δεκέμβρη σε νέα Πανεργατική Απεργία, μπήκαν από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Οι δυνάμεις που στις 10 Δεκέμβρη συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο και με αυτή την πρωτοβουλία τους έκαναν πράξη την πανεργατική διαδήλωση, κάλεσαν από την ίδια κιόλας ημέρα για νέα πανεργατική στις 18 Δεκέμβρη και μπήκαν μπροστά σε κάθε εργατικό χώρο, σε κάθε Σωματείο και Ομοσπονδία, με συσκέψεις και συνελεύσεις, να την οργανώσουν.

Την Τρίτη 16/12, η ΓΣΣΕ οργάνωσε σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες όπου και ανακοινώθηκε επίσημα το απογευματινό συλλαλητήριο της Παρασκευής 19/12 έξω από τη Βουλή ενάντια στον νέο προϋπολογισμό. Παρά την μεγαλειώδη πανεργατική της 10 Δεκέμβρη που έδειξε ξεκάθαρα ότι όλοι οι εργαζόμενοι θέλουν απεργιακή συνέχεια μέχρι να ρίξουν την κυβέρνηση, παρά τις διαστάσεις που ήδη είχε πάρει η 18 Δεκέμβρη σαν ο επόμενος σταθμός του κινήματος, η ηγεσία της ΓΣΕΕ αρνήθηκε να προκηρύξει οποιαδήποτε νέα απεργιακή κινητοποίηση, επιμένοντας στο απογευματινό συλλαλητήριο.

Η μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων στις 18 Δεκέμβρη θα είναι η πιο σκληρή απάντηση στην στάση της ΓΣΕΕ. Συνεχίζοντας τη δράση του σε κάθε εργατικό χώρο, το κίνημα που έχει βγει στους δρόμους και απειλεί την κυβέρνηση Καραμανλή με ανατροπή, μπορεί να αναγκάσει τα συνδικάτα σε πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση μέχρι τη νίκη.