GOODYEAR - Ακόμα παλεύουν

Οι παράνoμα απολυμένοι της Goodyear εδώ και 15 χρόνια ζητάνε την δικαίωσή τους. Από τότε που σε μια νύχτα η κερδοφόρα Goodyear έκλεισε πετώντας στο δρόμο 350 εργαζόμενους, και με τον τότε πρωθυπουργό Σημίτη να δηλώνει πως «δικό της είναι ό,τι θέλει κάνει», οι εργαζόμενοι παλεύουν για τις αποζημιώσεις τους, τους μισθούς και τα ένσημα τους, που σε παραβίαση της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Εργατικής Νομοθεσίας, η Goodyear δεν τα έχει καταθέσει ακόμα. Παρόλο που οι εργαζόμενοι κρατάνε στα χέρια τους πρωτόδικες αποφάσεις δικαίωσης και παρά την αρνητικές αποφάσεις που εισέπραξε η πολυεθνική από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον Άρειο Πάγο, εντούτοις η ταλαιπωρία τους συνεχίζεται αφού η Goodyear αρνείται να τους καταβάλει ένσημα, μισθούς και υπερημερίες εξήμισι ετών. 

«Αυτό που συμβαίνει στην ουσία είναι μια προσπάθεια από την μεριά της ελληνικής δικαιοσύνης για αρνησιδικία. Προσπαθούν εδώ και 15 χρόνια να μας αναγκάσουν να παραιτηθούμε», εξήγησε στην Ε.Α. ο Μιχαήλ Γουρλομάτης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου. «Όμως το σωματείο από την ίδρυσή του ακόμα είχε χτιστεί στην βάση των άμεσων δημοκρατικών διαδικασιών με Γενικές Συνελεύσεις για όλα τα ζητήματα και την πραγματική εμπλοκή όλων των εργαζόμενων στις αποφάσεις του Σωματείου. Αυτός είναι και ο λόγος που 15 χρόνια μετά οι εργαζόμενοι παραμένουν ενεργοί μέσα στο σωματείο, το στηρίζουν και παλεύουν όλοι μαζί μέχρι την δικαίωση.

«Κανείς δεν απολογείται»

Το κλείσιμο της Goodyear ήταν το πρώτο μεγάλο παράδειγμα της παγκοσμιοποίησης στην Ελλάδα. Το 1995-96 όταν όλοι μίλαγαν για ανάπτυξη και κανένας δεν τολμούσε πραγματικά να εκφέρει καμιά άλλη άποψη εκτός από αυτή περί της αναγκαιότητας των αγορών, ήρθε η Goodyear να ανοίξει και να δείξει το δρόμο και το τι θα ακολουθούσε. Τότε η πολιτική ηγεσία τα έβλεπε όλα αυτά λογικά. Σήμερα 30.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει και έχουν μεταφερθεί αλλού πριμοδοτούμενες μάλιστα από το ίδιο το κράτος και την Ε.Ε. 

Κανείς όμως δεν βγαίνει να απολογηθεί για αυτή την πολιτική. Σήμερα θέλουν να μας πουν ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα ή από τους μικροεπαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Κανείς δεν λέει ότι το ελληνικό κράτος πλήρωσε αδρά τις τεράστιες ελληνικές και ξένες πολυεθνικές με δισεκατομμύρια δραχμές για δεκαετίες. Στο τέλος όλες αυτές οι εταιρίες, της δήθεν ανάπτυξης, πήραν και τις επιδοτήσεις και τις υπεραξίες των εργαζόμενων και τους μισθούς, τα ένσημα και τις αποζημιώσεις και το έσκασαν. Να πως δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρέη. Η ασυδοσία της αγοράς που ακόμα και σήμερα την υποστηρίζουν δεν έχει όρια. Εμείς όμως μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια να μην κάνουμε πίσω. Μάθαμε και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας πως χωρίς αγώνα δεν κερδίζεται τίποτα». 

Αμέσως μετά την δικαστική αυτή εξέλιξη αντιπροσωπεία θα συναντιόταν με τον υφυπουργό εργασίας Κουτρουμάνη. «Ξέρουμε πως και αυτός όπως και όλοι οι προκάτοχοί του είναι πιόνια του συστήματος. Δεν βρίσκονται εκεί για τα συμφέροντα του λαού αλλά για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του κεφαλαίου. Η συνάντηση αυτή έχει χαρακτήρα καταγγελίας. Θα πάμε να του τα ψάλουμε και να φύγουμε. Ξέρουμε πολύ καλά πως ο Κουτρουμάνης και ο κάθε Κουτρουμάνης μας έχει χεσμένους. Χεσμένο τον έχουμε και εμείς», θα πει οργισμένος ο Γ.Γ. του Σωματείου Κ. Στάγκος.

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι τέλος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο, «γιατί πιστεύουμε ότι η επιτυχία του δικού μας αγώνα, θα είναι νίκη για όλη την Εργατική Τάξη της χώρας μας (εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων), που τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μας βιάζουν καθημερινά την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά μας».