Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, αντάρτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεση σε βάση ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν.
Η επίθεση έγινε σε δυο μεγάλους χώρους στάθμευσης οχημάτων στη πόλη Πεσαβάρ. Οι δεκατρείς φρουροί των δυο αυτών σημείων δέχτηκαν μια αιφνιδιαστική επίθεση γύρω στις τρεις το μεσημέρι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε την επόμενη μέρα η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν «Περίπου 70 Humvees τα οποία ήταν φορτωμένα σε πολλά φορτηγά μετατράπηκαν σε καπνισμένους σωρούς σιδερικών. ?Εριξαν ρουκέτες, χειροβομβίδες και μετά έβαλαν φωτιά σε 96 φορτηγά μας λέει ο Αζίμ Καν, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Πεσαβάρ. Ενας φρουρός σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών. Μετά από μισή ώρα οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Ενας άλλος φρουρός ο Μοχάμεντ Ραφιουλάχ, δηλώνει ?Φώναζαν Αλάχου Ακμπαρ (ο Θεός είναι μεγάλος) και Κάτω η Αμερική. Μπήκαν στους χώρους αφού πρώτα μας άρπαξαν τα όπλα».
Πριν μερικές βδομάδες, οι αντάρτες είχαν χτυπήσει μια μεγάλη εφοδιοπομπή του ΝΑΤΟ στο Khyber Pass, ένα πέρασμα στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν. Αργότερα στα κανάλια της τηλεόραση κυκλοφόρησαν βίντεο με αντάρτες Ταλιμπάν να κυκλοφορούν θριαμβευτικά στα χωριά της περιοχής πάνω σε Humvees (στρατιωτικά οχήματα) του ΝΑΤΟ που είχαν αρπάξει κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Το Πακιστάν προσφέρει τη βασική αρτηρία ανεφοδιασμού της κατοχής του Αφγανιστάν. Τα πλοία ξεφορτώνουν τα εφόδια στο Καράτσι και μετά οι εφοδιοπομπές κάνουν μια διαδρομή εκατοντάδων χιλιομέτρων στη Πεσαβάρ και κατόπιν στο Αφγανιστάν. Εκεί τους χτυπάνε οι αντάρτες. Τα προηγούμενα χρόνια οι ΗΠΑ είχαν δώσει 10 δις δολάρια στο καθεστώς του Πακιστάν για να ενισχύσει την συμμετοχή του στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού πήγε είτε στις τσέπες των στρατηγών είτε στην ενίσχυση των δυνάμεων του Πακιστάν στα σύνορα με .την Ινδία. Όπως δήλωσε ένας ανώτερος αμερικάνος αξιωματούχος στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς «Δέκα δις δολάρια και ακόμα δεν έχουν τη βασική ικανότητα για αντιαντάρτικες επιχειρήσεις. Αυτό που λέμε στον Ομπάμα και στους ανθρώπους του, είναι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί».
Το «Διεθνές Συμβούλιο Ασφάλειας και Ανάπτυξης» ένα ινστιτούτο με έδρα το Παρίσι, δημοσίευσε τη προηγούμενη βδομάδα μια έκθεση με συγκλονιστικά στοιχεία για τη κατάσταση της αμερικανονατοϊκής κατοχής στο Αφγανιστάν. Οι αντάρτες έχουν μόνιμη παρουσία στο 72% της έκτασης της χώρας, από το 54% που είχαν πέρσι. Οι τρεις από τις τέσσερις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πρωτεύουσα Καμπούλ απειλούνται από τους Ταλιμπάν. Οι αμερικάνικες ενισχύσεις που θα φτάσουν στο Αφγανιστάν θα πάρουν θέσεις γύρω από τη Καμπούλ, αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.
Η ΝΑΤΟϊκή κατοχή έχει μπει στη τροχιά μιας μεγάλης ήττας στο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος ζυγώνει την Καμπούλ. Εκεί που βρίσκεται η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν και τα τάγματα του αφγανικού στρατού που εκπαιδεύουν και «καθοδηγούν» έλληνες αξιωματικοί.
Το αντιπολεμικό κίνημα απαιτεί να γυρίσει τώρα ο στρατός από το Αφγανιστάν, να σταματήσει η κατοχή και κάθε εμπλοκή στους πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τους επόμενους μήνες αυτό το αίτημα θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, όσο πλησιάζουμε στη μεγάλη διαδήλωση του Στρασβούργου τον Απρίλη όπου θα πούμε «60 χρόνια ΝΑΤΟ είναι αρκετά!».