ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - Πώς θα διώξουμε το Μνημόνιο;

Η πρώτη χρονικά εκδήλωση έγινε στα Βόρεια της Αθήνας. «Πάνω από 30 άτομα συμμετείχαν στη συζήτηση που οργανώσαμε στη Νέα Ιωνία. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τους Δήμους της γειτονιάς, της Αγίας Παρασκευής και της Χαλκηδόνας, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιοχής και νεολαίοι. Την κουβέντα άνοιξαν ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη και ο Βασίλης Κυριάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου από το Νοσοκομείο Αγία Όλγα. Ο πρώτος ομιλητής μίλησε για την κρίση και τις δυνατότητες της εργατικής τάξης να ανατρέψει τα μέτρα, ενώ ο δεύτερος κέντραρε στο τι σημαίνει το Μνημόνιο για τα νοσοκομεία και τι πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις έχουν πάρει οι εργαζόμενοι εκεί. Στη συνέχεια μπήκαν ερωτήσεις για τη θέση του ελληνικού καπιταλισμού και για τις δυσκολίες της εργατικής τάξης να αντισταθεί. Έγινε αντιπαράθεση και εποικοδομητική συζήτηση. Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε και μια σύντομη κουβέντα για την παρέμβαση στις εκλογές, ενώ ένας εργαζόμενος στο Δήμο της Νέας Ιωνίας οργανώθηκε στο ΣΕΚ», μας είπε ο Στέλιος Μιχαηλίδης. 

H Αλεξάνδρα Κρήτη μας μίλησε για την εκδήλωση στο Ρέθυμνο. «Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος εξαιτίας της ιδιότητας του ως συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, έθεσε και τις παράπλευρες πτυχές των μέτρων που επιφέρει το Μνημόνιο και στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Απέναντι στην επίθεση του Μνημονίου που απαιτεί το ξεπούλημα των πάντων, συναντάμε μια πρωτόγνωρα συντονισμένη αντίσταση». Με αυτή την φράση ξεκίνησε η εισήγηση πυροδοτώντας το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Απαντήσεις

Στην εκδήλωση βρίσκονταν φοιτητές και εργαζόμενοι, ανένταχτοι και μέλη του ΣΕΚ. Μετά το τέλος της εισήγησης ακολούθησε μακροσκελής συζήτηση σχετική με τα επίκαιρα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την παιδεία και τους μετανάστες καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε αυτή την στιγμή να ανατρέψουμε συντονισμένα τα μέτρα του μνημονίου-και όχι μόνο. Στο τέλος της συζήτησης έγινε ξεκάθαρο σε όλους πως σε αυτή την φάση δεν γίνονται ανεκτές ούτε οι θολές πολιτικές απαντήσεις, ούτε οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους τραπεζίτες. Η αντικαπιταλιστική αριστερά στηρίζει τους εργατικούς αγώνες και διεκδικεί τον εργατικό έλεγχο και την εργατική δημοκρατία. Εξαρτάται λοιπόν και από εμάς για το που θα πάνε τα πράγματα. Όπως είναι φυσικό, μετά το τέλος μιας τέτοιας συζήτησης, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο γνώρισε στιγμές δόξας».

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 2/10, έγινε αντίστοιχη εκδήλωση στο Ηράκλειο με ομιλητή, επίσης, τον Πέτρο Κωνσταντίνου. «Από την εισήγηση μπήκε η ανάλυση σε σχέση με την περίοδο που βρισκόμαστε, πως επηρεάζει η κρίση, τι δείχνει η εμπειρία των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν τουλάχιστον 40 άτομα, φοιτητές, δικηγόροι, μηχανικοί και εργαζόμενοι σε άλλους χώρους, ενώ είχαν έρθει και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη συζήτηση που ακολούθησε η Λυδία αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Διαμαντοπούλου για τις σχολές, ενώ ένας πρωτοετής φοιτητής ρώτησε πως γίνεται να διώξουμε τις φασίστες από τις γειτονιές παίρνοντας αφορμή από τα γεγονότα που συμβαίνουν στον Άγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα. Άλλοι σύντροφοι τόνισαν την ανάγκη να δώσουμε και τη μάχη των εκλογών όχι όμως βλέποντας τις ως «τοπικές», αλλά σαν μια γενικευμένη πολιτική μάχη», μας είπε ο Δημήτρης Τσώλης.

Ο Μανώλης Φιωτάκης μας έδωσε ανταπόκριση για την συζήτηση στα Χανιά. «Στην εκδήλωση στα Χανιά συμμετείχαν 30 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργαζόμενοι από διάφορους χώρους. Ομιλητές ήταν ο Πάνος Γκαργκάνας από την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη και η Ντίνα Κληρονόμου, Νηπιαγωγός και Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ. Ο πρώτος ομιλητής αφού έκανε αναφορά στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, έβαλε πιο συνολικά επιχειρήματα για το πώς μπορούμε να ανατρέψουμε το Μνημόνιο. Η δεύτερη εισηγήτρια τόνισε χαρακτηριστικά ότι το Μνημόνιο δεν είναι σχέδιο διάσωσης του κράτους, αλλά του κεφαλαίου και ότι πρέπει να βάλουμε χέρι στις τράπεζες. Στη συζήτηση αυτό που βγήκε σαν εικόνα είναι ότι ο κόσμος δεν πιστεύει την κυβέρνηση. Μια εργαζόμενη, πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι δεν πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη, οι εργαζόμενοι μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους. Για την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7 του Οκτώβρη είπαμε ότι πρέπει να την κάνουμε επιτυχημένη από τα κάτω σε κόντρα με τους γραφειοκράτες και την κυβέρνηση που θέλουν να αποτύχει και να λένε ως επιχείρημα ότι ο κόσμος δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις». 

Τις επόμενες μέρες ακολουθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις στον Πειραιά, στην Πάτρα, στην Καλλιθέα, στα Γιάννενα, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη.