ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε με την απεργία της ΑΔΕΔΥ την πέμπτη 7/10

Το κεντρικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ είναι η ακύρωση του Μνημονίου και η κατάργηση των πολιτικών που μειώνουν τα εισοδήματα, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά. 

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι με το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζει να προχωρήσει σε ραγδαίες περικοπές μίας σειράς επιδομάτων, στη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και την εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Επιπλέον την Δευτέρα 4 Οκτώβρη η κυβέρνηση ανακοίνωσε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές του Μνημονίου, συνεχίζοντας στο δρόμο των περικοπών στους μισθούς και στις δαπάνες και στη συνέχιση της πληρωμής εκατομμυρίων στους τραπεζίτες. Οπως ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη τύπου την ίδια ημέρα, το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει για τον επόμενο χρόνο 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα από το ανάλογο του 2009 για τη δαπάνη μισθοδοσίας.

«Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμιά γενική, αόριστη, προπαγανδιστική διαδικασία «διαβούλευσης και διαλόγου» και ανάπτυξη οποιουδήποτε μισθολογίου χωρίς αποκατάσταση των απωλειών, επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. Η ΑΔΕΔΥ είναι υπέρ της αύξησης των βασικών μισθών που αποτελεί τον ορθό και αποτελεσματικό δρόμο για την ενσωμάτωση επιδομάτων, χωρίς μείωση αποδοχών και διεύρυνση της λιτότητας. 

Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ένα «μισθολόγιο» ως όχημα για την παγίωση, εμβάθυνση της λιτότητας και τη μονιμοποίηση μιας πολιτικής περικοπών. Σχετικά με το ερώτημα για τα επόμενα «βήματα διαλόγου», καλούμε την Κυβέρνηση να σεβαστεί την υπάρχουσα νομοθεσία για Συλλογική Διαπραγμάτευση επί της ουσίας, να καταθέσει την πρότασή της - αφού άνοιξε το θέμα - και να ανταποκριθεί χωρίς λογική μονομερών αποφάσεων στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης».

Κλιμάκωση

Η απεργία στις 7 Οκτώβρη χρειάζεται να είναι η αρχή μίας νέας απεργιακής κλιμάκωσης. Οι εργαζόμενοι σε σχολεία, Δήμους, νοσοκομεία, υπηρεσίες χρειάζεται να οργανώσουν αυτή τη μέρα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα μπει σε όλους τους χώρους απεργιακό λουκέτο. Η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτώβρη μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα, για να ξεδιπλωθεί ξανά η δυναμική του απεργιακού κινήματος, ενάντια στις προσπάθειες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να μπλοκάρει και να σταματήσει το απεργιακό κύμα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Παναγόπουλος με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «δεν πρόκειται να γίνουν άλλες απεργίες στην Ελλάδα». 

Χρειάζεται να θυμηθούμε ότι τον ίδιο ακριβώς ρόλο έπαιξε η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη 2010. Τότε ήταν η πρώτη μεγάλη απεργιακή απάντηση ενάντια στα σχέδια για περικοπές και στις συζητήσεις που ήταν ακόμα στα λόγια για την ένταξη στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Εκείνη την ημέρα ήταν που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω» και οι απεργοί κατέγραψαν την μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση δημοσίων υπαλλήλων στα χρονικά, κάνοντας την αρχή που ανάγκασε στη συνέχεια και τη ΓΣΕΕ να προκηρύξει τις πανεργατικές απεργίες που ακολούθησαν. Τότε η εφημερίδα Γκάρντιαν περιέγραφε την απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα ως ένα «ποτάμι οργής». 

Τώρα η οργή χρειάζεται να μετατραπεί σε οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς. Με ενημερώσεις, περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις, σε κάθε σύλλογο, με απεργιακές επιτροπές και με περιφρούρηση των χώρων να μετατραπεί η 7 Οκτώβρη σε μέρα καθολικής απεργίας στο Δημόσιο που θα αναγκάσει τις Ομοσπονδίες, την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να αποφασίσουν απεργιακή κλιμάκωση ξαναπιάνοντας το νήμα των μεγάλων πανεργατικών του προηγούμενου εξαμήνου. 

Μαζί με την μάχη για κλιμάκωση με κλαδικές απεργίες διαρκείας, μπορούμε να πετάξουμε στα σκουπίδια το Μνημόνιο και να ανοίξουμε το δρόμο για να μην πληρώσουμε εμείς για τα χρέη τους και το χρεοκοπημένο σύστημά τους. Να παλέψουμε για πάγωμα του χρέους στους τραπεζίτες, για λεφτά για παιδεία, υγεία, πρόνοια για αυξήσεις και προσλήψεις.


Οι εργαζόμενοι στους Δήμους ξαναπιάνουν το νήμα

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτώβρη ανακοίνωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ και καλεί τα μέλη της σε προσυγκέντρωση στις 10.30πμ στα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στους ΟΤΑ είχε αρχικά εξαγγείλει απεργία στις 14 Οκτώβρη η οποία αποφασίστηκε να μετακινηθεί στις 7 Οκτώβρη μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. 

Η ΠΟΕ ΟΤΑ διεκδικεί την ακύρωση του Μνημονίου και την πολιτική της σκληρής λιτότητας, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, αμεση υπογραφή ΣΣΕ, Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των ΟΤΑ, τακτοποίηση του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους εκτός από την επίθεση στους μισθούς και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή μία ολόκληρη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις. Ενόψει της εφαρμογής του Καλλικράτη απολύονται δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συγχωνεύονται και καταργούνται υπηρεσίες και οργανικές θέσεις, απειλείται ακόμη και η μονιμότητά τους.

Επιπλέον δεν είναι λίγοι οι Δήμοι που προχωρούν σε στάση πληρωμών σε μισθούς, επιδόματα και υπερωρίες εργαζομένων. Την περασμένη Δευτέρα 27/9 οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Πειραιά, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά, «Μόνο 14 οχήματα απορριμματοφόρα από το σύνολο των απορριμματοφόρων εκτελούν αυτή τη στιγμή δρομολόγια, τα υπόλοιπα είναι καθηλωμένα στο αμαξοστάσιο του Δήμου λόγω βλάβης και έλλειψης ανταλλακτικών, ενώ προ 15νθημέρου υπογράφηκε η σύμβαση με εξωτερικό συνεργείο πλυσίματος οχημάτων και μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις και παρεμβάσεις του Σωματείου μας κανένα όχημα δεν έχει πλυθεί. Τέλος οι νυχτερινές προσαυξήσεις και οι υπερωρίες τριών μηνών (τελειώνει τώρα και τέταρτος μήνας) βρίσκονταν κλεισμένες στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα και δεν τις προχωρούσαν για ενταλματοποίηση και πληρωμή με αστείες δικαιολογίες του τύπου να περιμένουμε να τις εγκρίνουν πρώτα οι υποψήφιοι Δήμαρχοι των επερχόμενων εκλογών».

Κατάσχεση

Την περασμένη Πέμπτη 30/9 στο Δήμο Νίκαιας εμφανίστηκε δικαστικός με στόχο να κάνει κατάσχεση στο Δήμο, αφού η Δημοτική Αρχή (στηρίζεται από το ΚΚΕ) αρνείται εδώ και 6 χρόνια να καταβάλει σε 110 εργαζόμενους το ειδικό επίδομα το οποίο κέρδισαν ύστερα από την προσφυγή τους σε ασφαλιστικά μέτρα. 

Το αποτέλεσμα ήταν ο Δήμαρχος Νίκαιας να μεταφέρεται στο αστυνομικό τμήμα και στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ στον Πειραιά να φτάσουν σε σημείο να έρθουν στα χέρια με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και εργαζόμενους που διεκδικούσαν τα λεφτά τους. Επιπλέον παρά το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα έπρεπε να καταβληθούν οι μισθοί των εργαζόμενων, κάτι τέτοιο δεν έγινε αφού ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι τα χρήματα έχουν δεσμευτεί. 

Αυτή η εξέλιξη είναι προάγγελος του τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα στους Δήμους εξ αιτίας της περικοπής κατά 40% στη χρηματοδότηση των Δήμων και την εφαρμογή του Καλλικράτη. Αυτή η πολιτική χρειάζεται να απαντηθεί με ενωτικούς ανυποχώρητους αγώνες σε κάθε Δήμο και με συντονισμό όλων των Συλλόγων των ΟΤΑ. Η κόντρα με την πολιτική της λιτότητας και την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, είναι μία μάχη που χρειάζεται να δώσουν τα σωματεία με απεργίες, αποφεύγοντας έτσι τα δικαστικά αδιέξοδα που ακόμα και αν βγάζουν αποφάσεις υπέρ των εργαζόμενων, αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν παρά μόνο με την πολιτική πίεση που ασκούν οι απεργίες και οι αγώνες. Ετσι μόνο μπορούμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση και τους Δημάρχους να μην παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζόμενων . 

Αυτή η μάχη ξεκινά από την επιτυχία της 7 Οκτωβρη. «Στο Δήμο Περιστερίου προσπαθούμε να οργανώσουμε την απεργία για να έχει επιτυχία», μας είπε ο Νίκος Μπέκιος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. «Εχουμε γυρίσει και έχουμε μοιράσει στους εργαζόμενους την ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ, έχουμε κολλήσει αφίσες και την Πέμπτη το πρωί οργανώνουμε περιφρούρηση στο Γκαράζ και μετά με όσο κόσμο μαζευτεί θα ανέβουμε στην προσυγκέντρωση της ΠΟΕ ΟΤΑ».

«Την Τρίτη το πρωί κάναμε περιοδεία σαν σωματείο στο Δημαρχείο και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Αγίας Παρασκευής», μας είπε ο Κώστας Μεγαγιάννης πρόεδρος του Συλλόγου. «Μοιράσαμε προκηρύξεις και καλέσαμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν την Πέμπτη το πρωί στην περιφρούρηση έξω από το Δημαρχείο και στη συνέχεια στην προσυγκέντρωση της Ομοσπονδίας με το πανώ του Συλλόγου. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων τόνιζαν ότι δεν αρκεί μόνο μία 24ωρη και ότι χρειάζεται να πιέσουμε την Ομοσπονδία να προχωρήσει με απεργία διαρκείας». 

Η ΠΟΕ ΟΤΑ θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσει τα επόμενα απεργιακά βήματα. Ηδη έχει εξαγγελθεί αποχή από την εργασία την ημέρα των Δημοτικών Εκλογών αν δεν καταβληθεί το εκλογικό επίδομα. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για τους εργαζόμενους στους Δήμους να ξαναπιάσουν το νήμα των κινητοποιήσεων, κλιμακώνοντας με απεργίες διαρκείας κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις και τη λιτότητα.