Οι πρόσφυγες θέλουν άσυλο - όχι χειρότερη FRONTEX

«Η λήψη των πρόσθετων μέτρων φύλαξης στον Έβρο κατέστη αναγκαία καθώς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το «φράγμα» που στήθηκε στο Αιγαίο με την συνδρομή και των μέσων της FRONTEX -του ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.- έκλεισε την θαλάσσια πύλη εισόδου με αποτέλεσμα να «πλημμυρίσει» σταδιακά ο Έβρος από λαθρομετανάστες», αναφέρει δημοσίευμα του Λουκά Δημάκα στα ΝΕΑ (1/10). «Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, ο αριθμός των εισερχομένων από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα έχει κατά τους τελευταίους μήνες υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται στα σύνορά της την πίεση από το 80% των παράνομων λαθρομεταναστών ολόκληρης της Ευρώπης». 

Η εγκατάσταση του Πρώτου Επιχειρησιακού Παραστήματος της FRONTEX στον Πειραιά, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν την 1/10 από τον ίδιο τον Παπουτσή, θα σημάνει την ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση του ρόλου της στα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας ιδιαίτερα στον Εβρο. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει να δημιουργήσει ένα νεκροταφείο-χωματερή για τους πνιγμένους μετανάστες στο χωρίο Σιδηρώ στο Σουφλί όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του Στέλιου Βραδέλη στα ΝΕΑ στις 12/8. Η κυβέρνηση, εξασφάλισε επιπλέον την συνέχιση της επιχείρησης «Ποσειδών» της FRONTEX στο Αιγαίο και το 2011.

Την περασμένη εβδομάδα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ συναντήθηκε με την Λούκα Κατσέλη υπουργό Εργασίας και συντονίστρια της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Μεταναστευτική Πολιτική και την υφυπουργό Αννα Νταλάρα με στόχο να εξασφαλίσει ότι θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή το «Πρόγραμμα Δράσης για τη Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών». Η επίτροπος υποσχέθηκε πως για την υλοποίηση του προγράμματος διατίθενται από την ΕΕ 200 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. 

Νέα μέτρα

Σύμφωνα με το In.gr: «Η Λ. Κατσέλη έθεσε ως προτεραιότητες τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών μέσω της FRONTEX, τη σύναψη διμερών συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες, την αναμόρφωση της «γραφειοκρατικής υπάρχουσας μεταναστευτικής νομοθεσίας» και του ελληνικού συστήματος ασύλου και τη δημιουργία δομών πρώτης υποδοχής. Η υπουργός ανέφερε πως θα δρομολογηθούν μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα γκετοποίησης και παραβατικών συμπεριφορών σε περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων». Η Κατσέλη υποσχέθηκε και την εφαρμογή των νέων διαδικασιών χορήγησης ασύλου σύμφωνα με το ΠΔ του Χρυσοχοϊδη που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι. 

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει την αναβάθμιση του ρόλου της αστυνομίας στην όλη διαδικασία. Προβλέπει ότι η Αστυνομία θα καταγράφει όλες τις αιτήσεις παροχής ασύλου, θα δακτυλοσκοπεί, θα φωτογραφίζει τους πρόσφυγες και θα στέλνει όλα αυτά τα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. (Eurodac). Εκεί έχει δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων με όλους όσους έχουν εισέλθει «παράνομα» σε χώρες της Ε.Ε. Επιπλέον το ΠΔ αναφέρει ότι το υπουργείο ΠΡΟΠΟ προχωρά στην ανέγερση και λειτουργία των νέων κέντρων υποδοχής των μεταναστών, όπου θα γίνεται η καταγραφή, πριν απελαθούν. Για όσους γλίτωσαν από όλα αυτά τα μαρτύρια, το νέο ΠΔ υπόσχεται χρονικό όριο έκδοσης απόφασης έως 12 μήνες. 

Ο ωμός ρατσισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου σε συνεργασία με την ΕΕ κλιμακώνεται όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας. Σε αυτή την προσπάθεια αποπροσανατολισμού έχει ενταχθεί και η προεκλογική καμπάνια του υποψηφίου Δημάρχου του ΠΑΣΟΚ Καμίνη, ο οποίος σε κάθε του δημόσια εμφάνιση κάνει λόγο για την καταγραφή των μεταναστών που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, για μεταφορά τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έξω από το κέντρο (χώρους υποδοχής τα λέει) με στόχο την απέλασή τους πίσω στις χώρες τους. 

Με το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων και με την ενίσχυση των περιπολιών της FRONTEX στο Αιγαίο και στα σύνορα του Έβρου, στην πράξη η κυβέρνηση έχει στόχο σε συνεργασία με την ΕΕ να στέλνει κατευθείαν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στο θάνατο ή στην καλύτερη περίπτωση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στην απέλασή τους. Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες από αυτούς προέρχονται από μία χώρα όπως το Πακιστάν, όπου οι πλημμύρες και η έλλειψη υποδομών έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πραγματική κόλαση. Και όλα αυτά όταν αυτή τη στιγμή η διαδικασία χορήγησης ασύλου έχει στην ουσία καταργηθεί αφού, 50.000 πρόσφυγες περιμένουν μέχρι και 10 χρόνια για να εξεταστεί το αίτημά τους, ενώ οι επιτροπές αρνούνται να παραλάβουν νέα αιτήματα. 

Το αντιρατσιστικό κίνημα, τα συνδικάτα, οι κοινότητες μεταναστών χρειάζεται να μην αφήσουν αυτά τα σχέδια να εφαρμοστούν. Η πάλη για το άνοιγμα της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, για το σταμάτημα των απελάσεων και την άμεση χορήγηση ασύλου και στέγης σε όλους τους πρόσφυγες της καταστροφής, για νομιμοποίηση των μεταναστών και για διάλυση της FRONTEX, χρειάζεται να κλιμακωθεί, για να μην τους αφήσουμε να υλοποιήσουν τα βάρβαρα σχέδιά τους που θα οδηγήσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο θάνατο και θα στρώσουν το δρόμο στους φασίστες και στους ρατσιστές.