ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ «ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ»

Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν, κατέθεσαν μαζικά και οργανωμένα αιτήσεις χορήγησης ασύλου με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση έτσι ώστε να ανοίξει εδώ και τώρα η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Ήταν η δεύτερη φορά που έγινε μία τέτοια κίνηση, μετά την πετυχημένη απεργία των μεταναστών εργατών από το Πακιστάν από τις 13-18 Σεπτεμβρίου στη Σκάλα Λακωνίας και τη μαζική κατάθεση αιτήσεων στο Α.Τ. Λακωνίας. 

Στις 24 Αυγούστου, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος με την στήριξη συνδικάτων, όπως του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, έθεσε το αίτημα της άμεσης χορήγησης αδειών παραμονής και ασύλου στους πλημμυροπαθείς του Πακιστάν. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι μέσα στο Σεπτέμβρη θα άνοιγαν οι επιτροπές για την εξέταση των αιτημάτων όσων ζητούν άσυλο. Παρά τις υποσχέσεις και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται χιλιάδες Πακιστανοί πρόσφυγες που δεν μπορούν να γυρίσουν στη χώρα τους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, οι επιτροπές εξέτασης των αιτημάτων παραμένουν κλειστές.

Αιτήσεις

Η κινητοποίηση την Παρασκευή 1/10 είχε στόχο να σπάσει αυτόν τον αποκλεισμό. Από τις 5 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται εκατοντάδες μετανάστες λίγα μέτρα πιο κάτω από την υποδιεύθυνση Αλλοδαπών. Άπλωσαν τα πανώ της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και στη συνέχεια άρχισαν να συμπληρώνουν μαζικά τις αιτήσεις χορήγησης Ασύλου. 

Δύο ώρες αργότερα χιλιάδες βγήκαν στο δρόμο, έκλεισαν το ένα ρεύμα της Π. Ράλλη και φωνάζοντας συνθήματα κατευθύνθηκαν στην κεντρική είσοδο της Υποδιεύθυνσης. Μόλις άρχισαν να πλησιάζουν, οι κρατούμενοι που βρίσκονταν μέσα στα κελιά άρχισαν να χειροκροτούν και να ζητωκραυγάζουν. Στη συνέχεια μία Επιτροπή συναντήθηκε με τον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών, με το αίτημα να ανοίξει η διαδικασία ασύλου στην Αθήνα και να δεχτούν την κατάθεση 6.500 αιτημάτων που είχαν συγκεντρωθεί σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης. Η απάντηση που τους δόθηκε ήταν ότι την ερχόμενη Τρίτη θα δοθεί μια τελική απάντηση στο αίτημα.

«Ζητήσαμε να γίνει και εδώ ότι έγινε στη Σκάλα Λακωνίας», είπε ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ που συμμετείχε στην Επιτροπή. «Να πάρετε όλοι νόμιμα χαρτιά και να ζείτε χωρίς φόβο. Εδώ ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν πώς έγινε στη Σκάλα Λακωνίας. Και ζητήσανε μία νέα προθεσμία. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε μία συνάντηση για αυτό». 

«Αδέρφια μας Πακιστανοί, Αφρικανοί, και όλοι οι μετανάστες που είστε σήμερα εδώ», είπε ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΚΕΕΡΦΑ. «Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι έγινε στη Σκάλα Λακωνίας. Εκεί 1500 εργάτες κάνανε απεργία και αναγκάσανε τις αρχές να ανοίξουν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Αυτός είναι ο δρόμος για να συνεχίσουμε. Δεν πρόκειται να υποχωρήσει καμία κυβέρνηση αν δίνουμε μία μία αιτήσεις. Χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα που θα επιβάλει ότι θα ανοίξει η διαδικασία νομιμοποίησης και χορήγησης ασύλου. Αυτό είναι η δύναμη. Μέχρι την Τρίτη θα έχουμε μία επίσημη απάντηση. Και μετά από αυτό θα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα συνεχίσουμε και πώς θα οργανώσουμε τα βήματά μας μέχρι να νικήσουμε, να πάρετε όλοι άσυλο».