Βοστώνη: Υποδαυλίζοντας την Ισλαμοφοβία

Το ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της βοβιστικής επίθεσης στη Βοστώνη κατέληξε σε δύο αδέρφια, τους Ταμερλάν και Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Μετά από καταδίωξη της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων, ο Ταμερλάν είναι νεκρός και ο μικρότερος αδερφός του σοβαρά χτυπημένος στο νοσοκομείο.

Στο μαραθώνιο της Βοστώνης τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις βόμβες και 180 τραυματίστηκαν. Το FBI κάνει προς το παρόν μόνο υποθέσεις για τα αίτια της επίθεσης. Παρότι δεν ξέρουν τίποτα, από την πρώτη στιγμή άρχισαν να τους περιγράφουν ως “μαχητικούς τζιχαντιστές” μόνο και μόνο επειδή ήταν μουσουλμάνοι με καταγωγή από την Τσετσενία, μια χώρα θύμα του ρώσικου ιμπεριαλισμού.

Το FBI είχε βάλει τους δύο αδερφούς υπό παρακολούθηση το 2011 μετά από αίτημα των ρωσικών αρχών. Αλλά σταμάτησε όταν δεν είχε τίποτα ύποπτο να αναφέρει.

Την έρευνα τώρα ανέλαβαν οι ομοσπονδιακές αρχές, κάτι που σημαίνει ότι ο Τζοχάρ μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο, κάτι που δεν γίνεται στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έφτασαν να ζητήσουν ο Τσαρνάεφ να έχει αντιμετώπιση αιχμάλωτου πολέμου!

Ο γερουσιαστής της νότιας Καρολίνας, Λίντζεϊ Γράχαμ δικαιολόγησε αυτή την πρόταση “λόγω των δεσμών του με ριζοσπάστες ισλαμιστές και από το γεγονός ότι οι Τσετσένοι σε όλο τον κόσμο πολεμούν στο πλευρό της αλ-Κάιντα”. Υποδαυλίζοντας την ισλαμοφοβία είπε: “Είμαστε σε πόλεμο με τους ριζοσπάστες Ισλαμιστές και πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα”.

Όλες αυτές οι εκκλήσεις κάνουν υποθέσεις για το πολιτικό κίνητρο και για τις σχέσεις με την αλ-Κάιντα, ενώ το FBI δεν έχει δώσει καμιά απόδειξη.

Η υπόθεση ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις ψεύτικες υποσχέσεις του Ομπάμα ότι θα έδινε τέλος στον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”. Έλεγε ότι οι υποθέσεις τρομοκρατίας θα αντιμετωπίζονταν κανονικά από την αμερικάνικη δικαιοσύνη. Όμως, το Γκουαντάναμο είναι ακόμη ανοιχτό. Πάνω από τους μισούς κρατούμενους εκεί (84 από τους 166) κάνουν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τη φυλάκισή τους και τις απάνθρωπες συνθήκες.

Την περασμένη βδομάδα έγιναν συγκρούσεις με φρουρούς. Ο στρατός προχωράει σε εξαναγκαστική σίτιση 16 απεργών πείνας. Ο Ομπάμα μείωσε τα δικαιώματα των υπόπτων για τρομοκρατία το 2011, ώστε να ανακρίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να δώσουν πληροφορίες.

Δικαιώματα

Ο Τσαρνάεφ ήδη απολογείται χωρίς παρουσία δικηγόρου, απαντώντας γραπτά αφού δεν είναι σε θέση να μιλήσει. Δεν του έχουν διαβάσει τα δικαιώματά του που του επιτρέπουν να μην μιλήσει και να έχει δικηγόρο.

Η βομβιστική επίθεση γίνεται έτσι η πιο πρόσφατη αφορμή για να ξηλωθούν συνταγματικά δικαιώματα και για έναν πανικό κατά των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η Ρωσία αξιοποιεί την ευκαιρία για να παρουσιαστεί ως θύμα των τρομοκρατών και να δικαιολογήσει επόμενα κύματα βάρβαρης καταστολής.

Ο Πούτιν έτρεξε να προσφέρει βοήθεια στις ΗΠΑ για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ελπίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν μαζί του στην καταστολή στον Καύκασο. Σε δύο πρόσφατους πολέμους, η Ρωσία τσάκισε την αντίσταση στην Τσετσενία, οδηγώντας στο θάνατο 200 χιλιάδες Τσετσένους σε ένα πληθυσμό μόνο 1,25 εκατομυρίων το 1999.