ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ - 2η Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση - Μας καλούν:

Κότσιας Σπύρος, πρώην πρόεδρος ΠΟΣ, Μαυρομιχάλης Κώστας, Λαρισαϊκός (ΟΣΕ), Κουτσούκος Τάσος, σωματείο εργαζόμενων ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ (ΟΣΕ), Τουλουμτζίδης Γιώργος, σωματείο διοικητικών ΟΣΕ, Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος Σωματείου ΜΕΤΡΟ, Κασιμέρης Απόστολος, ταμίας Συνδικάτου ΟΑΣΑ, Πλάκας Αντώνης, σωματείο τεχνικών ΕΘΕΛ, Πρωτολάτης Σταμάτης, ΔΣ ΕΠΗΕΑ και ΠΟΕΠΤΥΜ, Σκουτέρης Παναγιώτης, εκπρόσωπος υπαλλήλων ΔΟΛ, Σακελλαρίου Γιάννα, εργασιακή επιτροπή ΔΟΛ, Μανεσιώτης Νίκος, δημοσιογράφος, συνδικαλιστής ΕΣΗΕΑ Τρίκκας Μανώλης, αναπλ. μέλος ΔΣ ΠΟΣΠΕΡΤ, Φωτέλλη Ειρήνη, ΠΣΥΠ ΕΡΤ, Λίτσης Μωυσής, δημοσιογράφος, συνδικαλιστής ΕΣΗΕΑ, Τσαλίμογλου Γιάννης, ΔΣ Ένωσης Λιμενεργατών Πειραιά, Καββαδάς Νίκος, πρόεδρος σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Ευθυμίου Γεωργία, Γ. Γραμματέας σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Θεοχάρης Γιάννης, αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Συλαϊδής Βασίλης, ΔΣ συλλόγου εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Αναστασιάδης Τάσος, ΕΠΑΣΣ, Καταραχιάς Κώστας, Γενικό Συμβούλιο ΟΕΝΓΕ, Μεγαγιάννης Κώστας, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Δήμου Αγ. Παρασκευής, Καρασταμάτη Μαίρη, γραμματέας συλλόγου εργαζομένων Δήμου Αγ. Παρασκευής, Μπέκιος Νίκος, αντιπρόεδρος ΔΣ συλλόγου εργαζόμενων Δήμου Περιστεριού, Ρεμπούσκος Σπύρος, σύλλογος εργαζόμενων Δήμου Αιγάλεω, Καλπίδης Δημήτρης, σύλλογος εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Μουστάκα Αναστασία, ΠΕΤ ΟΤΕ, Γκαρανέ Ντίνα, Γ´´ΕΛΜΕ Αθήνας, Πατρώνας Γιώργος, ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού, Βερβέρης Μιχάλης, σωματείο εργαζόμενων Καρφούρ - Ντια - Μαρινόπουλος, Κυριάκης Βασίλης, ΔΣ συλλόγου εργαζόμενων Νοσοκομείου Αγ. Ολγα, Λούβρου Ιωάννα, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπ. Παν/μιου Αθήνας, Κουράκης Νίκος, Συντονιστικό Ωρομισθίων, Τιάνα Ανδρέου, σύλλογος εργαζομένων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κόκκοβας Γιώργος, σύλλογος εργαζομένων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αθανασούλα Ανθή, σύλλογος Δασκάλων «Αριστοτέλης», Κυριακόπουλος Φώτης, ταμίας συλλόγου εργαζομένων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, Κούτρας Γιάννης, ΔΣ συλλόγου εργαζ. Ιπποκράτειου Θεσ/νίκης, Ζαφείρης Άρης, νοσοκομειακή επιτροπή Ιπποκράτειου Θεσ/νίκης, Ρίζος Σεραφείμ, ΔΣ συλλόγου Δασκάλων Χανίων, Πίττας Κώστας, Γραμματέας τμ. ΕΜΔΥΔΑΣ Υπ. Ανάπτυξης, Βασίλης Λουκάς, αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ικαρίας, Μανώλης Παπουτσάκης αντιπρόεδρος σωματείου οδηγών ταξί Χανίων, Αραμπατζής Λευτέρης, ΔΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Μπουραντάς Λάμπρος, Δ.Σ Ένωση Ηπείρου Νοσοκομειακών γιατρών

Να συντονιστούμε!

Ταυτόχρονα με την καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών που έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές, η ΕΠΑΣΣ ξεκινάει καμπάνια αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ που βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό απολύσεων. Με τα συγκροτήματα του Ψυχάρη και του Μπόμπολα να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα αλλά και στην Ελευθεροτυπία η Τεγοπούλου να έχει ανακοινώσει ήδη μια σειρά απολύσεων, η μάχη των ΜΜΕ αποκτά κεντρικό χαρακτήρα. 

Στην σύσκεψη που οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών την Κυριακή 3/10 στο Πολυτεχνείο με την παρουσία εργαζόμενων και συνδικαλιστών από διάφορους χώρους, έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από τις τελευταίες κινητοποιήσεις και τονίστηκε η αναγκαιότητα για εκτενέστερη και πληρέστερη ενημέρωση και σύνδεση μεταξύ των διαφορετικών εργασιακών κλάδων. Η προσπάθεια για την οργάνωση της συνέχειας και για την συμπαράσταση οποιουδήποτε εργατικού αγώνα έρχεται στην επιφάνεια το επόμενο χρονικό διάστημα, προϋποθέτει τον συνεχή συντονισμό και την δυνατότητα παρέμβασης και αλληλεγγύης από τον ένα χώρο στον άλλο. 

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΠΑΣΣ αποφάσισε την αναβάθμιση της ψηφιακής της παρουσίας με την συνεχή λειτουργία του blog ως μιας απεργιακής πλατφόρμας που θα ενημερώνει για όλες τις εργατικές μάχες που βγαίνουν, αλλά και την έκδοση νέων προκηρύξεων για την ίδια την επιτροπή και την δράση της, για την αναγκαιότητα της διοργάνωσης μιας μεγάλης σύσκεψης στις 24 Οκτώβρη αλλά και μπροσούρες που θα «σπρώχνουν» προς την απεργία διαρκείας σε όλους τους χώρους. Ταυτόχρονα η ΕΠΑΣΣ ξεκινάει κύκλο παρεμβάσεων και εξορμήσεων τόσο για να ανοιχτούν οι απεργιακές μάχες σε μεγαλύτερα κομμάτια εργαζόμενων, όσο και για να προπαγανδιστεί η 2η Εργατική Σύσκεψη στις 24 του Οκτώβρη. Έτσι την Τετάρτη 6/10 το πρωί στο ΔΟΛ, την Πέμπτη 7/10 στα γραφεία του ΟΣΕ στο Σταθμό Λαρίσης θα πραγματοποιηθούν πικετοφορίες ενημέρωσης και αλληλεγγύης. Επίσης στο Σύνταγμα στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 8/10, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη κεντρική εξόρμηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών.



«Την ίδια ώρα που ο Παπανδρέου και οι υπουργοί του θέλουν να παρουσιάσουν πως τα δύσκολα πέρασαν και ο Παναγόπουλος εγγυάται πως οι εργαζόμενοι θα ´κάτσουν καλά´, ξεσπάνε κινητοποιήσεις από τα κάτω. Κινητοποιήσεις που υπερβαίνουν την θέληση των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Τα αφεντικά προσπαθούν να περικόψουν θέσεις εργασίας, μισθούς και δικαιώματα και οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Αυτό συμβαίνει στις συγκοινωνίες, αυτό συμβαίνει στα ΜΜΕ, αυτό συμβαίνει σε μια σειρά από μικρούς ή μεγαλύτερους εργασιακούς χώρους που οι εργαζόμενοι βλέπουν την ασυδοσία της εργοδοσίας να βρίσκει την ένοχη σιωπή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. 

Η 29 Σεπτέμβρη απέδειξε πως οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων μπορούν να απλωθούν και να συντονιστούν για να φουντώσει ένα νέο απεργιακό κύμα. Η 7 Οκτώβρη μπορεί να παίξει το ρόλο που έπαιξε η 10 του Φλεβάρη, που η μεγαλύτερη απεργία της ΑΔΕΔΥ των τελευταίων ετών ανάγκασε ολόκληρη την γραφειοκρατία να κινηθεί μπροστά στις αντιδράσεις του κόσμου, με αποτέλεσμα τις πανεργατικές που ακολούθησαν. 

Ομως όλα αυτά δεν είναι αυτόματα. Η προώθηση ενός πολιτικού σχεδίου που θα οργανώνει και θα συντονίζει τις ανταρσίες της βάσης είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Σε αυτή την λογική η 2η Εργατική Συνάντηση που οργανώνει η ΕΠΑΣΣ στις 24 του Οκτώβρη, δεν είναι άλλη μια εκδήλωση, αλλά είναι ένα πολιτικό σχέδιο. Μια συνολική πολιτική πρόταση για το ξεπέρασμα της αδράνειας των ηγεσιών. Είναι η προσπάθεια να στηθεί ένα δίκτυο συλλογικοτήτων, που θα λειτουργούν στην βάση των σωματείων», τόνισε στην εισήγησή του ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής της ΕΠΑΣΣ.

Εκστρατεία

Στη συνέχεια το λόγο πήραν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ περιγράφοντας τη συντονισμένη εκστρατεία και τους μηχανισμούς που στήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την απομόνωση της απεργίας σε ΔΟΛ, Πήγασο και Ελευθεροτυπία. Μια εκστρατεία, όμως, που αποκάλυψε το ξεδιάντροπο γενικευμένο σχέδιο απολύσεων που έχουν βάλει μπροστά τα αφεντικά θέλοντας να περάσουν την κρίση κερδοφορίας τους στους εργαζόμενους. Και ο Γιάννης και ο Γιώργος από τον ΔΟΛ δίνοντας λεπτομερώς την εικόνα του πως λειτούργησαν τα τσιράκια της εργοδοσίας και οι μεγαλοδημοσιογράφοι έφεραν στην επιφάνεια και τις δυνατότητες που ανοίγονται για μια πιο συντονισμένη συνέχεια. 

«Η εμπειρία που μας μεταφέρουν οι συνάδελφοι από τα ΜΜΕ είναι εντυπωσιακή. Είναι πράγματα άγνωστα σε όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν σε άλλους κλάδους και είναι πολύ χρήσιμες εμπειρίες στην προσπάθεια να γενικεύσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις», τόνισε ο Αποστόλης εργαζόμενος στην ΕΘΕΛ. «Η πρόταση που θα βάλουμε στην προσεχή Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΛ είναι Απεργία Διαρκείας. Είναι μια πρόταση που συσπειρώνει γύρω της πολύ κόσμο, που όμως φοβάται πως οι ηγεσίες θα αφήσουν την μάχη στη μέση. Εμείς ως Ανεξάρτητη Παρέμβαση θα προσπαθήσουμε να τραβήξουμε μαζί μας όλο αυτόν τον κόσμο που αντιλαμβάνεται σήμερα πως οι 24ωρες δεν οδηγούν πουθενά και πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να περάσουμε σε ένα απεργιακό κύμα με διάρκεια», εξήγησε ο Αποστόλης, λέγοντας ταυτόχρονα πως σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα στις συγκοινωνίες βρίσκεται κάτω από ένα άνευ προηγουμένου κύμα κατασυκοφάντησης και στοχοποίησης όσων αντιστέκονται. Οι επιθέσεις που δέχεται ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ Αντώνης Σταματόπουλος είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα. Στεκόμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται και στήνουμε ομπρέλα προστασίας γύρω τους».

«Αυτό που είδαμε στις 29 Σεπτέμβρη αλλά και στην ΔΕΘ στις 11/9 είναι ένα μικρό δείγμα του προς τα που πρέπει να κινηθούμε. Μαζί με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες αλλά και του βιβλιοϋπάλληλους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαδήλωναν και νοσοκομειακοί γιατροί. Όλοι μαζί», εξήγησε ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ με την Πρωτοβουλία Γένοβα Νυστέρι. «Αν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι απεργιακές μάχες είχαν σαν στόχο το γενικότερο πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, τώρα βλέπουμε όλα αυτά να εξειδικεύονται κατά χώρο. Το μνημόνιο να φτάνει παντού. Στους δήμους, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις συγκοινωνίες αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, τα αφεντικά -με το πράσινο φως της κυβέρνησης- έρχονται να συμπιέζουν τα εργασιακά κεκτημένα. Από την μία οι επιθέσεις εντείνονται, από την άλλη η οργή του κόσμου μεγαλώνει. Και όμως βλέπουμε την τεράστια αντίφαση, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να έχουν στην κυριολεξία σωπάσει. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε για να δώσουμε αυτοπεποίθηση σε όλον αυτόν τον κόσμο που θέλει να παλέψει είναι να συντονίσουμε τις ανταρσίες της βάσης, να ενθαρρύνουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για κινητοποίηση γεννιέται από τα κάτω και να σπρώξουμε συνολικά το κίνημα προς την κλιμάκωση».

Συλλογικές Συμβάσεις

«Στον ΟΤΕ στις 29 Σεπτέμβρη διαδηλώσαμε για τις Συλλογικές Συμβάσεις που αρνείται να υπογράψει η διοίκηση. Κάναμε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση όμοια με εκείνες που είχαμε κάνει στο παρελθόν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση όχι μόνο γιατί δεν αποδεχόμαστε το πάγωμα των μισθών, αλλά γιατί ξέρουμε πως αν περάσουν τα μέτρα στις άλλες ΔΕΚΟ θα έρθει ξανά η σειρά μας. Υπάρχει πλέον αυτή η αντίληψη στον κόσμο. Κανείς δεν νιώθει βολεμένος», ανέφερε η Αναστασία Μουστάκα.

Ο Βασίλης Συλαϊδής από την Intracom εξήγησε πως και εκεί έγιναν 60 απολύσεις που πραγματικά ταρακούνησαν τον κόσμο που μέχρι τότε ένιωθε ασφαλής. Οι στάσεις εργασίας που ακολούθησαν αλλά και η σημαντική παρουσία των εργαζόμενων της Intracom στις πανεργατικές έδειξαν πως οι εργαζόμενοι δεν παραδίδονται εύκολα. «Ωστόσο και από την δική μας την μεριά χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Να απλώσουμε το δίκτυο συμπαράστασης, να παρεμβαίνουμε με τα υλικά μας παντού. Να αναβαθμίσουμε την παρουσία μας στους χώρους αλλά και στο internet. Να φτάνουμε με τις προκηρύξεις μας παντού».

Ο Μιχάλης εργαζόμενος στα Carrefour αφού εξήγησε την δυσκολία που έχουν οι εργαζόμενοι στις φάμπρικες της λιανικής τόνισε πως αν μια σύσκεψη όπως αυτή καταφέρνει να προσφέρει τόσες εμπειρίες, είναι εύκολα κατανοητό να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο σημαντική είναι η Συνάντηση στις 24 του Οκτώβρη ώστε να δημιουργηθεί ένα δυναμικό ανθρώπων -έστω και μειοψηφικό- μέσα στους χώρους δουλειάς που θα οργανώνει τις μάχες και θα λειτουργεί καταλυτικά συντονίζοντας, γενικεύοντας και ενοποιώντας τις μάχες.

«Οι δικαστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν πως πρέπει να δράσουν. Η απόφαση για καταλήψεις δικαστικών κτηρίων έχει παρθεί. Η υλοποίησή της είναι θέμα χρόνου. Με τον φόβο μην τους κλείσουμε τα δικαστήρια έχουν αρχίσει να μας μοιράζουν δεξιά και αριστερά. Όμως δεν τους περνάει. Μπορεί ο Καστανίδης -που αρνιόταν να μας δεχτεί- να ήρθε στην Γενική μας Συνέλευση μήπως και χαλαρώσει τις αντιστάσεις, όμως οι Δικαστικοί Υπάλληλοι γνωρίζουν καλά πως για τις χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό η μόνη διέξοδος είναι η απεργία διαρκείας», τόνισε η Θάλεια από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τέλος ο Θωμάς από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, 24 μήνες απλήρωτος, εξήγησε με τον πιο απλό τρόπο γιατί όλες αυτές οι εργατικές μάχες έχουν κοινό παρονομαστή. «Τα ΜΜΕ ουρλιάζουν πως το θέμα του Σκαραμαγκά έληξε. Τίποτα δεν έληξε. Απολύουν πάνω από το μισό προσωπικό ενώ ταυτόχρονα μοιράζουν Δισεκατομμύρια ευρώ προίκα στην Abu Dabhi Mar για να γίνει ο μονοπωλιακός προμηθευτής του Πολεμικού Ναυτικού. Η μάχη που δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά αλλά και σύντομα και της Ελευσίνας, είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζόμενων. Να σταματήσουν να πληρώνουν λεφτά για τις φρεγάτες και τα υποβρύχια στους εμίρηδες. Να τα δώσουν σε μας για να φτιάξουμε βαγόνια για τον ΟΣΕ τον Προαστιακό και το Μετρό. Για να φτιάξουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Δημόσιο κρατικό Ναυπηγείο στα χέρια των εργαζόμενων είναι αυτό που θα εξασφαλίσει πως και οι δουλειές θα σωθούν και θα σταματήσουν οι σπατάλες του δημόσιου χρήματος».