Κανόνι στη Leben

«Πάνω από 100 άτομα διοικητικοί και ασφαλιστές ξαφνικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση έμειναν στο δρόμο. Μέχρι την Πέμπτη δεν μας είχε ενημερώσει κανείς. Κλείναμε συμβόλαια σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Σήμερα όλοι εμείς οι εργαζόμενοι αλλά και οι χιλιάδες ασφαλισμένοι μένουμε στον αέρα», τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. η Χρύσα εργαζόμενη στην LEBEN. «Ανάμεσά μας είναι κόσμος που δούλευε στην ΑΣΠΙΣ και προσλήφθηκε στην συνέχεια από την LEBEN και σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια μένει στο δρόμο. Η LEBEN μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίναγε καμπάνιες για διαφήμιση των ασφαλιστικών της προϊόντων. Σήμερα λείπουν λένε από τα ταμεία 46 εκατομμύρια ευρώ και η Ντόιτσε Μπανκ που μέχρι προχτές διαβεβαίωνε πως η LEBEN είναι από τους μεγάλους ασφαλιστικούς πυλώνες, βγάζει εξώδικα για δήμευση της περιουσίας της LEBEN σε αλλοδαπή και ημεδαπή.

Οι εργαζόμενοι μάθαμε για το κανόνι της εταιρίας που δουλεύουμε από τα κανάλια και τις εφημερίδες. Δεν ξέραμε τίποτα. Κανείς δεν μας μίλησε. Από την Δευτέρα 4/10 που ήρθαμε για δουλειά ξέρουμε στην ουσία πως είμαστε είτε απολυμένοι είτε -ακόμα χειρότερα- σε μια εταιρία που πτωχεύει και δεν πρόκειται να μας δώσει τίποτα. Το κλίμα είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό. Κανείς δεν ξέρει τι να κάνει. Κάποιοι από εμάς έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε κάποια επιτροπή που να αρχίσει να διαχειρίζεται τα αιτήματά μας. Για αρχή ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα δεχτούμε να μπει σύνδικος πτώχευσης ή να δημευθεί οτιδήποτε αν δεν μιλήσουμε πρώτα για τα νόμιμα εργασιακά μας δικαιώματα. Τις επόμενες μέρες ετοιμάζουμε συνέλευση για να εξετάσουμε τα πράγματα και να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε και με ποιους τρόπους. Πιθανώς να οργανώσουμε και κάποιες κινητοποιήσεις όπως προτείνουμε αρκετοί από εμάς, ή και να προχωρήσουμε σε κατάληψη του κτηρίου αν δούμε ότι δεν μας ακούει κανείς. 

Πάντως όλα δείχνουν πως από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει η παραμικρή κρούση. Αυτοί που διαλύουν το δημόσιο σύστημα ασφάλισης και υγείας και στέλνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, δεν έχουν κανένα τρόπο να παρέμβουν όταν αυτές δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και δεν νοιάζονται για όλους αυτούς που χάνουν τα λεφτά τους υποθηκεύοντας το μέλλον τους. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται κατάφωρα πως ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης, ειδικά για δημόσια αγαθά όπως είναι η ασφάλιση και οι υπηρεσίες υγείας, είναι δρόμος καταστροφικός που το μόνο που κάνει είναι να χαρίζει στους κερδοσκόπους και στους μεγαλοκαρχαρίες των αγορών, τους κόπους, τον ιδρώτα και τις αγωνίες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους».