Δεν νικήθηκαν, προδόθηκαν

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την λήξη της απεργίας των φορτηγατζήδων, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Μετά από ένα σκληρό απεργιακό μήνα και παρά την λασπολογία που έστησαν με τα τσιράκια τους στα κανάλια (βλ. Πρετεντέρη, Καψή, Χατζηνικολάου), τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, αλλά πάνω από όλα την καταστολή και την τρομοκρατία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει στο προ της ψήφισης του νομοσχεδίου πλάνο, δηλαδή να επιχορηγήσει και να πριμοδοτήσει (στην ουσία να αποζημιώσει) του φορτηγατζήδες για την μετατροπή της άδειάς τους σε ΑΕ ή ΕΠΕ. 

Παρά τους εκφοβισμούς και την καταστολή η κυβέρνηση δεν κατάφερε σε καμιά περίπτωση να ομαλοποιήσει την κατάσταση. Οι «μικροί» φορτηγατζήδες αντιλαμβάνονταν πολύ καλά πως αυτός ο αγώνας είναι καθοριστικός για την ίδια τους την ύπαρξη. Η κυβέρνηση και τα μεγάλα συμφέροντα, πίσω από τα ωραία λόγια περί απελευθέρωσης, χαρίζουν τις μεταφορές στις μεγάλες πολυεθνικές και μετατρέπουν τους ίδιους σε υπαλλήλους στα ίδια τους τα φορτηγά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ότι μέτρο και να έπαιρνε η κυβέρνηση η άρνηση των φορτηγατζήδων να πάνε για δουλειά δεν άλλαζε με τίποτα, ενώ η μαχητικότητά τους όλο και αυξανόταν.

Χρειάστηκε το ξεπούλημα της ηγεσίας των συνδικάτων που δεν έχει κοινά συμφέροντα με τους μικροφορτηγατζήδες και η αλλαγή ενός ολόκληρου υπουργού (από τον Ρέππα στον Χρυσοχοϊδη) ο οποίος ήρθε «και καλά» με καινούριο σχέδιο, για να καμφθούν οι αντιστάσεις των φορτηγατζήδων. Όμως το σχέδιο δεν είναι καινούριο. Είναι αυτό που ετοίμαζε η κυβέρνηση με την συγκατάθεση των μεγαλοϊδιοκτητών από τον Μάη-Ιούνη. Και ούτως ή άλλως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρών ιδιοκτητών που δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια που θα έρθουν. Ο αγώνας των φορτηγατζήδων άφησε σημαντικές παρακαταθήκες. H μάχη των φορτηγατζήδων απέδειξε πόσο ανίκανη και ανίσχυρη είναι η κυβέρνηση όταν μπροστά της έχει πραγματικές κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρει και το εργατικό κίνημα. Απεργίες διαρκείας μέχρι να ρίξουμε το μνημόνιο στο σκουπίδια.