ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Ο Νίκος Τουρνάς μας μίλησε για την συζήτηση στη Θεσσαλονίκη. «Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 50 άτομα. Μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους, όπως από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το εργοστάσιο της Good Year. Τη συζήτηση άνοιξε η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Αναφέρθηκε αρχικά στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και διάφορα «παπαγαλάκια» της να μας πείσουν για το Μνημόνιο. Τόνισε ότι τα πακέτα διάσωσης δεν δουλεύουν και ότι από τη μεριά τους θα χρειαστούν να πάρουν νέα σκληρότερα μέτρα. Κατέληξε επιχειρηματολογώντας γιατί η εργατική τάξη όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει, αλλά είναι η δύναμη της ανατροπής. Σε αυτή τη μάχη σημαντικό ρόλο έχει να παίξει η αριστερά που χρειάζεται να στηρίζει τις απεργίες και να γενικεύει τη σύγκρουση. 

Ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος είπε ότι τα μέτρα είναι βάναυσα και δεν οδηγούν με κανένα τρόπο στην έξοδο από την κρίση. Η κρίση είναι συστημική και χρειάζεται η εργατική τάξη να μπει μπροστά για να συμπαρασύρει σε αυτόν τον αγώνα και άλλα κοινωνικά στρώματα. Ο Σπύρος Μαρκέτος, πανεπιστημιακός τόνισε ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα αποτελεί το πρώτο τεστ πανευρωπαϊκά. Η μόνη λύση είναι η στάση πληρωμών του χρέους. Έφερε παραδείγματα παρόμοιων κινήσεων που έχουν συμβεί παγκόσμια και εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρχει κάποια ανάκαμψη σε αντίθεση με τα μέτρα που παίρνουν οι από πάνω. Τέλος, έβαλε ότι η παραδοσιακή αριστερά δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά η κατάσταση δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την αριστερά συνολικά. Μια εργαζόμενη από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ρώτησε πως μπορούμε να παλέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ξεπουλήματα, ενώ στην συζήτηση άνοιξε και το θέμα της παρέμβασης στις επερχόμενες εκλογές με κέντρο το Αντικαπιταλιστικό Πρόγραμμα».


Η Κωνσταντίνα Τριαντοπούλου μας μετέφερε την εικόνα από τα Δυτικά. «Η συζήτηση στο Περιστέρι ήταν πλούσια και ως βασικό ερώτημα μπήκε πως μπορούμε να συντονίσουμε τους εργατικούς αγώνες. Συμμετείχαν καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι από τα ΜΜΕ και το Δήμο του Περιστερίου, μαθητές και φοιτητές. Ομιλητές ήταν η Μαρία Στύλλου και ο Γιάννης Δημητρίου που είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στην ΕΡΓΟΣΕ. Ένα μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αφιερώθηκε στο πως μπορούμε να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Πήραμε πληροφορίες και επιχειρήματα για να κοντράρουμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Ο ομιλητής από την ΕΡΓΟΣΕ τόνισε ότι το έλλειμμα που ξεπερνάει τα 10 δις το δημιούργησαν οι κυβερνήσεις και όχι οι εργαζόμενοι. Πολύ θετική ήταν η εικόνα που έδωσε για τις απεργίες. Μας είπε ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι από το προηγούμενο διάστημα. Στη συνέχεια της συζήτησης τονίστηκε πόσο χρήσιμη είναι η Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση που οργανώνεται στις 24 Οκτώβρη καθώς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο συντονισμό των εργατικών χώρων από τα κάτω».