Στροφή αριστερά, με πιο δυνατή ΕΑΑΚ

Ξεκάθαρη άνοδο της αριστεράς έδειξαν οι φοιτητικές εκλογές. Παρά τις υπεκφυγές από τις εφημερίδες και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης με αφορμή τα «διαφορετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι παρατάξεις», η αριστερή στροφή -με ενισχυμένες την ΕΑΑΚ και την Πανσπουδαστική- φαίνεται και στα νούμερα μετά το κύμα των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά και τη συμμετοχή των φοιτητών στις απεργίες και στα αντιφασιστικά ραντεβού.

Η Πανσπουδαστική έχει συγκεντρώσει την συντριπτική πλειοψηφία των αποτελεσμάτων ανά Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ και τα αποτελέσματα που δίνει είναι αξιόπιστα αν εξαιρέσει κανείς τις λαθροχειρίες που κάνει όσον αφορά κάποια σχήματα που δεν τα καταγράφει στην ΕΑΑΚ.

Για τα Πανεπιστήμια σε 195 από τους 198 συλλόγους ψήφισαν 71.423 (έγκυρα 68.643), ενώ πέρσι ψήφισαν περίπου 1.987 περισσότεροι. Η ΔΑΠ χάνει 1,2%, ενώ συγκέντρωσε 26.009 ψήφους και 37,89%. Σε απόλυτο νούμερο έχασε 1.678 ψήφους.

Η ΠΑΣΠ είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών. Έχασε 2,49% και 2.149 ψήφους. Φέτος, πήρε 12.010 και 17,50%.

Η Πανσπουδαστική ανέβηκε 1,93%, πήρε 11.028 ψήφους και 16,07%. Η ΕΑΑΚ καταγράφει αναλογικά την μεγαλύτερη άνοδο. Με τα «κουτσουρεμένα» αποτελέσματα που δίνει η ΠΚΣ τα σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έχουν άνοδο 1,92% με 8.702 ψήφους.

Οι σύντροφοι της νΚΑ στο σάιτ τους δίνουν την πραγματική εικόνα όσον αφορά τα απόλυτα νούμερα. Η ΕΑΑΚ στα Πανεπιστήμια συγκεντρώνει 9.127 ψήφους, ενώ πέρσι είχε 8.521. Είναι προφανές ότι η ΕΑΑΚ βγαίνει πολύ ισχυρότερη από τις φετινές εκλογές.

Όσον αφορά την Αριστερή Ενότητα δεν καταφέρνει να κερδίσει το μεγάλο κομμάτι της νεολαίας που στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές αφού πήρε 4.429 ψήφους και 6,45%. Σε σχέση με τις περσινές εκλογές, τα σχήματα της πήραν 511 λιγότερες ψήφους.

Στα ΤΕΙ σε 58 από τους 61 συλλόγους ψήφισαν 27.041 (έγκυρα 25.841), 937 λιγότεροι από πέρσι. Η ΔΑΠ πήρε 12.074 και 46,72% (το 2012 είχε πάρει 215 ψήφους περισσότερες, αλλά το ποσοστό της είναι ανεβασμένο κατά 1,2% λόγω της πτώσης στη συμμετοχή). Η ΠΑΣΠ έχασε 2.622 και έπεσε 8 ποσοστιαίες μονάδες. Συνολικά πήρε 5.160 και 19,97%.

Η Πανσπουδαστική ανέβηκε 2,9%, συγκέντρωσε 4.755 με ποσοστό 18,40%.

Η ΕΑΑΚ είχε άνοδο και στα ΤΕΙ. Σε 30 σχολές συγκέντρωσε 1.037 ψήφους αγγίζοντας το 4%, δηλαδή είχε αύξηση μια ποσοστιαία μονάδα.

Η ΑΡ.ΕΝ πήρε 534 ψήφους και 2,07%, ελάχιστα πιο κάτω από πέρσι όταν και είχε 566 ψήφους και 2,94%.

Πανελλαδικά

Η ΕΑΑΚ είχε άνοδο πανελλαδικά. Εκτός από τα παραδείγματα που μπορείτε να διαβάσετε δίπλα, από την Αθήνα, ενισχυμένη παρουσία είχε και στην περιφέρεια.

Ο Μάριος Στιβαχτής μας μίλησε για τα ΤΕΙ Λάρισας. «Για πρώτη φορά κατεβάσαμε ψηφοδέλτιο στα ΤΕΙ με τα ΕΑΑΚ. Ξεκινήσαμε λίγοι, 4 άτομα, αλλά μετά από την παρέμβαση μας στην τελευταία Γενική Συνέλευση εμφανίστηκαν και άλλοι που ήθελαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια μας. Στις εκλογές είχαμε πολύ θετικό αποτέλεσμα αφού πήραμε 36 ψήφους. Με αυτόν τον τρόπο θα μοιραστούμε μία έδρα στο ΔΣ με την Αριστερή Ενότητα αφού πήραμε τις ίδιες ψήφους. Από δω και πέρα θα μπορούμε να οργανώνουμε περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις, αναγκάζοντας τη ΔΑΠ να καλεί, να αποφασίζουν οι φοιτητές για αυτούς και όχι τα κλειστά ΔΣ. Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, στο Σχέδιο Αθηνά και τη ΔΑΠ που τους στηρίζει.

Αντίστοιχη εικόνα μας έδωσε η Άρτεμις Χριστινάκη από το Ρέθυμνο όπου ειδικά στο τμήμα της Ψυχολογίας τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. «Έχουμε μια άνοδο τα τελευταία χρόνια από 15 ψήφους στους 59 πέρυσι και φέτος στους 110 με την πρώτη θέση. Πέρσι η ΠΑΣΠ με το «έτσι θέλω» ακύρωσε ένα ψηφοδέλτιο και μας πέρασε για μία ψήφο. Φέτος, υπήρξε μεγάλη ριζοσπαστικοποίηση. Νομίζω ότι η επιτυχία ήρθε με ένα συνδυασμό. Πολιτική δουλειά για τα ζητήματα της σχολής, μέσα στο τμήμα που είναι πολύ εντατικοποιημένο, προσπαθούν να το κάνουν σαν σχολείο και ταυτόχρονα δουλειά για τα συνολικά ζητήματα. Ο Σύλλογος είχε παρουσία σε κάθε απεργία, σε κάθε αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Στη συνέχεια θέλουμε να ζωντανέψουμε ακόμα περισσότερο το Σύλλογο, όχι να λειτουργεί σαν μια μικρή γραφειοκρατία».


Αξίζει να σημειώσουμε ότι για μια ακόμα φορά οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής παρά το σπρώξιμο από δημοσιεύματα στην «έγκυρη» Καθημερινή ή στο in.gr δεν κατάφεραν να συμμετέχουν στις εκλογές. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι στους οργανωμένους χώρους οι Χρυσαυγίτες δεν μπορούν να έχουν αυτοτελή παρουσία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η μάχη απέναντι σε αυτή την απειλή έχει τελειώσει. Χαρακτηριστικά είναι όσα μας μετέφερε ο Μηνάς Χρονόπουλος από τη Φιλοσοφική Αθήνας.

«Στη Φιλοσοφική η δουλειά που κάναμε όλο αυτόν τον καιρό με τις καταλήψεις απέδωσε διότι τα ΕΑΑΚ στη σχολή διπλασίασαν τις ψήφους τους μαζί με όλη την υπόλοιπη αριστερά, όπως έγινε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ΔΑΠ έπεσε και νομίζω αξίζει να έχουμε μια εικόνα από το τι έγινε στην καταμέτρηση, η οποία είχε μια διαφορά από τις υπόλοιπες. Ήταν πολύ πιο σύντομη δεν αναλωθήκαμε σε όλο αυτό το «πανηγύρι» που γινόταν άλλες χρονιές. Επίσης, είχε μερικά στοιχεία που δείχνουν κάποια πράγματα. Υπήρχε ενότητα της αριστεράς σε ένα βαθμό. Στο τέλος είχαμε φτάσει φοιτητές από την ΠΚΣ, τα ΕΑΑΚ ακόμα και κάποιοι από την ΑΡΕΝ να τραγουδάμε τη Διεθνή με τη ΔΑΠ στη γωνία, με τα μούτρα στο πάτωμα. Υπήρχε και μια αρνητική εικόνα. Μερικά άτομα μέσα στη ΔΑΠ το παίζουν Μιχαλολιάκοι, κάνανε ναζιστικούς χαιρετισμούς. Θα βάλουμε όλο το φοιτητικό κίνημα να τους απομονώσει. Ήδη, έχουμε βάλει αφίσες παντού ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πολύς καινούργιος κόσμος είναι ανοιχτός μέσα στα ΕΑΑΚ, είναι δουλειά μας να τους φέρουμε όλους στο Μαρξισμό».


Η επιτυχία της ανόδου στις ψήφους δεν ήρθε τυχαία. Η Μελίνα Παπαγεωργίου από το Πάντειο μας δήλωσε τα παρακάτω:

«Σε μια χρονιά με μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές στο Πάντειο, τα ΕΑΑΚ κατάφεραν να ανέβουν 60 ψήφους από πέρσι και να φτάσουμε τις 300. Σε αυτή την επιτυχία σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ΣΕΚ, και πριν τις εκλογές και ειδικά την ημέρα των εκλογών. Στην εξόρμηση εκείνη τη μέρα δώσαμε 21 φύλλα της εφημερίδας, γεμίσαμε δύο κείμενα υπογραφών για στήριξη στην απεργία των νοσοκομείων. Είχαμε και καθηγητές που υπέγραψαν και ήξεραν για τον Μαρξισμό και ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τη δράση μας. Υπήρχε κόσμος που δεν μας ήξερε, αλλά πολλοί φοιτητές, κάτι που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση, ήξεραν για την ΚΕΕΡΦΑ, για τις καμπάνιες για την ιθαγένεια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ακόμα και για το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στον Άλιμο που οργανώσαμε. Οι φοιτητές θέλουν να μάθουν και να κάνουν πράγματα. Δεν τους νοιάζει να κάθονται απλά στα έδρανα και να περιμένουν να πάρουν πτυχίο ή να πίνουν καφέ, έχουν διάθεση να ασχοληθούν. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε αυτό το άνοιγμα με την ΚΕΕΡΦΑ, να κάνουμε τη σύνδεση και με το ΣΕΚ. Πρέπει να οργανωθούμε σε πυρήνες και στις σχολές, με σταθερή εξόρμηση. Να ζητήσουμε από αυτόν τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί όπως μπορεί και όλοι να έρθουν στον Μαρξισμό γιατί είναι ένα φεστιβάλ που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλους όσοι είναι προβληματισμένοι και μπερδεμένοι».