Νέα από τους χώρους: Απεργία ΔΟΥ, ΙΓΜΕ, ΠΥΡΚΑΛ, ΑΓΝΟ, Σκαραμαγκάς

Απεργία ΔΟΥ

24ωρη προειδοποιητική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν την Τρίτη 23/4, οι εργαζόμενοι στις εφορίες και το Κέντρο Πληροφορικής του υπ.Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), ύστερα από απόφαση της ΠΟΕ ΔΟΥ, ενάντια στα σχέδια συγκυβέρνησης-τρόικας για απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις σε εφορίες και υπηρεσίες του υπουργείου.

Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη προσπάθεια διάλυσης των εφοριών μεσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων και εκχώρησης αντικειμένων σε εισπρακτικές – ελεγκτικές εταιρίες, την ίδια στιγμή που στο ΚΕΠΥΟ μεθοδεύεται το σπάσιμο της υπηρεσίας σε δύο μέρη, προκειμένου να καταργηθεί το ένα και να απολυθούν όσοι εργάζονται σε αυτό.

ΙΓΜΕ

Με συγκέντρωση στο ΥΠΕΚΑ, την Τρίτη 23/4, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, οι οποίοι εδώ κι ένα χρόνο αγωνίζονται ενάντια στις εφεδρείες και την υποχρηματοδότηση.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, καταγγέλει τον μεθοδευόμενο μαρασμό του Ινστιτούτου, καθώς από τη μια μέσα σε ένα χρόνο οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί από 350 σε 270, λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να ψηφίσει τροπολογία που να θέτει τέρμα στο καθεστώς εφεδρείας – απολύσεων που στοχοποιεί περίπου 100 εργαζόμενους Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού που είναι άκρως απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του Ινστιτούτου.

ΠΥΡΚΑΛ

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή 19/4 και την Τρίτη 23/4, στο υπουργείο Οικονομικών, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν “την εξόφληση των τεσσάρων οφειλομένων δεδουλευμένων μηνών πριν από το Πάσχα, την έγκαιρη καταβολή των μισθών μας, τη διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μας.”

ΑΓΝΟ

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, την Τετάρτη 17/4.

“Είμαστε 120 άτομα σε διαθεσιμότητα, απλήρωτοι από το Δεκέμβριο”, δήλωσε στην Ε.Α ο Κωνσταντίνος Μπάκος εργαζόμενος στην ΑΓΝΟ και συνέχισε: “Η Κολιός η μαμά εταιρία δε θέλει να κάτσει στο τραπέζι και να δεχτεί κάποια αιτήματά μας, είναι αδιάλλακτη. Εχουμε πάει και στα δικαστήρια. Η εργοδοσία θέλει να υπολειτουργήσει το εργοστάσιο, να μπούμε μέσα με 100 ευρώ. Εκανε απολύσεις σε μέλη του σωματείου χωρίς αποζημιώσεις. Είναι παράνομα αυτά που κάνει. Η υπαγωγή του στο άρθρο 99 δεν έγινε δεκτή και ζητάει τη συναίνεση του κόσμου για να μπει στον πτωχευτικό κώδικα. Φυσικά ο κόσμος δεν είναι ανόητος.” Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που οι εργάτες της ΑΓΝΟ συναντήθηκαν με τους απεργούς των δημόσιων νοσοκομείων οι οποίοι διαδήλωναν στη Σταδίου, ανταλλάσοντας χειροκροτήματα και συνθήματα συμπαράστασης.

Σκαραμαγκάς

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη 24/4, με προσυγκέντρωση στις 9:30πμ στην Ομόνοια, αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, διεκδικώντας την επαναλειτουργία των ναυπηγείων και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

“Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας και δεσμεύσεις στελεχών της τρικομματικής κυβέρνησης, θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στη λύση. Επειδή όμως έχουμε μπουχτίσει από λόγια και υποσχέσεις διαμηνύουμε ότι παραμένουμε σε επαγρύπνηση”, δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο με αφορμή την αναγγελία της επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας.