Η μάχη των εκλογών

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σε Εκδήλωση Συνέλευση καλεί τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη τις 7μμ στο Θέατρο Αθηνά, Πατησίων και Δεριγνύ 10, η Πρωτοβουλία για την «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο Δήμο Αθήνας, ενώ θα χαιρετήσουν ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της περιφέρειας Αττικής και αγωνιστές που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. 

«Η ανατροπή θα έρθει μέσα από τους αγώνες και τις απεργίες των εργαζομένων που ξεσπάνε κόντρα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πέτρος Κωσταντίνου. «Την προηγούμενη Τετάρτη βρεθήκαμε στην απεργιακή φρουρά του ΟΣΕ στο κεντρικό κτίριο της Καρόλου, μαζί με τους απεργούς σιδηροδρομικούς ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΣΕ, σήμερα στην απεργιακή φρουρά των απεργών ενάντια στις απολύσεις στον ΔΟΛ. Αυτό σημαίνει να παλεύει κανείς συγκεκριμένα ενάντια στην ανεργία, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση της ζωής μας που φέρνουν τα μέτρα Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Τις επόμενες μέρες η ´Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας´ θα βρεθεί σε κάθε πλατεία, σε κάθε λαϊκή, σε κάθε εργασιακό χώρο αυτής της πόλης, οργανώνοντας τη συμπαράσταση στις απεργίες, τη μάχη ενάντια στη διάλυση που φέρνει ο Καλλικράτης, τις ρατσιστικές επιθέσεις στους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Κυψέλη

Ηδη την προηγούμενη Δευτέρα, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, στη συνέλευση της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κυψέλη-Πατήσια-Γαλάτσι έγινε πλούσια συζήτηση σχετικά με την παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να υποστηριχθούν τα αντικαπιταλιστικά κατεβάσματα στο Δήμο Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής. Από πολλούς ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί η μάχη στις φτωχογειτονιές της Αθήνας, εκεί που οι εργάτες και οι μετανάστες δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο με την ανεργία και τη λιτότητα, αλλά και με τις φασιστικές συμμορίες που δρουν με την κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ, του Κακλαμάνη, του Σγουρού, της ίδιας της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου. 

«Αγωνιζόμαστε για ένα κίνημα κόντρα στα παζάρια με τα συμφέροντα, στην συνδιαχείριση των Δήμων, την ηττοπάθεια, για ένα κίνημα ανατροπής στη βάση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος για την έξοδο από τη κρίση» αναφέρει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας»: «Για τη διαγραφή του ληστρικού χρέους , για να αποκρουστεί το φόρτωμα στις πλάτες των κατοίκων της Αθήνας των βαριών δημοτικών τελών! Για να επεκταθούν οι χώροι πρασίνου και οι ελεύθεροι χώροι και όχι το τσιμέντο και τα γκαράζ! Για να στηριχτούν οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία, οι υπηρεσίες για τους άστεγους, οι πολιτιστικές δραστηριότητες! Για να υπερασπίσουμε τη δημόσια παιδεία, υγεία, τη συγκοινωνία και το πολιτισμό! 

Αγωνιζόμαστε για μια αριστερά των μαχητικών αγώνων, ανεξάρτητη από τα συμφέροντα, το κράτος και τους Δήμους, δημοκρατική απέναντι στους εργαζόμενους, ενωτική μέσα στην πάλη, σε σύγκρουση με την ΕΕ, τους νόμους του κέρδους, την εμπορευματοποίηση και την αγορά. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το ξεκίνημα για να δυναμώσουμε την αντίσταση στην Αθήνα! Στη πόλη της παράδοσης των μεγάλων αγώνων της Αντίστασης, του Νοέμβρη του 73, της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008, των αγώνων για τη Παιδεία , για τις δημοκρατικές ελευθερίες και για την υπεράσπιση των μεταναστών, στη πόλη των αγώνων στις γειτονιές για να μην παραδοθούν τα κοινωνικά αγαθά στους μεγαλοκαρχαρίες αξίζει να δυναμώσει η φωνή της ελπίδας, η φωνή της αντικαπιταλιστικής απάντησης στην κρίση»! Ολόκληρη η ανακοίνωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://antarsiageitoniesathinas.blogspot.com/)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Mε μεγάλη επιτυχία έγινε την περασμένη Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα ΣΥΤΕ στη Σίνα 16, η ιδρυτική συνέλευση για την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή-Ανταρσία σε Μνημόνιο, κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ» που θα συμμετάσχει στις εκλογές στις 9 Νοέμβρη στην περιφέρεια Αττικής, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Αγγελο Χάγιο. Ο Αγγελος Χάγιος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και του ΝΑΡ, υπήρξε μέλος του ΚΚΕ από το οποίο αποχώρησε το 1989 μετά την Συγκυβέρνηση Τζαννετάκη και την Οικουμενική, ενώ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος δήμαρχος για το Δήμο Αθήνας με την «Αγωνιστική Αριστερή Παρέμβαση στις Γειτονιές της Αθήνας». 

Στην αρχή της συνέλευσης προτάθηκαν και τα ονόματα των υποψήφιων αντιπεριφεριαρχών, συγκεκριμένα: Ο Γιάννης Σηφακάκης, Συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, (Κέντρο Αθήνας), ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος (Βόρεια Αθήνα), ο Σπύρος Δρίτσας ειδικευόμενος γιατρός (Νότια Αθήνα), ο Χρήστος Μπίστης ιστορικό στέλεχος του ΕΚΚΕ (Δυτική Αθήνα), ο Νίκος Καββαδάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά (Πειραιάς), ο Γιάννης Φελέκης, ιστορικό στέλεχος της ΟΚΔΕ Σπάρτακος (Νησιά), ο Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος (Ανατολική Αττική) και ο Δημήτρης Γράψας από τη νΚΑ (Δυτική Αττική). Στη συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση του Α. Χάγιου, στην οποία κλείνοντας απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο νέο εγχείρημα: 

«Απευθύνουμε την πρόταση ανατρεπτικής ψήφου -μαζικού ανατρεπτικού αντικαπιταλιστικού αγώνα, πρώτα από όλα σε όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του εργατικού και του νεολαιΐστικού κινήματος με τους οποίους συναντιόμαστε στις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τις τοπικές επιτροπές αγώνα. Σε εκείνους και εκείνες που συνειδητοποιούν ότι το ΠΑΣΟΚ, αφού καπηλεύτηκε τη λαϊκή ψήφο, σήμερα ηγείται της επίθεσης στους εργαζόμενους. 

Την απευθύνουμε σε όλους αυτούς που αγωνίζονται στις γειτονιές και πόλεις της Αττικής ενάντια στην επιχειρηματική-αντιδραστική μετάλλαξη του «τοπικού κράτους», στην οικολογική καταστροφή, στην καταπάτηση των ελεύθερων χώρων. 

Την απευθύνουμε σε όλους τους αγωνιστές που συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά που να είναι πραγματική δύναμη ρήξης και ανατροπής, αντίπαλο δέος στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης». (Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής http://anticapitalist-attiki.blogspot.com/)

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις, όπου το λόγο πήραν ο Σπύρος Δρίτσας, ο Πέτρος Κωσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος της «Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας», ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου, ο Δημήτρης Σαραφιανός, ο Βασίλης Θεοφανόπουλος, ο Μάνος Σκούφογλου, ο Αντώνης Βούλγαρης, ο Θανάσης Σούμπλης, η Δέσποινα Κουτσούμπα, ο Σπύρος Κοντομάρης και ο Γιάννης Σηφακάκης. Τέλος, συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή για να ολοκληρώσει τις επόμενες μέρες την Εκλογική Διακήρυξη και να συγκεκριμενοποιήσει το πρόγραμμα της προεκλογικής καμπάνιας.

«Ελπίζουμε τα καλύτερα για εσάς»

«Είναι σημαντικό η εργατική τάξη να έχει μια πρωτοπορία που τα αντιμετωπίζει έτσι και όχι να ψάχνει να βρει λύση μέσα στο ευρώ και μέσα στην ΕΕ. Πχ, αυτές οι αριστερές που λένε ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι ή το μνημόνιο ή η άρνηση του χρέους ή ο τρίτος δρόμος, να βρούμε λύση μέσα στο ευρώ. Ε, πήγε και ο Παπανδρέου, τα είπε αυτά, του είπαν όχι και τελείωσε. Δεν δέχονται αναδιάρθρωση, ούτε ένα ευρώ να χαρίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν το 100% του χρέους όλης της Ευρώπης» είπε στην παρέμβασή του ο Θανάσης Σούμπλης από την εφημερίδα Εμπρός στην ιδρυτική συνέλευση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής. 

Αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου ΕΑΜ ο Θ. Σούμπλης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Η κεντρική κατεύθυνση της αριστεράς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι ότι δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση. Θα πει κάποιος άλλος αυτά είναι «καταστροφολογία», δυστυχώς και κάποιοι αριστεροί. Τουναντίον, πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι αυτή η πορεία είναι η καταστροφή του. Δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα, θα υπερεκμεταλλευτούν παραγωγικές δυνάμεις, πχ με την εκχώρηση εκμετάλλευσης του τουρισμού στα Δωδεκάνησα ή του ενεργειακού κόμβου στη Θράκη, δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα, αυτή είναι η καπιταλιστική ολοκλήρωση.

Με αυτήν την έννοια εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερή άρνηση αποπληρωμής του χρέους που έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη σταθερή θέση για έξοδο από το ευρώ με προοπτική εξόδου και από την ΕΕ και ελπίζουμε για τα καλύτερα αποτελέσματα για εσάς».

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση-Ανταρσία στο Λιμάνι!» είναι το όνομα του αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου που θα συμμετάσχει στις εκλογές για το Δήμο του Πειραιά, με υποψήφιο Δήμαρχο το Θανάση Διαβολάκη, οικονομολόγο και εκλεγμένο συνδικαλιστή στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.

Η απόφαση πάρθηκε στη μαζική συνέλευση που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου συζητήθηκε και η πολιτική διακήρυξη της νέας κίνησης. Κοινή πεποίθηση σε όλες τις τοποθετήσεις ήταν ότι η εκλογική μάχη για το Δήμο του Πειραιά είναι μια σημαντική μάχη που αξίζει να δοθεί και μπορεί να πάει καλά. Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει διακήρυξη, αφίσα και κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου, καθώς και της πρώτης πανηγυρικής εκδήλωσης του συνδυασμού το Σάββατο 16 Οκτώβρη.