STOP στους φασίστες στην Πάτρα

Αμέσως μετά την είδηση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σ´ όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας ακόμη και σε πόλεις άλλων χωρών, ξεκίνησαν αυθόρμητες διαδηλώσεις και πορείες. Κόσμος εξαγριωμένος βγήκε στους δρόμους εκδηλώνοντας την οργή του απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς, απέναντι στο ίδιο το σύστημα. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έδωσε το έναυσμα στο πλήθος να ξεχυθεί σ´ όλους τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων.

Στην Πάτρα φασίστες παρέα με την αστυνομία βγήκαν από τις τρύπες τους, εκεί που ήταν κρυμμένοι τα τελευταία 17 χρόνια, για να επιτεθούν σε αυτό το κίνημα. Προφανώς μιλάμε για μέλη φασιστικών οργανώσεων όπως είναι η «Χρυσή Αυγή» και η «Κένταυρος» της Πάτρας. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της αστυνομίας στους διαδηλωτές που πολιορκούσαν το αστυνομικό τμήμα της Πάτρας, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, έκαναν την εμφάνισή τους 300 περίπου «αγανακτισμένοι πολίτες», ανάμεσα στους οποίους αναγνωρίστηκαν οι Σπίνος και Γραμματικάς μέλη της ομάδας του Καλαμπόκα, δολοφόνων του Νίκου Τεμπονέρα. Με στρατιωτικό σχηματισμό και με την κάλυψη των ΜΑΤ, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με πέτρες ακόμη και με δακρυγόνα. Υπάρχει μάλιστα και σχετικό βίντεο στο «Indymedia» στο οποίο προβάλλεται ο διευθυντής της ασφάλειας Νταβλούρος να δίνει οδηγίες στους φασίστες του τύπου: «περιμένετε... όταν σας πω εγώ». Η συνεργασία αυτή αστυνομίας και φασιστών οδήγησε σε «άγριο κυνηγητό» το οποίο ξεκίνησε από το Παράρτημα και τελείωσε, εν μέρη, στην πλατεία Αγ. Σοφίας. Στη συνέχεια μπάτσοι και φασίστες τραβούσαν και χτυπούσαν κόσμο από καφετέριες στους γύρω δρόμους.

Eπιθέσεις

Παράλληλα η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ είχε φτάσει στο κόκκινο! Σ´ όλη την Ελλάδα κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί έκαναν λόγο για «συμπλοκές» στην πόλη της Πάτρας ανάμεσα σε 3.000 «αγανακτισμένους πολίτες» και σε μερικούς αναρχικούς. Από πότε οι «αγανακτισμένοι πολίτες» έχουν στα χέρια τους δακρυγόνα; Από πότε οι «αγανακτισμένοι έμποροι» φωνάζουν συνθήματα όπως «πουτάνας γιοι αναρχικοί» και «τα καλύτερα σαπούνια γίνονται από κουμμούνια»; Και από πότε κάνουν επιθέσεις σε σπίτια φοιτητών και γράφουν ναζιστικά σύμβολα όπως σβάστιγες και στοχάδια;

Βλέπουμε ότι τα καθάρματα της Χρυσής Αυγής κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στην Πάτρα το τελευταίο διάστημα. Δεν έχουν συμπληρωθεί καν 3 εβδομάδες από το περιστατικό στο λιμάνι της Πάτρας, όπου έγινε ρατσιστική πορεία ενάντια στους μετανάστες, στην οποία συμμετείχαν φασίστες πίσω από την ταμπέλα της νεοσύστατης ρατσιστικής οργάνωσης με την ονομασία «Η Πόλις εάλω». Κατά τη διάρκεια της πορείας έγιναν τραμπουκισμοί και υβριστικές επιθέσεις στους μετανάστες αλλά και σε συντρόφους και πάλι με την κάλυψη των ΜΜΕ.

Το γεγονός ότι το περιστατικό αυτό έμεινε αναπάντητο, παρ´ όλες τις πιέσεις του ΣΕΚ για αντισυγκέντρωση και αντιπορεία, έδωσε πάτημα στους φασίστες και σε όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Αν η απάντηση είχε δοθεί την ημέρα της ρατσιστικής διαδήλωσης από ένα ενιαίο μέτωπο αποτελούμενο από όλη την αριστερά και τα συνδικάτα τότε οι φασίστες θα είχαν δεχθεί την μεγαλύτερη ήττα. Και αυτό πλέον αποδεικνύεται με την Πανεργατική Απεργία. Μπορεί το βράδυ της Τρίτης η αστυνομία μαζί με τους φασίστες να προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει, το αμέσως επόμενο πρωί όμως όλη η αριστερά (εκτός από το KKE που κάλεσε σε πορεία με το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου) συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε μία τεράστια πορεία. Σε αυτή την πορεία δεν τόλμησαν να εμφανιστούν οι φασίστες.

Την Πέμπτη 11 φοιτητικοί σύλλογοι πήραν απόφαση να κλείσουν τις σχολές, άλλοι με τριήμερες και άλλοι με 7ήμερες καταλήψεις και κατέβηκαν σε πορεία που κάλεσε η κατάληψη Παραρτήματος. Στις 7 η ώρα περίπου γύρω στα 700 άτομα ξεκίνησαν την πορεία από το Παράρτημα όταν όμως φτάσαμε στα μισά της πορείας, εκεί ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν 6.000 και δίπλα μας είχαμε τον κόσμο της Πάτρας που είναι αγανακτισμένοι με τον πραγματικό υπεύθυνο, με τους φονιάδες φασίστες που τόλμησαν να βγουν στους δρόμους και με την κυβέρνηση της ΝΔ που τους καλύπτει και τους στηρίζει. Και πάλι σε αυτή την πορεία δεν τόλμησε να ξεμυτίσει ούτε ένας από τους φασίστες.

Ετσι λοιπόν απαντάμε. Με ενιαίο μέτωπο, με φοιτητές και εργάτες ενωμένους, με την αριστερά ενωμένη να τσακίζει κάθε απόπειρα των φασιστών να κερδίσουν έδαφος. Αυτός λοιπόν θα πρέπει να είναι ο δρόμος από εδώ και πέρα οι φοιτητές με όπλο τις καταλήψεις διαρκείας, οι εργάτες με όπλο τις απεργίες διαρκείας, δίνουμε μαζί τη μάχη για να πέσει η κυβέρνηση των δολοφόνων, για να ανατρέψουμε το σύστημα του καπιταλισμού.