Τραπεζικό πόκερ με dealer Σαμαρά

Τον έλεγχο των τραπεζών πασχίζουν να κρατήσουν οι τραπεζίτες με αρωγό την συγκυβέρνηση Σαμαρά.

Ως τις 30 Απριλίου, οι μέτοχοι των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank), θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση 27,5 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν από ιδιώτες, ώστε οι τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές, παρά τον πακτωλό δημόσιου χρήματος που έχουν «τσεπώσει», μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Συγκυβέρνηση και μεγαλομέτοχοι αποφάσισαν αναμεταξύ τους, πως οι τραπεζίτες και οι πλούσιοι φίλοι τους (παλιά και νέα «τζάκια») εάν εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό του 10% στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), τότε κρατούν τον έλεγχο των τραπεζών.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες ένας αγώνας δρόμου τραπεζιτών-συγκυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά σε ρόλο κεντρικού dealer (μαζί με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Γ. Προβόπουλο), για προσέλκυση κεφαλαίων ώστε να μην χάσουν οι Σάλλες, οι Κωστόπουλοι και οι Λάτσηδες τον έλεγχο.

Το Βήμα αναφέρει την ενεργή συμμετοχή του Α. Σαμαρά «στην προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας να προσελκύσει επενδυτές... την ίδια στιγμή που το σύνολο των μηχανισμών του ομίλου έχουν κινητοποιηθεί για τη διασφάλιση της ελάχιστης συμμετοχής του 10%», μετά το ναυάγιο του "γάμου" ΕΤΕ-Eurobank.

Πρόσφατα ο Σαμαράς συναντήθηκε με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο που περιλαμβάνεται και στη λίστα «Forbes». Λίγα 24ωρα νωρίτερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου είχαν περάσει και εκπρόσωποι της εφοπλιστικής οικογένειας Λάτση.

Ο Λάτσης είναι ήδη μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του πακέτου που πήρε από την ανταλλαγή των μετοχών της Eurobank.

Οι ίντριγκες δεν λείπουν. Μεγαλομέτοχοι της Eurobank δυσφορούν καθώς έχουν επίσης κληθεί από την διοίκηση της τράπεζας να συμβάλουν στην υπερκάλυψη του στόχου 10%, ποσό που αγγίζει περίπου το 50% του αντίστοιχου ποσοστού στην Εθνική.

“Έπεσε” η Eurobank

Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 10% που περνάει πλέον στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να πουληθεί στη συνέχεια με πιθανή προίκα σύμφωνα με πληροφορίες στο Τ.Τ.

Στην Alpha Bank η πλευρά Γ. Κωστόπουλου περιμένει μια «ένεση» από μετόχους του Κατάρ, ενώ αγώνας δρόμου γίνεται προκειμένου να πεισθούν κι άλλοι επιχειρηματίες (οικογένεια Κανελλόπουλου, πλευρά Μυτιληναίου, Γ. Περιστέρη, οικογένεια Μπόμπολα και άλλα ηχηρά ονόματα) να βάλουν πλάτη στην αύξηση, αναφέρει ρεπορτάζ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

“Πράσινο φως”

Η Τρ. Πειραιώς του Σάλλα πήρε το «πράσινο φως» του ΤΧΣ για την απόκτηση της Millennium από την πορτογαλική BCP, σε μια νύχτα. Όπως, άρπαξε την Αγροτική και τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα φορτώνοντας το χρέος των 9 δισ. ευρώ στους Κύπριους με αποτέλεσμα να «κλειδώνει» μάλλον τη συμμετοχή του 10%.

Στην ΑΜΚ συμμετέχει η BCP (με συμφωνημένη προίκα στη Millenium) και η γαλλική Societe Generale (με προίκα στη Γενική Τράπεζα) και με ενδεχόμενη συμμετοχή του τσέχικου επενδυτικού σχήματος PPF, ενός εκ των δυο υποψηφίων για το 33% του ΟΠΑΠ.

Συνολικά για όλο το τραπεζικό σύστημα το ελληνικό δημόσιο δανείζεται 50 δισ. ευρώ, για να τα ρίξει πάλι στην «μαύρη τρύπα».

Η Moody’s προειδοποίησε πρόσφατα πως τα συνολικά «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» θα ξεπεράσουν το 30% μέχρι το τέλος του 2013, ενώ πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, λόγω της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα.

Στην ουσία οι τράπεζες είναι πτωχευμένες, σε ένα χρεοκοπημένο σύστημα. Το δημόσιο χρήμα στην ουσία είναι αυτό που στηρίζει τους τραπεζίτες στις καρέκλες τους, μέχρι τώρα.

Όσο έχουν τον έλεγχο κάνουν το χρήμα ό,τι θέλουν, συνήθως φούσκες... και κότερα, ενώ το χρέος μένει στις πλάτες μας. Και μάλιστα με δηλώσεις Β. Σόιμπλε και Ολι Ρεν πως οι τραπεζικές διασώσεις με «κούρεμα» καταθέσεων… αλά κυπριακά, θα αποτελέσει «το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις»!

Δεν χωρούν μισόλογα: Διαγραφή του χρέους. Γιατί οι τραπεζίτες να παίρνουν δημόσιο χρήμα, χωρίς δημόσιο έλεγχο;

Δίχως εργατικό έλεγχο, στο πώς και πού κινείται το χρήμα στο κυκλοφορικό σύστημα των τραπεζών, ο «φαύλος κύκλος» της κρίσης θα διαιωνίζεται.